Έντονες αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει την διαρροή στελεχών από μικρούς και επαρχιακούς δήμους με κατεύθυνση είτε μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες υπηρεσίες σε άλλους φορείς των ΟΤΑ ή του Δημοσίου. Σειρά, λοιπόν, διατάξεων για τις αλλαγές αναφέρονται στο νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου». Πάντως, οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για «μάστιγα» της κινητικότητας.
Έτσι, λοιπόν, ενώ με το νομοσχέδιο καταργούνται πολλές από τις εξαιρέσεις του ενιαίου συστήματος της κινητικότητας, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι επί δυο χρόνια πραγματοποιούνται συστηματικά αποσπάσεις και μετατάξεις εκτός του ενιαίου συστήματος της κινητικότητας. Όμως, παρά τον ισχυρισμό της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών περί του εξορθολογισμού του συστήματος, στο σχετικό νομοσχέδιο υπάρχει εκτενής διάταξη με την οποία από την έναρξη ισχύος του νόμου τακτοποιούνται: (α) εκκρεμείς διαδικασίες μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλων σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός (β) μετατάξεις των αποσπασμένων μόνιμων και ΙΔΑΧ δημοσίων υπαλλήλων εντός 10 ημερών σε κενές οργανικές θέσεις και (γ) πράξεις μετάταξης υπαλλήλων που εκκρεμούν προς υπογραφή, που είναι σε εκκρεμότητα εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών!
«Μάστιγα» χαρακτήρισε την κινητικότητα των υπαλλήλων από μικρούς επαρχιακούς δήμους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου. «Με μονομερείς μεταφορές του προσωπικού σε υπηρεσίες όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χωρίς να μας ρωτάνε σημαίνει ότι οι υπηρεσίες των μικρών δήμων θα κλείσουν», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαστεργίου. «Εάν θέλουν να κλείσουν τους μικρούς δήμους, να μας το πουν!», είπε με αγανάκτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Σε ακόμη υψηλότερους τόνους ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη. «Έκανα μεγάλο κόπο να συστήσω μια ενοποιημένη οικονομική υπηρεσία για τους διαγωνισμόυς και τις προμήθειες και αρχικά είχαμε 13 υπαλλήλους. Τώρα έχουμε μόλις 9!», υπογράμμισε με αγανάκτηση που εκφράζει κάθε αιρετό.
Την ίδια ώρα, σε υψηλούς τόνους ήταν οι αντιδράσεις των αιρετών για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου. «Δεν μας αφήνουν να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό, αλλά δεν μας αφήνουν ούτε να προσλάβουμε συμβασιούχους! Μα τι θέλουν πια;», διερωτήθηκαν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης εκφράζοντας έντονη δυσφορία για την τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η μείωση κατά 10% στις προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2022 σε σχέση με το 2020. Η μείωση του 10% δεν ισχύει σε περιπτώσεις φορέων των οποίων ο εγκεκριμένος αριθμός προσλήψεων για το έτος 2020 είναι μικρότερος των δέκα (10) ατόμων.
Στον μειωμένο κατά 10% αριθμό προσλήψεων δεν περιλαμβάνονται οι προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου που αφορούν σε: α) συμβάσεις έως οκτώ (8) μηνών για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, β) προσωπικό που προσλαμβάνεται για απασχόληση έως πέντε (5) ημερομίσθια τον μήνα, γ) προσωπικό που προσλαμβάνεται για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών και δ) προσωπικό που η δαπάνη για τις αποδοχές του βαρύνει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ.
Discussion about this post