Μια πρώτη νίκη καταγράφουν οι δήμαρχοι που αντιστέκονται στην δόμηση των υπερμεγεθών κτηρίων, με κίνητρα που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εις βάρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και των αιρετών. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) υπέρ του δημάρχου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και συνιστά απόφαση – οδηγό για όλους τους δημάρχους που εξέδωσαν «εντέλλεσθε» προς τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης, προκειμένου να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ.
Πως φθάσαμε μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ;
Την 20η Μαρτίου 2024, το δημοτικό συμβούλιο της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου αποφασίζει να υποβάλει αίτημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη «για την μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο μας μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του ΝΟΚ και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, (εξαιρουμένου του άρθρου 25 παρ.1 που αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου)». Πρόκειται για τα άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ, έως της έκδοσης της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Είχε προηγηθεί η έκδοση της πρώτης απόφασης του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, που δικαίωνε τους προσφεύγοντες κατοίκους σχετικά με τα υπερμεγέθη κτήρια, που θα χτίζονταν κάνοντας χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ. Ακολούθησε και δεύτερη απόφαση του ΣτΕ, που είναι στο ίδιο πνεύμα.
Την 3η Απριλίου 2024, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο ότι έχει δώσει «εντέλλεσθε» στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δόμησης, προκειμένου να μην εκδίδουν νέες οικοδομικές άδειες με χρήση των κτηριοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Αυτή η απόφαση του δημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργου Στασινού, ο οποίος με εξώδικο που απέστειλε την 12η Απριλίου τόσο προς τους δημάρχους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη όσο και προς τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου, προκειμένου ο τελευταίος να ακυρώσει το «εντέλλεσθε» των δημάρχων προς τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Δόμησης των δυο Δήμων. Αμέσως, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει απόφαση με την οποία ακυρώνει το «εντέλλεσθε» των δημάρχων!
Εκείνη την ημέρα, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος καταθέτει ενώπιον του ΣτΕ δύο αιτήσεις ακυρώσεως αφ’ ενός κατά των αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκη για την μη εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ έως την έκδοση της οριστικής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφ’ ετέρου κατά του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αττικής, Γρ. Ζαφειρόπουλου ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του που ακυρώνει το εκδοθέν από τον δήμαρχο «εντέλλεσθε».
H Political έχει στην διάθεσή της το έγγραφο της απόφασης του Ε Τμήματος του ΣτΕ, που συνιστά προσωρινή διαταγή έως την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των κινήτρων του ΝΟΚ από την Ολομέλεια του ΣτΕ και δικαιώνει τον δημάρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, καθώς διατάσσει την «προσωρινή αναστολή της απόφασης 31984/12.04.2024 του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής».
Το σκεπτικό της απόφασης
Συγκεκριμένα, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ επικαλείται τις προγενέστερες αποφάσεις του (293/2024 και 310/2024) επισημαίνοντας ότι οι υπό την κρίση του διατάξεις του ΝΟΚ αντιβαίνουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος. «Στην Υπηρεσία Δόμησης του αιτούντος Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ («κινήτρων»), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής», αναγνωρίζει το ΣτΕ.
Στο ίδιο πνεύμα, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «στην περίπτωση αυτή, οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον Δήμο και τους ενδιαφερόμενους αλλά και για τους καλόπιστους τρίτους, οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, που πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που θα στηρίζονται στην εφαρμογή των υπό κρίση διατάξεων του ΝΟΚ».
Επίσης, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ επισημαίνει ότι: «Μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης Ολομέλειας του Δικαστηρίου, η χορήγηση των πολεοδομικών προσαυξήσεων κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών με εφαρμογή των άρθρων 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α του ΝΟΚ πιθανολογείται ότι θα προκαλέσει τη δημιουργία ευρείας έκτασης και μη αναστρέψιμων ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμων πραγματικών καταστάσεων, διότι θα έχει αποτέλεσμα την ανέγερση κτισμάτων, η νομιμοποίηση ή διατήρηση των οποίων μετά την 28η Ιουλίου του 2011 δεν είναι πλέον συνταγματικώς ανεκτή. «Για την άρση δε της βλάβης του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης θα απαιτηθούν κατεδαφίσεις κτισμάτων», καταλήγει η απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ.
Discussion about this post