Το κόστος της αποκατάστασης ζημιών στο διαδημοτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Χανιά αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μανώλης Γραφάκος κατά την επίσκεψή του ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς τα ξημερώματα της Κυριακής 9ης Ιουνίου, που έκαψε το χώρο πρώτης διαλογής ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων αποβλήτων.
Η Political επικοινώνησε με τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημαντηράκη, ο οποίος εκτίμησε ότι το κόστος αποκατάστασης του εργοστασίου μπορεί να φτάσει και τα 5 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μας έδωσε ο δήμαρχος Χανίων, η φωτιά πιθανότατα να προέκυψε από κάρβουνα, που δεν είχαν σβήσει και ήταν αναμεμειγμένα με απορρίμματα ή από ανάφλεξη μπαταριών λιθίου. «Αναμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής το συντομότερο δυνατόν», σχολίασε ο Π. Σημαντηράκης.
Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση του γ.γ. Μανώλη Γραφάκου για απαλλαγή από το τέλος ταφής απορριμμάτων για όλους τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων που συμμετέχουν στο διαδημοτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης από την 10η Ιουνίου 2024 έως την αποκατάσταση της εγκατάστασης. Σημειωτέον ότι το εργοστάσιο θεωρείται πανελλαδικά ως πρότυπη μονάδα, καθώς έχει επιτύχει τον στόχο της ανάκτησης υλικών στο 40%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός στόχος είναι στο 65%, ενώ πανελλαδικά δεν υπερβαίνουν το 10%!
(Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political)
Discussion about this post