Τα βήματα του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη ακολουθεί και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης στη διαχείριση των δημόσιων πράσινων χώρων απεμπολώντας τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της Αυτοδιοίκησης και εκχωρώντας τα στους δωρητές. Όπως, λοιπόν, στο λόφο του Στρέφη ο Κ. Μπακογιάννης έδωσε το ελεύθερον στην κτηματομεσιτική εταιρεία, Prodea Investments να καθορίσει δια της δωρεάς τις παρεμβάσεις της στο λόφο του Στρέφη, έτσι και ο Γ. Πατούλης ακολουθεί την πρακτική του ομογάλακτού του για το Πεδίον του Άρεως με τη δωρεά του ιδρύματος Ωνάση.
Έτσι, λοιπόν, προ ημερών συγκλήθηκε άρον – άρον η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με μοναδικό θέμα «την λήψη απόφασης για την αποδοχή Δωρεάς που γίνεται εκ μέρους του κοινωφελούς Ιδρύματος ‘ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ (ALEXANDER S. ONASSIS PUBLIC BENEFIT FOUNDATION)’, μέσω της εταιρείας ‘ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ’, για την εκτέλεση εργασιών ήπιας διαμόρφωσης στο Πεδίο του Άρεως και έγκριση των όρων της σύμβασης».
Στην εισήγηση αναφέρεται ότι το ίδρυμα Ωνάση θα προβεί σε δωρεά κόστους 373.241,59 ευρώ άνευ ΦΠΑ προς την Περιφέρεια Αττικής, για την «ήπια διαμόρφωση του Άλσους» εντός 6 μηνών. Η διαμόρφωση θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων και μαρμάρινων πλακών, την δενδροφύτευση εντός του Άλσους Οικονομίδη, την αποκατάσταση της υδάτινης διαδρομής και την εγκατάσταση υποδομής για την παροχή δωρεάν internet εντός του άλσους. Η πρόταση του ιδρύματος Ωνάση θέτει ως προϋπόθεση να γίνουν αποδεκτές οι τεχνικές προδιαγραφές, που θέτει το ίδιο το ίδρυμα! Και βέβαια φορέας υλοποίησης του έργου δεν είναι η Περιφέρεια Αττικής, αλλά η εταιρεία «ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ», που ανήκει στο ίδρυμα Ωνάση.
Για το ζήτημα υπήρξε διαφωνία στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, καθότι η Περιφέρεια Αττικής απεμπολεί δικαιώματα που έχει στον χώρο ως προς την διαμόρφωσή του, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, καθότι υπάρχει υποχρέωση από την Περιφέρεια Αττικής να εκπονήσει διαχειριστική μελέτη. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη διαχειριστική μελέτη εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άρα η δωρεά βρίσκεται εκτός θεσμικού πλαισίου.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post