Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης και στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρετούν στους ΟΤΑ το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, υπογραμμίζοντας σε κάθε τόνο ότι έρχεται σε αντίθεση με την προϋπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και με την κοινοτική νομοθεσία. Αντίθεση εκφράζει και ο Συνήγορος του Πολίτη ιδίως ως προς την διαχείριση απορριμμάτων!
Επίθεση Χατζηδάκη στη Ρ. Δούρου
Την ώρα, που ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων θα συμβάλλει στην προσέλκυση των επενδύσεων δεν απαντά στην ουσία της στόχευσης των εν λόγω διατάξεων. Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής, ισχυριζόμενος ότι η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος επιτέθηκε χθες από βήματος της Βουλής στην τέως περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου λέγοντας απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Μας αφήσατε τα βουνά από τα σκουπίδια της κ. Δούρου, που τα κληρονόμησε στο νέο περιφερειάρχη και η κ. Δούρου θα διαδηλώσει σήμερα το απόγευμα».
Συνυπεύθυνος ο Γ. Πατούλης;
Άμεση ήταν η απάντηση της Ρ. Δούρου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό και αντιπεριβαλλοντικό έκτρωμα», καλώντας τον νυν περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη να πιέσει την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Απευθυνόμενη τον Γ. Πατούλη, η Ρ. Δούρου προειδοποίησε: «Αν δεν αναλάβετε πρωτοβουλία κόντρα στους κκ Μητσοτάκη και Χατζηδάκη θα είστε συνυπεύθυνος για την καταστροφή των αναντικατάστατων ‘μικρών παραδείσων’ της φύσης στην Αττική μας».
Στο χάος βυθίζονται οι περιοχές Natura της Αττικής
Η Ρ. Δούρου έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση των Φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της Πάρνηθας, του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής. Η ενοποίηση των φορέων διαχείρισης με έδρα τον Μαραθώνα και παράρτημα στις Αχαρνές, «συνιστά ένα χαοτικό σχήμα, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», τόνισε η Ρ. Δούρου εγκαλώντας τους αντιπεριφερειάρχες του Γ. Πατούλη για τις δηλώσεις τους, όταν έλεγαν πως δήθεν «βασική προτεραιότητα της Διοίκησης Πατούλη είναι η προστασία του φυσικού κάλλους και της βιοποικιλότητας αυτής της μοναδικής περιοχής Natura παγκοσμίου ενδιαφέροντος».
Παράνομες «νομιμοποιήσεις»
Παράλληλα, η Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν στην διαχείριση απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντάς τες ως «καταστροφική παρέμβαση», που θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την Αττική. «Ενώ θα έπρεπε λόγω ύπαρξης της σχετικής μονάδας, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων να είναι ήδη υποχρεωτική και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», αυτή «παρατείνεται για την 31.12.2022», τόνισε η Ρ. Δούρου. Τέλος, για τις διατάξεις που αφορούν στη νομιμοποίηση των 23 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Αττικής, παρά τις αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ρ. Δούρου επέκρινε τον υπουργό Περιβάλλοντος για «μεθοδεύσεις», που νομιμοποιούν «παράνομες» χωροθετήσεις, πράγμα που αναφέρεται και στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, καθώς οι ΣΜΑ «εντάσσονται στις παραγωγικές δραστηριότητες υψηλής όχλησης”.
Περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Σχιστό
Ηχηρές είναι οι αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με τον δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο να αντιδρά στη νομιμοποίηση του ΣΜΑ Σχιστού. «Δεν θα επιστρέψουμε να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην πόλης μας», τόνισε ο δήμαρχος εγκαλώντας την κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, για την σχετική διάταξη, που ζητά να αποσυρθεί. Χαρακτηρίζοντας τη νομιμοποίηση του ΣΜΑ Σχιστού ως «απαράδεκτη και εχθρική ενέργεια» για την πόλη, ο Χρ. Βρεττάκος υπογράμμισε: «Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο Δήμος Πειραιά, με νόμο ή χωρίς, δε θα μετατρέψει την πόλη μας σε σκουπιδότοπό του». Απόσυρση της σχετικής διάταξης ζητούν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης, οι οποίοι υπογραμμίζουν: «Ας θυμηθούν οι κυβερνώντες της ΝΔ το βαθύ παρελθόν των αγώνων των κατοίκων της περιοχής του Πειραιά, που ακύρωσε κατά καιρούς κυβερνητικά σχέδια που ήθελαν να μετατρέψουν την περιοχή μας στην “πίσω αυλή” της Αττικής».
Η πρώτη νίκη
«Πρώτη νίκη», χαρακτηρίζει η «Ανοιχτή Πόλη» την απόσυρση του άρθρου 99, που αφορά στην αλλαγή και προσθήκη χρήσεων γης και όρων δόμησης, που περιελάμβανε και την ανέγερση ξενοδοχείων και ξενώνων στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, στου Ψυρρή και στην περιοχή της Ομόνοιας και στο Μεταξουργείο έως και 100 κλινών. Γι’ αυτό το ζήτημα η «Ανοιχτή Πόλη» είχε ζητήσει να συνεδριάσει χθες εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Όμως μετά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη να αποσύρει την εν λόγω διαταξη από το νομοσχέδιο, που ο ίδιος εισηγήθηκε, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αποφάσισε ότι να μην συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, παρότι προηγουμένως δεχθεί να πραγματοποιηθεί είχε συζήτηση – ενημέρωση για το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”. Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων επί των διατάξεων, που θα είναι πλέον ψηφισμένες, θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση.
«Η απόσυρση του άρθρου 99 δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Για το λόγο αυτό, έχουμε ήδη καταθέσει αίτημα για την συζήτηση της ουσίας των διατάξεων στο επόμενο τακτικό δημοτικό συμβούλιο», τονίζει σε ανακοινωσή της η «Ανοιχτή Πόλη», υπογραμμίζοντας ότι «ο Δήμος Αθηναίων οφείλει και πρέπει να τοποθετηθεί!». Άλλωστε, το αποσυρθέν άρθρο 99 «προωθούσε την ανεξέλεγκτη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, καταργώντας τον περιορισμό κλινών που ισχύει σήμερα και άλλες ρυθμίσεις προστασίας της κατοικίας», υπογραμμίζει η «Ανοιχτή Πόλη», επισημαίνοντας ότι «αυτή η εξέλιξη θα έφερνε ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην κατοικία στο κέντρο της Αθήνας και θα οδηγούσε σε μια ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση». «Προφανώς παραμένει στο ακέραιο η αντίθεση μας στον πυρήνα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη».
Συνήγορος του Πολίτη: Στρεβλή η διαχείριση των απορριμμάτων
Παραβίαση των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων και διαιώνιση της διαχείρισης απορριμμάτων εκ μέρους της Διοίκησης με χρήση προσωρινών διατάξεων, ύστερα από συχνή επίκληση λόγων «ανωτέρας βίας ή λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας», διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη αναφορικά με το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.
«Ορισμένες Περιφέρειες προέβησαν σε διαδοχικές εκδόσεις αποφάσεων κήρυξης ορισμένων Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας τη δυνατότητα στους Δήμους, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, να χρησιμοποιούν άλλους ΧΥΤΑ και κυρίως το ΧΥΤΑ Φυλής. Διαπιστώθηκε συνεπώς ότι το εξαιρετικά ‘έκτακτο’ μέτρο, της κήρυξης της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου της δυνατότητας μεταφοράς των απορριμμάτων σε άλλο ΧΥΤΑ, τείνει να γίνει μόνιμο και να αποτελέσει μια στρεβλή μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων των περιοχών, κατά παράβαση των διατάξεων της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας», υπογραμμίζει ο ΣτΠ.
Ειδικά για την πρόχειρη διαδικασία νομιμοποίησης των ΣΜΑ, που εισηγείται ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο ΣτΠ υπογραμμίζει ότι αυτή η διάταξη «υποκαθιστά τους εγκεκριμένους ΠΕΣΔΑ και την υφιστάμενη νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση» και με τον τρόπο αυτό «δεν εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και εξαλείφονται τα περιβαλλοντικά κριτήρια, τα οποία συνδέονται με την καταλληλότητα του χώρου».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post