Με το επιχείρημα ότι η απλή αναλογική, όπως θεσπίστηκε με τον «Κλεισθένη» δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, η «γαλάζια» πλειοψηφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συναινεί σε ένα σύστημα εκλογής πρώτης παράταξης και δημάρχου με 43% συν ένα και με υπέρμετρη πλειοψηφία εδρών, καθώς θα καταλαμβάνουν τα 3/5 των εδρών καταργώντας ταυτόχρονα την σταθερά της πολιτικής νομιμοποίησης του 50% συν ένα.
Για «συντηρητικοποίηση» του συστήματος εκλογής με επιστροφή στο 2006 (σ.σ. νόμος Παυλόπουλου) έκανε λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας και δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, γιατί όπως εξήγησε «αποκλείεται η συμμετοχή των πολιτών από τα δημοτικά συμβούλια». Με την κυβερνητική πρόταση για εκλογή δημάρχου με το 43% συν ένα διαμορφώνεται «μια υπερπλειοψηφία», η οποία «αλλοιώνει την λαϊκή βούληση», υπογράμμισε ο Απ. Καλογιάννης. «Έτσι, διαμορφώνονται δήμαρχοι μειοψηφίας με το 43% αντιγράφοντας το κεντρικό πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε τονίζοντας πως με την κυβερνητική πρόταση «τίθεται μείζον ζήτημα Δημοκρατίας», που συνδυασμό με την κατάληψη των 3/5 των εδρών από την πρώτη παράταξη και την επιβολή του πλαφόν εισόδου στο 3% «αποκλείονται οι μικρές παρατάξεις».
Ο Απ. Καλογιάννης υπεραμύνθηκε της διατήρησης του 50% συν ένα και ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να επανεξετάσει την στάση της αναζητώντας εκλογικό σύστημα, που θα προσεγγίζει την ευρωπαϊκή εμπειρία με εφαρμογή συστημάτων της απλής αναλογικής. «Ο ‘Κλεισθένης’ παρά τις ατέλειες του άνοιξε τον δρόμο για συνεργασίες και συγκλίσεις», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπίρμπας εκ μέρους της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πρόταση για ένα «υπερσυγκεντρωτικό» σύστημα, που καταργεί «την μεταφορά αποφάσεων στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης».
Πέραν, όμως, της διαφωνίας της αντιπολίτευσης εντός της ΚΕΔΕ για το εκλογικό σύστημα του 43% συν ένα, καθώς και τα μέλη της «πράσινης» παράταξης υπερασπίστηκαν το 50% συν ένα, σύσσωμη η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την μείωση των δημοτικών συμβούλων, που φέρνει η κυβερνητική πρόταση, αφού αποκλείονται οι μικρές παρατάξεις, αλλά και ο αριθμός των αντιδημάρχων. Για το θέμα του πλαφόν εισόδου στο 3% η ΚΕΔΕ ζητά την εφαρμογή του εκλογικού μέτρου για την εκλογή έστω μιας έδρας, γιατί όπως επισημάνθηκε το 3% καλύπτει μόνο τα δημοτικά συμβούλια που έχουν 33 έδρες.
Παράλληλα, η ΚΕΔΕ ζητά να μειωθούν τα παράβολα για τους υποψηφίους, προτείνοντας να οριστεί στα 10 ευρώ για τους υποψηφίους εκπροσώπους στα τοπικά συμβούλια από 50 ευρώ που αναφέρει η κυβερνητική πρόταση, στα 50 ευρώ για τους υποψηφίους των δημοτικών κοινοτήτων από 80 ευρώ και στα 100 ευρώ από 200 ευρώ για τους υποψηφίους δημάρχους. Τέλος, η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «προβληματική» την εκλογή δημοτικού συμβούλου χωρίς σταυρό από πρώην δήμαρχο, που διατέλεσε τα καθήκοντά του για δυο θητείες.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post