Η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει την ποσόστωση στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές από 40%, που είχε θεσπιστεί με τον «Κλεισθένη» στο 33%, όπως ήταν επί «Καλλικράτη», είναι κάτι που θα συζητηθεί.
Από την σχετική, πάντως, συζήτηση στο τελευταίο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προκύπτει ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν διαφωνία στην διατήρηση του 40%, όμως αυτό που θέτουν, είναι ότι το μέτρο για την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στην αυτοδιοίκηση δεν απέδωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 με την ποσόστωση στο 33% εκλέχθηκαν 15 γυναίκες δήμαρχοι και δυο γυναίκες περιφερειάρχες. Στις δε αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 σε σύνολο 332 δήμων εκλέχθηκαν 19 γυναίκες δήμαρχοι και μια περιφερειάρχης. Η αποτύπωση δείχνει πως μένει πολύς δρόμος ακόμη για φθάσουμε όχι το 40% της εκπροσώπησης των γυναικών στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική σκηνή εν γένει, αλλά το 29% που σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για Ισότητα των Φύλων για το 2020.
Εκεί αποτυπώνεται ότι σε επίπεδο 28 κρατών – μελών το 29,5% των γυναικών βρίσκονται σε θέσεις υπουργών, το 30% είναι εκλεγμένες στα κοινοβούλια και το 29% είναι εκλεγμένες στα περιφερειακά συμβούλια.
Τα πρωτεία στην εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική κρατά η Σουηδία με συμμετοχή 51,8%. Ακολουθεί η Γαλλία με 48,5%, η Εσθονία με 41,6% και η Ολλανδία με 41,5%. Η χώρα μας καταγράφεται μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων πανευρωπαϊκά με συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σε ποσοστό 17,6%. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Κύπρος με συμμετοχή των γυναικών στο 13,2%, η Μάλτα με 11,6 και η Ουγγαρία με 4,9%!
Discussion about this post