Σε δόσεις προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος στην έγκριση της προσωρινή χωροθέτησης των υφιστάμενων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για τους χώρους, όπου προσωρινά αποθηκεύονται σύμμεικτα απορρίμματα προκειμένου στη συνέχεια να οδηγηθούν προς επεξεργασία, ενώ δυστυχώς ο μεγαλύτερος όγκος τους οδηγείται σε ταφή. Για το ζήτημα έχει τοποθετηθεί ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζοντας ενστάσεις για την χωροθέτηση και την λειτουργία των ΣΜΑ, καθώς απαιτούνται συνοδά έργα για την διαχείριση στραγγισμάτων και ταυτόχρονα να υπάρχει χώρος τελικής διάθεσης καθαρών υπολειμμάτων.
Με νέα τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη ορίζεται η προσωρινή χωροθέτηση των ΣΜΑ διάρκειας τριών ετών στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Γαλατσίου, Κισσάμου Χανίων, Μαραθώνος, Πειραιά, Πεντέλης, Χαΐδαρίου και Χαλανδρίου.
Συγκεκριμένα, ο ΣΜΑ Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο Ο.Τ 1159 και αφορά δυο τμήματα. Το ένα είναι έκτασης 735,14 τμ και το άλλο 644,85 τμ.. Ο ΣΜΑ του δήμου Γαλατσίου αφορά χώρο 6.826,77 τμ σε γήπεδο εκτός σχεδίου στην θέση «Ομορφοκκλησιά Βεΐκου». Ο ΣΜΑ του δήμου Κισσάμου Χανίων αφορά την χωροθέτηση στην εκτός σχεδίου περιοχή στην θέση Φρακτό έκτασης 619,02 τμ και 852,02 τμ.. Στον δήμο Μαραθώνα, η έγκριση χωροθέτησης γίνεται σε εκτός σχεδίου περιοχή έκτασης 9.536,85 τμ. Στον δε Πειραιά, η χωροθέτηση γίνεται σε εντός σχεδίου περιοχή στο Σχιστό έκτασης 12.000 τμ..
Στον δήμο Πεντέλης, η έγκριση της χωροθέτησης γίνεται στην περιοχή εντός της ευρύτερης έκτασης του κοιμητηρίου Μελισσίων επιφανείας 10.441,54 τμ. Στον δήμο Χαλανδρίου, η χωροθέτηση γίνεται σε εκτός σχεδίου περιοχής επιφανείας 8.445,8 τμ και στην σε άλλη περιοχή 9.033,79 τμ.
Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, χωροθέτηση των ΣΜΑ είναι προσωρινή διάρκειας τριών ετών και μετά τη λήξη της προθεσμίας, παύει η προσωρινή λειτουργία των ΣΜΑ. «Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, οι ΣΜΑ λειτουργού με ευθύνη των δήμων, οι οποίοι λαμβάνουν άμεσα όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης ηχητικής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμιση, για την οπτική απομόνωση με προστατευτική περίφραξη και περιμετρική προκάλυψη του χώρου με πυκνή υψηλή δενδροφύτευση και τη μη πρόκληση δυσμένων επιδράσεων σε βάρος της υγείας, ησυχίας και ασφάλειας των περίοικων». Παράλληλα, προβλέπεται ότι ένα χρόνο μετά τη παύση της λειτουργίας των ΣΜΑ ο δήμος οφείλει να αποκαταστήσει την αρχική μορφή του χώρου.
Τέλος, στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται ότι επιτρέπεται η προσωρινή χωροθέτηση του κινητού ΣΜΑ του δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Ελαιώνα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αιγάλεω έκτασης 11.034,23 τμ. Η λειτουργία του κινητού ΣΜΑ θα λήξει την 4η Σεπτεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, «οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων λειτουργούν με ευθύνη των συγκεκριμένων Δήμων, με την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της ενόχλησης των περιοίκων και των εργαζομένων. Μετά δε από την λήξη της προθεσμίας ή από την παύση της λειτουργίας των ΣΜΑ, ο δήμος οφείλει να αποκαταστήσει τον χώρο στην αρχική του μορφή εντός της οριζόμενης προθεσμίας. Για τις ανάγκες εξακολούθησης λειτουργίας των ΣΜΑ στους συγκεκριμένους χώρους, επιτρέπονται προσωρινές κατασκευές κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 4067/2012».
Επίσης περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για την προσωρινή χωροθέτηση κινητού ΣΜΑ του δήμου Αθηναίων σε συγκεκριμένο τμήμα του Δήμου Αιγάλεω, η λειτουργία του δε του εν λόγω κινητού σταθμού θα παύσει αυτοδικαιώς με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου ΣΜΑ και σε κάθε περίπτωση όχι μετά την 4η Σεπτεμβρίου 2021.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η προσωρινή αδειοδότηση για τρία χρόνια των 22 ΣΜΑ των δήμων Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αλίμου, Ασπρόπυργου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βύρωνος, Γλυφάδας, Ερμιονίδας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου – Χολαργού, Πειραιά, Περάματος, Περιστεριού, Πετρούπολης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαλαμίνος, Σπάτων – Αρτέμιδος και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Discussion about this post