Την έντονη διαφωνία για την «υπέρμετρη» μείωση των δημοτικών συμβούλων, όπως προβλέπεται στο εκλογικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, εκφράζει το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η αύξηση του πληθυσμιακού κριτηρίου των κοινοτήτων σε συνδυασμό με την μείωση των μελών των κοινοτικών συμβουλίων δημιουργεί πρόβλημα εκπροσώπησης. Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός για τα νέα πληθυσμιακά κριτήρια και την συρρίκνωση των κατηγοριών, που σχετίζονται με τις έδρες για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς εκκρεμεί η απογραφή του πληθυσμού τον Οκτώβριο του 2021.
«Η πολυφωνία δεν έβλαψε κανέναν», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου εκφράζοντας την διαφωνία όλων των αιρετών, καθώς μειώνονται δραματικά οι έδρες κυρίως σε μεσαίους και μικρούς δήμους, που συνιστούν την πλειονότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον σε 4 δήμους σε σύνολο 332 δήμων δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή των εδρών. Ενώ, σε περισσότερο από το 50% των δήμων θα μειωθούν οι έδρες από 24% έως 38%. Στο 35% των δήμων η μείωση εδρών θα είναι 20-22%, στο 33% των δήμων η μείωση των εδρών θα είναι 15 -19%.
«Μείωση κατά 10% ή 15% των δημοτικών συμβούλων μπορεί να είναι λειτουργική, αλλά η μείωση της τάξεως του 38% είναι ξεκάθαρα προβληματική», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαστεργίου, αναφέροντας ότι στον δήμο Τρικκαίων από τους 45 δημοτικούς συμβούλους θα εκλέγονται οι 33. Όσο για το πλαφόν εισόδου του 3%, ο ίδιος τόνισε ότι η εφαρμογή του αφορά μόνο έναν τους τρεις δήμους, ενώ για τους υπόλοιπους είναι «εξόχως προβληματικό». Αντί του πλαφόν, ο Δημ. Παπαστεργίου πρόκρινε την είσοδο για όποιον συνδυασμό συγκεντρώνει το εκλογικό μέτρο ανά δήμο συν 1%. Για τις δε δημοτικές κοινότητες πρόκρινε την επαναφορά του πληθυσμιακού κριτηρίου των minimum 300 κατοίκων αντί των 500 που αναφέρεται στην κυβερνητική πρόταση και σε κάθε περίπτωση με εκλογή εκπροσώπων με συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της κάθε παράταξης.
Οι διαφωνίες
Κι ενώ οι «γαλάζιοι» αιρετοί χαιρέτιζαν την εκλογή με 43% συν μια ψήφο, έντονη ήταν η αντίδραση από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις που επέμειναν στην θέση τους για εκλογή με το 50% συν μια ψήφο. «Να παραμείνει το 50%+1 όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Θεόδωρος Λιβάνιος όσο ήταν υφυπουργός», τόνισε ο Δημήτρης Μπίρμπας εκ μέρους της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας. Την ίδια θέση υπερασπίστηκαν και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζοντας ότι «με εξαίρεση τις εκλογές του 2006, σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης η εκλογή γίνεται με το 50%+1!».
«Ο εκλογικός νόμος είναι σε λάθος κατεύθυνση γιατί δημιουργεί δημάρχους της μειοψηφίας, που όμως θα έχουν υπερπλειοψηφία με τα τα 3/5 των εδρών», τόνισε ο Απόστολος Καλογιάννης, επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «το πλαφόν εισόδου εξαφανίζει τις μικρές παρατάξεις». Παράλληλα, τόνισε ότι «ο εκλογικός νόμος δεν εκφράζει την Δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση και την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, καθιστώντας τους υποψηφίους των κοινοτικών συμβουλίου σε ψηφοσυλλέκτες της παράταξης του δημάρχου».
Τέλος, από νομική σκοπιά, όπως σχολίασε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Πάνος Ζυγούρης, για την διάταξη που δίνει την δυνατότητα στον επί δυο θητείες δήμαρχο να εκλέγεται χωρίς σταυρό, προκύπτει «ζήτημα αντισυνταγματικότητας», «επειδή από το Σύνταγμα προβλέπεται ότι η εκλογή γίνεται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, δεν μπορεί να υπάρξει εκλογή με άλλη διαδικασία».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post