Για το 2025 προσανατολίζει ο Γ. Πατούλης την υλοποίηση της Β Φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, που περιλαμβάνει και την δημιουργία του παραθαλάσσιου μητροπολιτικού πάρκου. Το ζήτημα τέθηκε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, κατόπιν επερώτησης της «Δύναμης Ζωής» με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη να ισχυρίζεται εκ νέου ότι αναζητά πηγές ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι από το ταμείο της Περιφέρειας.
Η διοίκηση Πατούλη επικαλέστηκε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ελήφθη την 26η Αυγούστου του 2022, με την οποία εγκρίθηκε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021 – 2027», για να ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο ότι στον κατάλογο έργων στρατηγικής σημασίας περιλαμβάνεται και το Οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, που είναι έως τα τέλη του 2025.
Επίσης, ενημέρωσε το περιφερειακό συμβούλιο ότι στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022 εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η ειδική πρόσκληση που καλεί την Περιφέρεια Αττικής να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση τόσο για την Α φάση και την Β φάση του έργου.
«Πέραν των 50 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στην πρόσκληση του υπουργείου Ανάπτυξης, προβλέπεται υπερδέσμευση των ποσών για την υλοποίηση της Α φάσης και της Β φάσης του Φαληρικού Όρμου. Για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2021 προβλέπεται ότι το ποσόν της υπερδέσμευσης μπορεί να φτάσει τα 110,44 εκατ. ευρώ και για την προγραμματική περίοδο 2022 – 2027 αναμένεται το ποσόν των 255 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Θανάσης Κατσιγιάννης και πρόσθεσε: «Πρόκειται για χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από κρατικές ενισχύσεις».
Ο Θ. Κατσιγιάννης έσπευσε, μάλιστα, να επικρίνει την διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» ότι δέσμευε πόρους της Περιφέρειας Αττικής και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αντί να τους διοχετεύει σε έργα των Δήμων, ξεχνώντας, όμως, ότι οι προσπάθειες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ είχε γίνει και επί διοίκησης Δούρου και επί διοίκησης Σγουρού, αλλά δεν τελεσφορήσει, γιατί δεν υπήρχε η συγκεκριμένη, αλλά παρεμφερής, απόφαση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, ο Θ. Κατσιγιάννης ισχυρίστηκε ψευδώς ότι επί διοίκησης Δούρου υπήρξε υπερβολικό κόστος για τις μελέτες της Β Φάσης του Φαληρικού Όρμου, παραγνωρίζοντας ότι το κόστος υπερέβη το 15% του αρχικού προϋπολογισμού, καθότι έπρεπε να επικαιροποιηθούν και να εναρμονιστούν με τον νέο κανονισμό για την πλημμυρική και σεισμική θωράκιση!
Από την πλευρά της «Δύναμης Ζωής» ο Χρήστος Καραμάνος αφού αντέκρουσε τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς Κατσίγιαννη για υπερβολικό κόστος των μελετών, αλλά και την πληρότητα των μελετών έθεσε την ουσία του ζητήματος, που είναι η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του έργου. Υπογράμμισε την ανάγκη για σύσταση του διαδημοτικού φορέα για την λειτουργία και διαχείριση του πάρκου στον Φαληρικό Όρμο. Κατήγγειλε, επίσης, τις βλέψεις της διοίκησης Πατούλη για είσοδο των ιδιωτών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην διαχείριση του Φαληρικού Όρμου. «Επιδίωξή μας είναι ο Φαληρικός Όρμος να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και όχι να παραδοθεί σε ιδιώτες, όπως έγινε στο Ελληνικό!», είπε ο Χρ. Καραμάνος.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post