Wednesday, July 16, 2025
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Αίρει τους κυκλοφοριακούς περιορισμούς στο κέντρο της Αθήνας ο Κ. Μπακογιάννης

July 14, 2020
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0 0
0
Από τον τραγέλαφο στο φιάσκο του «Μεγάλου Περιπάτου» των Αθηνών
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Αίρει τους περιορισμούς κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Ο ίδιος έφερε χθες ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου νέα εισήγηση αντιλαμβανόμενος το κυκλοφοριακό έμφραγμα που έχει δημιουργήσει η πρόχειρη μελέτη του Μεγάλου Περιπάτου των Αθηνών. Αρκεί, όμως, να σκεφτεί κάποιος το κόστος του μεγάλου περιπάτου, που μέχρι στιγμής αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, όπως και να αναλογιστεί την προχειρότητα της συγκοινωνιακής μελέτης.

Οι «απελευθερωμένοι» δρόμοι

Έτσι, λοιπόν, ενώ αρχικά ο μεγάλος περίπατος κάλυπτε περίμετρο 6 χιλιομέτρων και αφορούσε το ευρύτερο κέντρο των Αθηνών με ακραίους κυκλοφοριακούς περιορισμούς, τώρα ο Κ. Μπακογιάννης απελευθερώνει κάποιους δρόμους από την απαγόρευση διέλευσης, στάσης και στάθμευσης των οχημάτων. Οπότε, απελευθερώνονται από τους περιορισμούς οι οδοί Αθηνάς, Ερμού, Πεσμαζόγλου και Σοφοκλέους, Ευρυπίδου, Αγίων Θεοδώρων, Δραγατσανίου, Παπαρρηγοπούλου έως την Παλαιών Πατρών Γερμανού.

 Επίσης, απελευθερώνονται οι οδοί Αριστείδου, Χρήστου Λαδά έως την πλατεία Καρύτση,  Καραγιώργη Σερβίας από την πλατεία Συντάγματος έως την οδό Βουλής και ακολούθως την οδό Κολοκοτρώνη. Στην περιοχή της Πλάκας η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται στις οδούς Ξενοφώντος, Νίκης, Απόλλωνος, Σκούφου και Ναυάρχου Νικοδήμου.

Εν ολίγοις πρόκειται για το εμπορικό τρίγωνο των Αθηνών, για το οποίο επί δημαρχίας Καμίνη είχε συνταχθεί ειδική κυκλοφοριακή μελέτη για ήπια κυκλοφορία με προτεραιότητα στους κατοίκους και στην ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων και κυρίως των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων. Πάντως, η κίνηση εκ μέρους του δημάρχου Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη αποδεικνύει την προχειρότητα των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών μελετών, που ενώ βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο, δεν προοιωνίζουν ότι οι οριστικές μελέτες θα είναι εξίσου επαρκείς.

Κακή απομίμηση…

Βέβαια, η διεκδίκηση δημόσιου και ελεύθερου χώρου είναι διαρκές ζητούμενο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι διαβαίνουν στις ελεύθερες χρωματιστές λωρίδες στο κέντρο των Αθηνών. Ωστόσο, λυπηρό είναι το γεγονός ότι ένα μήνα μετά την επίστρωση της ασφάλτου με πράσινο και κίτρινο χρώμα, αυτό έχει ήδη ξεθωριάσει, ενώ στις πανάκριβες λαμαρινένιες ζαρτινιέρες τα φυτά αρχίζουν να «λιποθυμούν» λόγω της ζέστης… Οι δε φοίνικες στέκουν ως ξένοι μέσα στο αθηναΐκό τοπίο και δεν θυμίζουν Μαϊάμι, αλλά μια κιτς εικαστική παρέμβαση, τόσο πρόχειρη, όσο και η επικλινής τοποθέτησή τους σε πλακόστρωτες διαχωριστικές νησίδες.

Χωρίς «άλλοθι»…

Ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι αυτή η «εικαστική» παρέμβαση σε συνδυασμό με την ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι επισκέπτονται το κέντρο της Αθήνας κατά τις εργάσιμες ώρες, έχει μέχρι στιγμής κοστίσει 2 εκατ. ευρώ. Είναι ακόμη πιο λυπηρό ότι η δαπάνη έγινε σχεδόν με φωτογραφικό διαγωνισμό και με επισπευσμένες διαδικασίες, με την διοίκηση Μπακογιάννη να κάνει χρήση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις, που σχετίζονται με τις προμήθειες για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου.

Οι δε προηγηθείσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  υπό μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοΐου, δεν μπορούν να λειτουργούν ως άλλοθι. Κι αυτό γιατί για την πεζοδρόμηση οδών απαιτούνται πράξεις χαρακτηρισμού, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί, αλλά καλύπτονται παρανόμως από τα προσωρινά μέτρα, που όμως σχετίζονται με τον κορωνοΐο.

Οι αντιδράσεις

Κι ενώ έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων για τις αναθέσεις Μπακογιάννη ύψους 2 εκατ. ευρώ εν μέσω πανδημίας, με σύμπασα την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Αθηνών να τον καταγγέλλει αδιαφάνεια, ο ίδιος ο  δήμαρχος φαίνεται να οχυρώνεται πίσω από τον ισχυρισμό που ταυτίζει το «νόμιμον» με το «ηθικόν». Η «Ανοιχτή Πόλη» είχε καταγγείλει για «αδιαφάνεις» τις εν λόγω αναθέσεις. Προσέφυγε, μάλιστα, και στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά τους.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η ΕΑΑΔΗΣΥ

Όμως, η ΕΑΑΔΗΣΥ πήρε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και επί της ουσίας απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων για τον μεγάλο περίπατο των Αθηνών. Υπενθυμίζουμε ότι οι συμβάσεις έγιναν με επισπευσμένες διαδικασίες με την διοίκηση Μπακογιάννη να κάνει χρήση των διατάξεων που σχετίζονται όμως αποκλειστικά και μόνον με τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοΐου, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από την πλευρά της η ΕΑΑΔΗΣΥ πετά το μπαλάκι στον Ελεγκτικό Συνέδριο και στην απόφασή της αναφέρει: «Η άσκηση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας της Αρχής οφείλει να σέβεται την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, η οποία ασκείται στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του, με τις εγγυήσεις που αυτό απολαμβάνει ως Ανώτατο Δικαστήριο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΑΑΔΗΣΥ αναφέρει ότι «η διατύπωση γνώμης από την Αρχή δεν μπορεί να οδηγήσει στην ματαίωση του ελεγκτικού έργου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφ’ όσον η αναθέτουσα αρχή του έργου κρίνει, με αιτιολογημένη απόφασή της, ότι ο φάκελος μαζί με το σχέδιο της σύμβασης πρέπει να υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν δεσμεύεται από την γνώμη της ΕΑΑΔΗΣΥ». Οπότε, η ΕΑΑΔΗΣΥ αφού παραπέμπει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τις θετικές αποφάσεις του για τις συμβάσεις με επισπευσμένες διαδικασίες που αφορούν σε έργα και υπηρεσίες για το μεγάλο περίπατο, θέτει την υπόθεση στο αρχείο.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

 

Tags: ΕΑΑΔΗΣΥΕνιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων ΣυμβάσεωνκορωνοϊόςΚώστας ΜπακογιάννηςΜεγάλος Περίπατος

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
162

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Μεγαλύτερη η διάρκεια έκτακτης ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές – Οι αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα

Μεγαλύτερη η διάρκεια έκτακτης ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές – Οι αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 28, 2025
0
134

Επεκτείνεται η υπαγωγή των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν χτυπούν οι φυσικές...

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 17, 2025
0
217

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την διαμόρφωση του νέου Κώδικα...

Δημοφιλή

  • Απόφαση – οδηγός του ΣτΕ για τα «εντέλλεσθε» των δημάρχων στην εφαρμογή του ΝΟΚ

    Απόφαση – οδηγός του ΣτΕ για τα «εντέλλεσθε» των δημάρχων στην εφαρμογή του ΝΟΚ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τι αλλάζει στην Ανατολική Αττική; Ποιες είναι οι σκέψεις του Ευάγγελου Αντώναρου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Έκθεση – κόλαφος της Ε.Ε: Έρχονται νέα πρόστιμα στην Ελλάδα για την διαχείριση αποβλήτων

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 17, 2025
217
Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 16, 2025
51
Κοπέρνικος: Μεσόγειος σε συναγερμό – Εκτεταμένη ξηρασία και φέτος στην Ευρώπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κοπέρνικος: Μεσόγειος σε συναγερμό – Εκτεταμένη ξηρασία και φέτος στην Ευρώπη

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 13, 2025
98

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
{title} {title} {title}