Αντί για ουσιαστική στήριξη της στελέχωσης στην νεοσύστατη και ταυτόχρονα υδροκέφαλη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, όπως και στην υπηρεσία Επιθεώρησης Δασικής Πολιτικής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης επιλέγει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να αξιοποιήσει την δεξαμενή της κινητικότητας ή να απαγορεύσει την υπαγωγή υπαλλήλων σε αυτήν. Την ίδια ώρα, προχωρά στην επέκταση των συμβάσεων εργασίας κατά δυο χρόνια για όσους απασχολούνται σε αντιπλημμυρικών έργων και των έργων αποκατάστασης υποδομών.
Παρότι ήταν γνωστό ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων είναι μια δομή υπερμεγέθης και υδροκέφαλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται πως εκ των υστέρων αναγνωρίζουν την αδυναμία στελέχωσής της. Επιλέγουν μάλιστα μια εμβαλωματική λύση, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες στελέχωσης. Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2024 οι θέσεις που έχουν συσταθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), διατηρούνται έχει. Ενώ για τη στελέχωση των κλάδων αποβλήτων και υδάτων, «κατά παρέκκλιση των α΄ και β΄ κύκλων κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), η ΡΑΑΕΥ δύναται να απευθύνει αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας», «ζητώντας την κάλυψη προσωρινών αναγκών με απόσπαση ή με μετάταξη υπαλλήλων μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ)».
Σημειωτέον ότι από την κινητικότητα εξαιρούνται οι υπάλληλοι των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής μέχρι το 2025. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μπορούν να υπαχθούν στην κινητικότητα από το 2026.
Για τους συμβασιούχους στα αντιπλημμυρικά έργα
Παρατείνονται κατά δυο χρόνια οι συμβάσεις εργασίας όσων απασχολούνται για την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των έργων αποκατάστασης υποδομών. Πρόκειται για προσωπικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), που προσλήφθηκε για την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των έργων αποκατάστασης υποδομών, για την αντιμετώπιση των αναγκών που προέκυψαν μετά τις πυρκαγιές του έτους 2021, σε φορείς που εδρεύουν εντός των διοικητικών ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής και Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δύναται να παραταθεί από τη λήξη της και μέχρι τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την αρχική σύμβαση, σύμφωνα με το άρθρο 6 του π.δ. 164/2004 (Α’ 164).
Discussion about this post