Με αφορμή τις υπέρογκες αυξήσεις των τελών διαχείρισης απορριμμάτων, που αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής εις βάρος των 66 Δήμων της Αττικής και ουσιαστικά αφορούν προείσπραξη του τέλους ταφής για όλο το 2025, μύδρους εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς μεταφέροντας την συζήτηση για την διαχείριση απορριμμάτων στο σκέλος της επιτακτικής χρήσης συγκεκριμένης τεχνολογίας, αυτής της αεριοποίησης υπολείμματος που θα οδηγείται στην καύση.
Πρόταση Χαρδαλιά για αεριοποίηση υπολείμματος
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε το στίγμα του πριν από την μεσημεριανή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Θεόδωρο Λιβάνιο και με την παρουσία του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργου Μαρκόπουλου. Αφού επιτέθηκε στους 66 Δημάρχους που διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων, ο Νίκος Χαρδαλιάς τοποθέτησε την συζήτηση στην χρήση τεχνολογίας για την διαχείριση απορριμμάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος έχει ταχθεί ανοικτά «υπέρ της αεριοποίησης του τελικού υπολείμματος υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, έτσι ώστε αυτό να αξιοποιείται ενεργειακά». Παρουσιάζει, μάλιστα, την συγκεκριμένη μέθοδο ως τη μόνη λύση για «να δοθεί τέλος στο έκτρωμα του ΧΥΤΑ Φυλής», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η ταφή αποτελεί μία πρακτική παντελώς ξεπερασμένη και άκρως αντιπεριβαλλοντική».
Αρνείται να κάνει τον ‘αυτοφωράκια’
Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους ο Νίκος Χαρδαλιάς, λίγες ώρες αργότερα και προσερχόμενος στη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, με δήλωσή του τόνισε ότι: «Η Περιφέρεια Αττικής δεν θα κάνει ούτε τον εισπράκτορα, ούτε τον πολιτικό ‘αυτοφωράκια’ οποιασδήποτε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο θέμα αυτό και στο ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και να το επιλύσει με την κατάλληλη νομοθέτηση».
Εφαρμόζοντας την στρατηγική της καύσης
Με αυτό τον τρόπο, ο Νίκος Χαρδαλιάς επιδιώκει αφ’ ενός να προτείνει την λύση της καύσης απορριμμάτων, προλειαίνοντας για την εφαρμογή των προβλέψεων του τελευταίου αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, πράγμα, που όμως αντιβαίνει στην λογική της ανακύκλωσης και της ανάκτησης υλικών, όπως την επιτάσσουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε καμία από τις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς δεν αναφέρει τις λέξεις της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας και προστρέχει στην λύση της καύσης υπολείμματος, χωρίς όμως να προσδιορίζει τι θα συμβεί στα ενδιάμεσα στάδια από την διαλογή των απορριμμάτων μέχρι την τελική τους επεξεργασία.
Έτσι, ξεπερνά και τον σκόπελο των αντιδράσεων των 66 δημάρχων της Αττικής για την υπέρογκη αύξηση των τελών διαχείρισης απορριμμάτων, που για το 2025 αγγίζουν τα επιπλέον 177,6 εκατ. ευρώ με προείσπραξη του τέλους ταφής για το β εξάμηνο του 2024 και όλο το 2025. Σημειωτέον ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής κάνει αφ’ ενός λογιστική εκκαθάριση από το 2020 έως το 2024, αφ’ ετέρου προϋπολογίζει τον όγκο διαχείρισης απορριμμάτων για το 2025 με έτος αναφοράς το 2020 και όχι το 2024 και αφ’ ετέρου χρεώνει τους 66 Δήμους ωσάν να μην έχουν μεταβληθεί τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μην έχει μεταβληθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η εκτροπή από την ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής. Βέβαια, το ζήτημα προβληματίζει τους 66 Δημάρχους της Αττικής, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο.
Φωτογραφία: Unsplash – Zhang qc
Discussion about this post