Τι συμβαίνει όταν σε έναν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που προβλέπεται από το νόμο η αυξημένη μοριοδότηση ειδικής εμπειρίας ανακύπτει, μετά την ολοκλήρωσή του, ακυρωτική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας; Πρέπει να ακυρωθεί όλος ο διαγωνισμός και άρα να φύγουν από την θέση τους όσοι διορίστηκαν με βάση την αυξημένη μοριοδότηση ή να γίνουν διορθωτικές πράξεις για να προσληφθούν όσοι τελικώς δικαιούνται τον διορισμό τους; Αυτές θα είναι πράξεις διοικητικού χαρακτήρα, που θα τις αποφασίσει και θα τις εκτελέσει το ΑΣΕΠ ή απαιτείται νομοθετική ρύθμιση;
Τα ερωτήματα αυτά προέκυψαν κατά την πρόσφατη πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ όπου έπρεπε να αποφασιστεί τι θα πράξει η Ανεξάρτητη Αρχή μετά τις δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ακύρωναν ως αντισυνταγματική την προκήρυξη ως προς την ειδική μοριοδότηση, η οποία είχε θεσπιστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη για τον διαγωνισμό 1.116 θέσεων υγειονομικών του 2019. Οι δυο αποφάσεις του ΣτΕ προέκυψαν όταν οι 29 προσφεύγοντες ζητούσαν την κατάργηση της αυξημένης μοριοδότησης στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Όμως, επειδή οι αποφάσεις του ΣτΕ ήρθαν δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και του διορισμού των 1.116, στην Ολομέλεια του ΑΣΕΠ, ανέκυψε ζήτημα.
Πληροφορούμαστε ότι μια μερίδα των συμβούλων της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ υποστήριξε ότι πρέπει να ακυρωθούν συνολικά οι πίνακες κατάταξης του διαγωνισμού. Όμως μετά από παρέμβαση αρκετών μελών της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ η πρόταση αυτή δεν έτυχε ομόφωνης αποδοχής, καθότι σύμφωνα με τη νομολογία, όσοι διορίστηκαν, δεν μπορούν να αποβληθούν από τους πίνακες μετά από δυο χρόνια συνεχούς απασχόλησης. Ακολούθως, προτάθηκε το ΑΣΕΠ να κάνει μερική ανάκληση των πινάκων διορισμού, χωρίς να θιγούν οι ήδη υπηρετούντες. Όμως, ούτε αυτή η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Το αδιέξοδο παρέμεινε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Αθανάσιο Παπαϊωάννου να παίρνει επί της αρχής θέση για την διασφάλιση των ήδη υπηρετούντων – πράγμα που εγκρίθηκε ομόφωνα – αλλά να κρίνει αναγκαία τη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος, που δεν αφορά μόνον τους 29 προσφεύγοντες στο ΣτΕ, όπως και άλλους που έχουν τα απαιτούμενα μόρια, μιας που καταργήθηκε η ειδική μοριοδότηση.
Μιλώντας στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι: «Όποτε ακυρώθηκαν προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το Συμβούλιο της Επικρατείας χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση για να μην χάσουν οι ήδη υπηρετούντες την θέση τους». «Σε αυτό που καταλήξαμε ομόφωνα ως Ολομέλεια του ΑΣΕΠ είναι ότι, πρώτον, το ΑΣΕΠ θα κάνει το χρέος του και θα εκτελέσει τις δικαστικές αποφάσεις που -λόγω της φύσης τους- ισχύουν για όλους τους υποψηφίους και όχι μόνο για όσους προσέφυγαν στο ΣτΕ- και, δεύτερον, η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει το πλαίσιο που θα προστατεύσει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη προς τον νόμο και την προκήρυξη όσων έχουν ήδη διορισθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ. Ο ίδιος επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση «για να διασφαλιστούν οι θέσεις των ήδη υπηρετούντων». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση «αποτελεί υποχρέωση του ΑΣΕΠ η έκδοση νέων πινάκων για όσους δικαιούνται τον διορισμό τους».
Διαφωνία διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ηλίας Νικολόπουλος ο οποίος μιλώντας στην ΑΥΓΗ τόνισε: «Δεν μπορεί κάποιος να έχει διοριστεί με νόμο που εφαρμόστηκε από ΑΣΕΠ και εκ των υστέρων να χάσει την θέση του, γιατί εκ των υστέρων κρίθηκε αντισυνταγματικός». Ως εκ τούτου, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «επειδή η απόφαση του ΣτΕ αφορά τους επόμενους μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση μόνον για τους μεταγενέστερους διοριστέους». «Η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να αφορά μόνον τις νέες θέσεις στους πίνακες διορισμού και όχι τους ήδη διορισθέντες», είπε με κατηγορηματικό τόνο ο Ηλ. Νικολόπουλος. «Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις του ΣτΕ πρέπει να εκτελεστούν ώστε να διοριστούν σε προσωποπαγείς θέσεις οι δικαιωθέντες αιτούντες χωρίς να θιγούν οι ήδη διορισθέντες βάσει του νόμου που εφάρμοσε το ΑΣΕΠ που ίσχυε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», κατέληξε ο Ηλ. Νικολόπουλος.
Με αυτή την άποψη συντάχθηκε και το μέλος του ΑΣΕΠ, Απόστολος Παπατόλιας ο οποίος μιλώντας στην ΑΥΓΗ χαρακτήρισε «εσφαλμένη» «από νομική σκοπιά» την άποψη ότι «η διάσωση των θέσεων εργασίας διασφαλίζεται μόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση». «Η ορθή άποψη είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή ως αρμόδιο όργανο να εφαρμόσει την απόφαση διαθέτει ήδη και αυτοτελώς την αρμοδιότητα να προβεί σε μερική ανάκληση του πίνακα, προσθέτοντας απλώς σε προσωποπαγείς θέσεις τους δικαιωθέντες και αφήνοντας άθικτες τις θέσεις όσων ήδη εργάζονται σχεδόν 2 χρόνια!», τόνισε ο Απ. Παπατόλιας.
Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι η τελική απόφαση του ΑΣΕΠ εάν δηλαδή η πολιτεία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και με ποιο τρόπο!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post