Friday, July 18, 2025
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Εκφοβισμός πάνω από τις κάλπες;

October 15, 2023
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
0 0
0
Εκφοβισμός πάνω από τις κάλπες;
94
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Εποχές ξεχασμένες για τη σύγχρονη γενιά φέρνουν στο προσκήνιο οι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, με τις οποίες επιχειρούν να χειραγωγήσουν το εκλογικό ακροατήριο, προκειμένου να υποκύψει στη βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υπενθυμίζουν στους αιρετούς ότι πρέπει να λειτουργούν ως “ευθυγραμμισμένοι” με την βούληση της κυβέρνησης, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι όλα αυτά, στο εν εξελίξει δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023!

Αυτό επιχείρησε να επαναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης και στις σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ διευκρινίζοντας τι εννοούσε ούτε έλεγε ότι «θα κάνουμε τη ζωή του κ. Ρούσσου (Χαλάνδρι) δύσκολη». Ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι στην περίπτωση που η παράταξη που πρόκειται στη ΝΔ δεν κατορθώσει να γίνει διοικούσα και είναι στην αντιπολίτευση “θα κάνει τη ζωή δύσκολη του κ. Ρούσσου“, δηλαδή “θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση”. Επιχείρησε, μάλιστα, να αποσυνδέσει την κομματική του ιδιότητα με την υπουργική, υπογραμμίζοντας ότι ως υπουργός ήταν πάντοτε συνεργάσιμος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παραπλάνησε, όμως, το ακροατήριο ότι δήθεν η δημοτική αρχή Ρούσσου δεν ενδιαφέρεται να αντλήσει κοινοτικά κονδύλια, αλλά ξέχασε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου δεν έχει διαχειριστική αρχή, αλλά κάνει προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Αττικής, ενώ έχει ήδη αντλήσει πόρους για έργα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Η δε σύσταση διαχειριστικής αρχής από έναν μεσαίο Δήμο είναι μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία απαιτεί και την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, που βέβαια είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους και όχι στην δικαιοδοσία του δημάρχου.

Με εκβιασμούς

Οι εξηγήσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη, λοιπόν, όχι μόνον δεν είναι πειστικές, αλλά ούτε μεμονωμένες. Ουκ ολίγες δηλώσεις εκβιαστικού χαρακτήρα έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκδηλώνει απερίφραστα την επιδίωξή της για τον απόλυτο συγκεντρωτισμό, με σκοπό να καθυποταχθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στην βούληση της κυβέρνησης, πράγμα που σε πρώτη φάση επιδιώκει να επιτευχθεί μέσω του εκφοβισμού και της χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης. Παράλληλα, οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων αποκαλύπτουν και τη διάθεση αναπαραγωγής των προνομιακών σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και των εκλεκτών της, οι οποίοι πρέπει να δηλώνουν υποταγή στην βούληση της κυβέρνησης και με αυτόν τον τρόπο να ανθίσουν οι πελατειακές σχέσεις, σπάζοντας τα στεγανά της τυπικότητας της γραφειοκρατίας.

Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών

Αρκεί να θυμηθούμε ότι στις 2 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει (Alpha TV) ότι «οι Περιφερειάρχες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης, αφού καλούνται να διαχειριστούν πάνω από 8 δισ. ευρώ  από το νέο ΕΣΠΑ», οπότε «είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε, ως κυβέρνηση, ότι μπορούμε να έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να συνεννοηθούμε και οι οποίοι συμμερίζονται και το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, αλλά θα έλεγα και τη γενικότερη φιλοσοφία μας για το πώς πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε όλα τα επίπεδα».

Ακολούθως, στις 6 Οκτωβρίου ο «γαλάζιος» βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης αναρωτιόταν για το «πώς θα ανοίξουν οι πόρτες στην κεντρική εξουσία, αν ο κυβερνητικός βουλευτής είναι από την άλλη πλευρά;».

Την 11η Οκτωβρίου, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media και σε συνέχεια προηγούμενης τηλεοπτικής του εμφάνισης πως «δεν είναι δυνατόν ο δήμος Χαλανδρίου να κυβερνάται από την Ανταρσύα δια του κ. Ρούσσου. Όχι για λόγους ιδεολογικούς μόνον αλλά καθαρά για το καλό του δήμου», για να εικάσει ότι δήμος Χαλανδρίου, «θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα 5 χρόνια μείνει με αυτόν τον Δήμαρχο».

Το απόγευμα της ίδια ημέρας (11 Οκτωβρίου), από τη Λάρισα όπου παραβρέθηκε προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες παραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου που είδαν την παραγωγή τους να εξαφανίζεται κάτω από τα νερά και τη λάσπη των κακοκαιριών Daniel και Elias, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως «το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (των αποζημιώσεων) που μόλις εξαγγείλαμε», με τον ίδιο τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της ΝΔ, Κώστα Αγοραστό να αναδημοσιεύει τη δήλωση αυτούσια και στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρέμβαση στην Βουλή από την Ευαγγελία Λιακούλη

Για «παρωχημένο παλαιοκομματισμό παλαιότερων δεκαετιών που πολύ απέχει από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας», κάνει λόγο η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας ερώτηση στην Βουλή προς το Πρωθυπουργό. «Δεδομένου ότι όλες οι παραπάνω δηλώσεις, παραινέσεις και κατ’ ουσία εκβιασμοί προς τους δημότες, ενόψει του 2ου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών παραπέμπουν σε έναν παρωχημένο παλαιοκομματισμό παλαιότερων δεκαετιών που πολύ απέχει από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας», τονίζει η Ευαγγελία Λιακούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη υπογραμμίζει ότι «αυτές οι συμπεριφορές από πλευράς της κυβέρνησης στην ουσία καθιστούν την αυτοδιοίκηση ως ‘ετεροδιοίκηση’ και ‘παραπαίδι’ του κεντρικού κράτους». Καλεί, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο πως αιτιολογεί τη συμπεριφορά του ίδιου και της κυβερνητικών στελεχών του «που καταφανώς αντιμετωπίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ‘λάφυρο’ στις μικροπολιτικές ορέξεις της κεντρικής εξουσίας, ιδίως κατά τη στιγμή που οι πολίτες και οι δημότες καλούνται να ασκήσουν το ιερό καθήκον ενδυνάμωσης της φωνής των τοπικών κοινωνιών τους;».

Η παρέμβαση του Ξενοφώντος Κοντιάδη

Το ζήτημα στηλίτευσε και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ξενοφών Κοντιάδης, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Βγαλμένες από τις πιο θλιβερές σελίδες του παλαιοκομματισμού, του πελατειακού κράτους και της μικροσυναλλαγής: Oι ευθείες ή έμμεσες απειλές προς τους πολίτες ότι αν ψηφίσουν δημάρχους και περιφερειάρχες που δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση θα υπάρξουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων για τους “κακούς” δήμους και τις “απείθαρχες” περιφέρειες. Αποκαλύπτεται έτσι η επικίνδυνη στροφή προς ένα αυταρχικό καθεστώς, παραπέμποντας σε διαφθορά, ρουσφέτι, “δικούς μας και δικούς τους”».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ξενοφών Κοντιάδης διερωτάται: «Με ποια κριτήρια εκταμιεύονται οι ευρωπαϊκοί πόροι; Με τη λογική των ημετέρων, των κολλητών και της αδιαφάνειας ή με βάση τις ενωσιακές και εθνικές ρυθμίσεις που προβλέπονται σε κάθε πρόγραμμα;». «Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου με θεσμούς, δικαιώματα και κανόνες που ισχύουν για όλους ή στο δοβλέτι πασάδων και αγάδων που νέμονται κατά το δοκούν εθνικές και ενωσιακές χρηματοδοτήσεις για αυτοδιοικητικά (και άλλα) έργα;», συνεχίζει ο Ξενοφών Κοντιάδης.

«Αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα θεσμικά αντίβαρα υπολειτουργούν απέναντι σε αυτές τις ακραίες παραπολιτικές παρεμβάσεις, παραμονές μίας εκλογικής διαδικασίας, οι ίδιοι οι πολίτες έχουμε την ευκαιρία και την υποχρέωση να αντιδράσουμε στις κάλπες. Αλλιώς ας ζήσουμε ως ραγιάδες, πελάτες και παράκλητοι των αφεντάδων μας, με σκυμμένα κεφάλια, άθλια σκύβαλα μίας ματαιωμένης δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Στο δε υστερόγραφό του, ο Ξενοφών Κοντιάδης καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες υπογραμμίζοντας: «Μην κάνετε σε κανέναν τη χάρη να αναδειχθεί σε αξιώματα με αποφασιστικό ρόλο για τη ζωή μας ό,τι πιο μίζερο παράγει αυτή η πολιτική κοινωνία».

Tags: Άδωνις ΓεωργιάδηςΑντώνης Τρίτσηςαυτοδιοικητικές εκλογές 2023Δήμος ΧαλανδρίουΕΣΠΑΕυαγγελία ΛιακούληΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΣίμος ΡούσσοςΤαμείο Ανάκαμψης

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
162

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Μεγαλύτερη η διάρκεια έκτακτης ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές – Οι αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα

Μεγαλύτερη η διάρκεια έκτακτης ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές – Οι αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 28, 2025
0
134

Επεκτείνεται η υπαγωγή των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν χτυπούν οι φυσικές...

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 17, 2025
0
217

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την διαμόρφωση του νέου Κώδικα...

Δημοφιλή

  • Απόφαση – οδηγός του ΣτΕ για τα «εντέλλεσθε» των δημάρχων στην εφαρμογή του ΝΟΚ

    Απόφαση – οδηγός του ΣτΕ για τα «εντέλλεσθε» των δημάρχων στην εφαρμογή του ΝΟΚ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τι αλλάζει στην Ανατολική Αττική; Ποιες είναι οι σκέψεις του Ευάγγελου Αντώναρου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Έκθεση – κόλαφος της Ε.Ε: Έρχονται νέα πρόστιμα στην Ελλάδα για την διαχείριση αποβλήτων

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
162
Μεγαλύτερη η διάρκεια έκτακτης ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές – Οι αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Μεγαλύτερη η διάρκεια έκτακτης ανάγκης μετά από φυσικές καταστροφές – Οι αλλαγές στο Πυροσβεστικό Σώμα

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 28, 2025
134
Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ

Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
March 1, 2025
63

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
{title} {title} {title}