Την ώρα που η πανδημία καλπάζει με αυξημένες ανάγκες στις δαπάνες των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύεται για έκτακτη χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο. Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών διαφημίζει ότι έχει αποδώσει στους δήμους το ποσόν των 550 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τις απαλλαγές από δημοτικά τέλη, που όμως ωφελούν τους καταστηματάρχες και επ’ ουδενί τα ταμεία των δήμων, που οριακά μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμούς.
Το ζήτημα της νέας έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων απασχόλησε στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της, Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις των αιρετών, να ενημερώνει ότι η εκταμίευση θα γίνει τις επόμενες ημέρες ύψους 75 εκατ. ευρώ ως οριζόντια χρηματοδότηση, που όμως ανταποκρίνονται κατά ένα μικρό μέρος ως προς τις έκτακτες δαπάνες των Δήμων.
Όμως, δεν ήταν λίγοι οι δήμαρχοι οι οποίοι τόνισαν ότι πρέπει να δοθούν απολογιστικά στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών για τις έκτακτες δαπάνες που έχουν γίνει για να καλυφθούν οι δαπάνες που σχετίζονται με την πανδημία. «Σημαντική η έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά τους επόμενους δυο μήνες πρέπει να αξιολογήσουμε τα έξοδα λόγω κορωνοΐου για το 2020 και να υπάρξει νέα έκτακτη επιχορήγηση», τόνισε ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας, Απόστολος Καλογιάννης. Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού ειδικά στο σκέλος της χρηματοδότησης των ΟΤΑ δεν έχουν καταγραφεί πιστώσεις που σχετίζονται με τον κορωνοΐο.
Την ίδια ώρα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε χθεσινή δήλωση (ΣΚΑΙ) του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου ότι δήθεν εκταμιεύτηκε μέσα στο 2020 έκτακτη οικονομική στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ύψους 550 εκατ. ευρώ «για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων των Δήμων (π.χ. από το μηδενισμό των δημοτικών τελών, το διάστημα που τα καταστήματα είναι κλειστά) και για να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους, με σοβαρές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής». Προφανώς και αυτό το ποσόν στο οποίο περιλαμβάνονται οι απαλλαγές από δημοτικά τέλη και εκπτώσεις σε μισθώματα και δεν είναι ποσά που οδηγήθηκε στα ταμεία των δήμων, προκειμένου να καλυφθεί το ταμειακό κενό.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι βλέπουν ζοφερό το μέλλον της οικονομίας. Εκφράζουν έντονη αγωνία για την συμμετοχή τους στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν γίνεται σαφής αναφορά στους Δήμους, παρά μόνον στις Περιφέρειες. «Δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στην χρηματοδότηση των Δήμων, απεναντίας έρχεται η έκθεση Πισσαρίδη να προσδιορίσει τον ρόλο του κράτους στα χρηματοδοτικά εργαλεία», επισήμανε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου.
Τι πραγματικά συμβαίνει με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;
Η δυσφορία των δημάρχων εντείνεται καθώς βλέπουν ότι το αναβαπτισμένο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης» κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, με δεδομένο, μάλιστα, ότι παρατάθηκε για την 31η Μαρτίου 2021 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων. Πάντως, οι δήμαρχοι κάνουν λόγο για «αλαλούμ», καθώς από το υπουργείο Εσωτερικών διαρρέεται το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος. Και βέβαια, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος είχε υπογράψει την νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Πρόκειται για μια απορία που δεν έχει απαντηθεί με τους δημάρχους να εκφράζουν πια δημοσίως την δυσφορία τους για το γεγονός ότι εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών αλλάζει η σειρά των έργων που οδεύουν προς ένταξη. Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι καταγγέλλουν πως έχουν εντοπίσει περιπτώσεις έργων, που ενώ είναι σε προτεραιότητα με βάση τις ημερομηνίες των αριθμών πρωτοκόλλου, που λαμβάνουν όταν καταθέτουν προτάσεις, αυτές αλλάζουν και τίθενται σε προτεραιότητα προτάσεις έργων χαμηλότερου κόστους, που κατατίθενται αργότερα.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post