Στην πλήρη αποκαθήλωση της απλής αναλογικής προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέροντας μια παραλλαγή του νόμου Παυλόπουλου με εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, εφ’ όσον συγκεντρώσει το 42%. Ταυτόχρονα, επανέρχεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που ενισχύει την πρώτη παράταξη έναντι των αντιπολιτευόμενων, πράγμα που ακουμπά στον υφιστάμενο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεσμεύεται ότι θα αναθεωρήσει, καθώς ο απελθών υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος δεν παρέδωσε τίποτα, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις του.
Χωρίς χρονοτριβή, τόσο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης όσο και ο αναπληρωτής του, Στ. Πέτσας έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοινώνουν σε συναντήσεις με τους αιρετούς τα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου, που θα συζητηθεί στο τέλος της εβδομάδας σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, επανέρχεται το 42% ως όριο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών, όπως προβλεπόταν το νόμο Παυλόπουλου. Ακόμη, όμως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει θεσπισμένο όριο διαφοράς με την δεύτερη παράταξη. Είναι ανοικτή η συζήτηση εάν θα τεθεί, δηλαδή το όριο του 10% της πρώτης παράταξης από την δεύτερη ή θα περιοριστεί στο 5%, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να υπολογίζεται και η κατανομή των εδρών. Σε κάθε περίπτωση, καταργείται το 50%+1 για την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, και κατεβαίνει το όριο για την εκλογή της πρώτης παράταξης, πράγμα που αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ΝΔ να εκλέξει ακόμη περισσότερους συνδυασμούς ανά την επικράτεια. Παράλληλα, εξετάζεται και ο προσδιορισμός κατώτατου ορίου εισόδου για εκλογή έδρας.
Μαζί, λοιπόν, με την απλή αναλογική, την εκλογή με το 50%+1 καταργείται και η τρίτη κάλπη για τις κοινοτικές εκλογές. Πρόκειται για την πλήρη αποκαθήλωση του «Κλεισθένη», όπως είχε ψηφιστεί επί υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει οριστικά την συζήτηση για την ενδοδημοτική αποκέντρωση, με τον ισχυρισμό ότι οι κοινότητες συνιστούν οιονεί τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, και πως αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα.
Κι ενώ αυτές οι αλλαγές φαίνεται να ικανοποιούν την πλειονότητα των διοικούντων της αυτοδιοίκησης, προβληματισμό προκαλεί η δήλωση του Μ. Βορίδη για περιορισμό του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Ο ίδιος, μάλιστα, τον χαρακτήρισε «υπερβολικά μεγάλο». Ανοικτό, λοιπόν, είναι το ερώτημα εάν αυτό θα επηρεάσει και τον αριθμό των αντιδημάρχων. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τους δημάρχους και θα το θέσουν στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, την Δευτέρα με την παρουσία των κ.κ. Βορίδη και Πέτσα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκαθήλωση της απλής αναλογικής είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Θεοδωρικάκου αφ’ ενός με την αλλοίωση των συνθέσεων στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αφ’ ετέρου με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή παρακάμπτοντας, επί της ουσίας, το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post