Το ρεκόρ κυνισμού άγγιξε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά την στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023!
Προ ημερών ο υπουργός αποκάλυψε γιατί επιλέγει να θέσει το πλαφόν εισόδου του 3% στην είσοδο παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Αυτή την φορά, όμως, πήγε την αποκάλυψη ένα βήμα παραπέρα, φανερώνοντας πλήρως την στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας ευθαρσώς στο ερώτημα γιατί επιλέγει τόσους περιορισμούς στην είσοδο παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Αλλά στο κυριότερο που απάντησε, είναι γιατί επιλέγει να παραβιάσει την πολιτική σταθερά του 50% συν 1 ψήφο, υποβαθμίζοντάς την στο 43% συν μια ψήφο και θέτοντας, ταυτόχρονα, εν αμφιβόλω την πολιτική νομιμοποίηση του δημάρχου/περιφερειάρχη, όπως και της πρώτης διοικούσας παράταξης.
Κατά τη συζήτηση στην Βουλή για το νέο εκλογικό σύστημα, σύμπασα η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της στην αλλαγή της σταθεράς του 50% συν μια ψήφο και στην μείωσή της στο 43% συν μια ψήφο για την εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο. Το θέμα τέθηκε εμφατικά και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών είπε ότι με το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα «αλλάζει ο βασικός κανόνας της Δημοκρατίας, που θέλει την πλειοψηφία να αποφασίζει και τη μειοψηφία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της να αποδέχεται την απόφαση που κάθε φορά παίρνει η πλειοψηφία».
Σε αυτό το πνεύμα, ο Γ. Ραγκούσης έθεσε ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης των εκλεγμένων, υπογραμμίζοντας ότι «από το 1974 και μετά, με εξαίρεση το διάλειμμα που ξεκίνησε το 2006, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης εκλέγονται με βάση το δημοκρατικό 50% συν μία ψήφο, είτε στον πρώτο είτε στο δεύτερο γύρο». «Το 50% συν μια ψήφο είναι ένα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και κατά βάση το πλέον δημοκρατικό», πρόσθεσε ο Γ. Ραγκούσης.
«Αλλάζετε το πλειοψηφικό δημοκρατικό 50%+1 για την εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη με το 43% το μειοψηφικό», είπε ο Γ. Ραγκούσης απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη. Και συνέχισε σε υψηλό τόνο απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών: «Αφαιρείτε τη δύναμη, αφαιρείτε τον λόγο, αφαιρείτε την εξουσία από την πλειοψηφία, από τους πολλούς του κάθε δήμου, της κάθε περιφέρειας και πού τη δίνετε; Στους λίγους, στη μειοψηφία. Δίνετε τον λόγο, δίνετε τη δύναμη, δίνετε την εξουσία τη δημοτική, την αυτοδιοικητική, την δύναμη της περιφέρειας και του δήμου στους λίγους. Την δίνετε στις μειοψηφίες!».
Από την πλευρά του ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Το σύστημα δύο γύρων λέει: ‘Δεν πήρες το 50%, τότε είσαι υποχρεωμένος εσύ που δεν βγήκες μέσα στους πρώτους δύο να προσχωρήσεις σε έναν από τους δύο’». «Αυτό δεν είναι αυτονόητο!», τόνισε ο Μ. Βορίδης προσθέτοντας: «Οι άλλοι πρέπει να προσχωρήσουν, γιατί δεν είναι η αρχική τους επιλογή».
«Η θέση του 50%+1 δεν είναι μία θέση η οποία αποδέχεται το αρχικό αποτέλεσμα», συνέχισε ο Μ. Βορίδης υπογραμμίζοντας: «Είναι μια θέση, η οποία υποχρεώνει τους ψηφοφόρους να κάνουν μια άλλη επιλογή». «Γιατί να τους υποχρεώσεις όταν είναι κάτω από το 43%; Γιατί δεν είναι επαρκής η νομιμοποίηση;», διερωτήθηκε ο Μ. Βορίδης εμμένοντας στην αρχική θέση του.
Αντικρούοντας το επιχείρημα Βορίδη, ο Γ. Ραγκούσης αντιπρότεινε: «Εάν το πρόβλημά σας ήταν η απλή αναλογική και εάν η μείζονα αλλαγή που φέρνετε με αυτήν τη νομοθετική ταλαιπωρία για τη Δημοκρατία ήταν η κατάργηση της απλής αναλογικής, θα κάνατε μία επιλογή, κύριε Βορίδη! Θα επαναφέρατε τα τρία πέμπτα και θα αφήνατε το σύστημα των δύο γύρων, που είχε η αυτοδιοίκηση από το 1974 μέχρι το 2006 και απέκτησε ξανά μετά το 2010 με τον ‘Καλλικράτη’ και διατήρησε με τον ‘Κλεισθένη’».
Φανερά εκνευρισμένος, ο Μ. Βορίδης απάντησε με περίσσιο κυνισμό: «Για να λήξουμε το θέμα της νομιμοποίησης με τους δυο γύρους. Ακούστε το σενάριο: Δήμος Αθηναίων, κατεβαίνουν οι υποψήφιοι και στον δεύτερο γύρο περνούν ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος του ΚΚΕ και πρέπει να ψηφίσω εγώ. Καταλάβατε τώρα; Ποια νομιμοποίηση μου λέτε τώρα;».
Discussion about this post