Tuesday, February 10, 2026
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Μπλόφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις κοινότητες

February 22, 2023
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
0 0
0
Μπλόφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις κοινότητες
388
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Τη στιγμή που οι υποψήφιοι των επαρχιακών Δήμων ετοιμάζονται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 και αγωνιούν για την κατάρτιση των συνδυασμών στις κοινότητες και ενώ υπήρχε η φημολογία για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των κοινοτήτων ως προς τα πληθυσμιακά κριτήρια από 300 κατοίκους σε 200, λόγω συρρίκνωσης του πληθυσμού τελικώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αλλάζει τίποτα και απλώς μπλοφάρει!

Σύμφωνα, λοιπόν, με την νέα διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που συζητείται στην Βουλή ορίζονται εκ νέου μόνον οι προϋποθέσεις αναγνώρισης οικισμού ως δημοτικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών ύστερα από αίτημα του οικείου δημοτικού συμβουλίου, το οποίο στηρίζεται σε αναπτυξιακούς, συγκοινωνιακούς ή ιστορικούς λόγους, μπορεί οικισμός που έχει απογραφεί ως αυτοτελής, με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, να αποτελέσει δημοτική κοινότητα.».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τυχόν αλλαγές στον χάρτη των κοινοτήτων θα γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 και σίγουρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Πρόκειται για ένα διασπαστικό τέχνασμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναβιώνοντας τοπικισμούς και αναζωπυρώνοντας τα προεκλογικά πάθη εν είδει υποσχέσεων. Όμως, στην πραγματικότητα, ο δήμαρχος που θα εκλεγεί τον Οκτώβριο του 2023 θα μπορεί με το 43% συν μια ψήφο, που θα ελέγχει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου θα μπορεί να χαράξει τον αυτοδιοικητικό χάρτη της εκλογικής του περιφέρειας, δηλαδή του Δήμου.

Καθ’ όλα τα άλλα, ο αυτοδιοικητικός νόμος Βορίδη (Ν. 4804/2021) παραμένει ίδιος για την εκλογική διαδικασία, η οποία αποτυπώνει την συγκεντρωτική αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εκλογική αποτύπωση, καθώς ο συνδυασμός του πρώτου παίρνει τα 3/5 των εδρών κατ’ αναλογία με την εκλογική αποτύπωση των Δήμων, ενώ η αντιπολίτευση παίρνει το 2/5.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι: «Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των τριακοσίων ενός (301) κατοίκων, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα δύο πέμπτα (2/5). Το κλάσμα που προκύπτει, στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα. Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του συνόλου των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεος της μονάδας, δεν υπολογίζεται, ενώ αν προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεος, στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα».

Για την δε κατανομή των εδρών, προβλέπεται ότι: «Οι έδρες του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:
α) στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων κοινότητας που αποτελούνται από τρία (3) μέλη, δύο (2) και μία (1) έδρες, αντίστοιχα,
β) στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων που αποτελούνται από πέντε (5) μέλη, τρεις (3) και δύο (2) έδρες, αντίστοιχα,
γ) στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων που αποτελούνται από ένδεκα (11) μέλη, επτά (7) και τέσσερις (4) έδρες, αντίστοιχα, και
δ) στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων που αποτελούνται από δεκαπέντε (15) μέλη, εννέα (9) και έξι (6) έδρες, αντίστοιχα».

Για την δε εκλογή των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων, ήδη από τον Ν. 4804/2021 προβλέπεται ότι: «Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και τριακόσιους (300) κατοίκους, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος) στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ιδίου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο δικαστήριο διενεργεί κλήρωση».

Tags: κοινότητεςκοινοτικό συμβούλιοΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜάκης Βορίδηςπρόεδρος κοινότηταςΥΠΕΣ

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
222

«Η μπουγάδα μας μυρίζει σκουπίδι. Ζούμε μέσα στα σκουπίδια. Οι νεοπλασίες, ο καρκίνος και...

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
92

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και για το 2026 με...

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
214

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Δημοφιλή

  • Ποιος διαδέχεται τον αποθανόντα δήμαρχο, που προέκυψε από σύμπραξη παρατάξεων;

    Ποιος διαδέχεται τον αποθανόντα δήμαρχο, που προέκυψε από σύμπραξη παρατάξεων;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Βόλος: Δικάζονται οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι που σήκωσαν ανάστημα στον Αχ. Μπέο

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ύποπτες αλλαγές υπονομεύουν τη διαφάνεια στο ΑΣΕΠ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
214
Μεγαλύτερη η διάρκεια έκτακτης ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές – Οι αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Μεγαλύτερη η διάρκεια έκτακτης ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές – Οι αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 28, 2025
182
Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
March 1, 2025
108

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Manage options
  • Manage services
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
  • {title}
  • {title}
  • {title}