Μετά τις ευρωεκλογές πρόκειται να παρουσιάσει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως το νομοσχέδιο για την επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας σε περισσότερους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) για το 2025. Πρόκειται για επέκταση του μπόνους παραγωγικότητας των υπαλλήλων μετά την πιλοτική εφαρμογή του σε όσους είναι επιφορτισμένοι με έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και την υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», το μπόνους παραγωγικότητας δεν θα λαμβάνουν μόνον οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΟΤΑ, αλλά και οι υπάλληλοι των χαμηλότερων κλιμακίων. Σημειωτέον ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το μπόνους παραγωγικότητας προς τους υπαλλήλους είναι να σχετίζεται με την ετήσια στοχοθεσία για κάθε φορέα του Δημοσίου και των ΟΤΑ και ακολούθως με την αξιολόγηση, που θα διενεργείται.
Αναφορικά με την εφαρμογή της στοχοθεσίας, ο κάθε προϊστάμενος οργανικής μονάδας, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους, θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ των υφισταμένων του, εκείνους που πιστεύει ότι είναι ικανοί για να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων. Για παράδειγμα σε μια υπηρεσία που έρχεται σε επαφή με το κοινό και σε ημερήσια βάση μέχρι σήμερα διεκπεραίωνε 20 αιτήσεις, ο νέος στόχος θα είναι να διεκπεραιώνουν 40 αιτήσεις ημερησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο προϊστάμενος θα έχει την διακριτική ευχέρεια να επιλέξει από την οργανική μονάδα τους υπαλλήλους εκείνους που πιστεύει ότι είναι ικανοί για να διεκπεραιώσουν τον διπλάσιο όγκο υποθέσεων. Εφ’ όσον το επιτύχουν, αυτοί οι υπάλληλοι θα λάβουν στο τέλος του 2025 το μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% των μεικτών αποδοχών τους.
Το βάρος στους προϊστάμενους
Το σκεπτικό της απόδοσης μπόνους παραγωγικότητας «δεν είναι για να συντηρηθεί η ευνοιοκρατία στο Δημόσιο», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, επιχειρώντας να καθησυχάσουν την αγωνία, τις επιφυλάξεις αλλά και αντιδράσεις στις τάξεις της δημοσιοϋπαλληλίας. Οι ίδιες πηγές εξηγούν στην Political ότι «το πρόβλημα σε περίπτωση μη επίτευξης των ετήσιων στόχων δεν βαρύνει τους υπαλλήλους, αλλά τους προϊσταμένους». «Η επίτευξη της στοχοθεσίας θα αποτυπώνεται και στην αξιολόγηση του προϊσταμένου», υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου, στο σκεπτικό της απόδοσης μπόνους παραγωγικότητας έχει ως μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματικότητα, γιαυτό και ο προϊστάμενος θα έχει την διακριτική ευχέρεια να επιλέγει υπαλλήλους.
Δέσμευση Μητσοτάκη
Υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο αποτέλεσε δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2024. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την επικείμενη εφαρμογή του ως «ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο λειτουργικού κράτους». «Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας που θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στόχος να επιβραβεύουμε όσους δημοσίους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Είχε προηγηθεί η πιλοτική εφαρμογή
Σημειωτέον ότι στην πιλοτική του εφαρμογή με βάση το νόμο που είχε θεσπιστεί από τον προκάτοχο της Νίκης Κεραμέως, Μάκη Βορίδη προβλεπόταν ότι το μπόνους παραγωγικότητας θα αφορούσε όσους δημοσίους υπαλλήλους θα εμπλέκονταν με έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στην υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, κλπ). Για αυτούς είχε προϋπολογιστεί το συνολικό ετήσιο μπόνους στα 10 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 15% του ετήσιου βασικού μισθού και στο επίδομα θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Επίσης, αντίστοιχο μπόνους παραγωγικότητας συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ δικαιούνταν και οι δικαστικοί υπάλληλοι για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
(Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political, σελ. 21)
Discussion about this post