Με το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά ακόμη και σήμερα χιλιάδες φάκελοι μετακινούνται από τα γραφεία στα σπίτια των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου αυτοί να εκτελέσουν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και να εξυπηρετήσουν το κοινό. Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα: «Πόσο κατοχυρωμένα είναι τα προσωπικά δεδομένα για τους συναλλασσόμενους με το Ελληνικό Δημόσιο;».
Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος παραδέχεται μέσω του REAL POLITIK ότι «υπάρχει ένα θέμα προσωπικών δεδομένων όχι τόσο του ίδιου του εργαζόμενου, αλλά κυρίως των άλλων, τρίτων και άσχετων προσώπων, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας στο πλαίσιο της τηλεργασίας». «Η απάντηση σε αυτό είναι ότι εάν είχε ψηφιοποιηθεί το Δημόσιο, δεν θα υπήρχε λόγος να κουβαλάει ο υπάλληλος στο σπίτι του τους φακέλους. Δεν θα τους είχε καν ούτε στο γραφείο του!», προσθέτει.
Θέτει, ένα ερώτημα, μάλλον ρητορικό: «Από την άποψη υπάρχει ένα θέμα: Μήπως είναι πρόωρη η εισαγωγή της τηλεργασίας τουλάχιστον στο Δημόσιο σε αυτή την έκταση πριν δηλαδή η απόκτηση γνώσεων για την κατάλληλη υποδομή για να μην υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι;». Ο ίδιος υποστηρίζει, πάντως, ότι υπό όρους και προϋποθέσεις η τηλεργασία μπορεί να «δουλέψει» και στο Δημόσιο.
Discussion about this post