Περαιτέρω μείωση της παραγωγής και χρήσης πλαστικής σακούλας, όπως και αύξηση της χρήσης υλικών συσκευασίας που προέρχονται από την ανακύκλωση έως το 2040 αναμένεται να εισηγηθεί το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν την ερχόμενη Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023. Επί της ουσίας πρόκειται για νέους κανονισμούς για την διαχείριση των συσκευασιών και των απορριμμάτων και συνιστά ένα νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών με σκοπό την αποδέσμευση από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτές οι παρεμβάσεις πρόκειται να φέρουν για σημαντική αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου της σακούλας και της συσκευασίας τροφίμων, με αυστηρές προδιαγραφές στην χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, πράγμα που αλλάζει τα πρότυπα της βιομηχανίας παραγωγής συσκευασιών.
Η εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Eυρωκοινοβουλίου, η οποία στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου 2023 εγκρίθηκε με 56 ψήφους υπέρ, 23 κατά και πέντε αποχές θέτει τις βασικές κατευθύνσεις για την τον νέο κανονισμό, που θα αφορά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της συσκευασίας και εστιάζει στην διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών, την μείωση των περιττών συσκευασιών και απορριμμάτων και την προώθηση της χρήσης ανακυκλωμένου περιεχομένου. Να σημειωθεί, ο άξονας αυτής της πολιτικής παρέμβασης είναι να χρησιμοποιούνται λιγότερες πλαστικές συσκευασίες, να μειωθεί η ρύπανση και η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.
Παράλληλα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην απαγόρευση της χρήσης χημικών υλικών μεγάλης διάρκειας στις συσκευασίες τροφίμων, πράγμα που επί της ουσίας παρεμβαίνει στο καταναλωτικό πρότυπο και καθιστά τον καταναλωτή ακόμη πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο, αφού τον υποχρεώνει να χρησιμοποιεί το δικό του δοχείο για να αγοράσει φαγητό και ποτά σε πακέτο. Εξάλλου, έχει υπολογιστεί ότι σε ετήσια βάση ο κάθε Ευρωπαίος παράγει σχεδόν 190 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας.
Την ερχόμενη Τρίτη 21η Νοεμβρίου 2023, το θέμα θα έρθει στην συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της θέσπισης νέων ευρωπαϊκών κανόνων για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα με τους ευρωβουλευτές να θέτουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης των απορριμμάτων για τις πλαστικές συσκευασίες (10% έως το 2030, 15% έως το 2035 και 20% έως το 2040). «Το πλαστικό μέρος στη συσκευασία θα πρέπει να περιέχει ελάχιστα ποσοστά ανακυκλωμένου περιεχομένου ανάλογα με τον τύπο της συσκευασίας, με συγκεκριμένους στόχους για το 2030 και το 2040», αναφέρει την εγκριθείσα από τις 23 Οκτωβρίου του 2023 εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου.
Να σημειώσουμε ότι στο επίπεδο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, είχε γίνει δεκτή κατά πλειοψηφία η εισήγηση για απαγόρευση της πώλησης πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς (κάτω από 15 χιλιοστά), «εκτός εάν απαιτείται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως κύρια συσκευασία για χύμα τρόφιμα για να αποτραπεί η σπατάλη τροφίμων», όπως επισημάνθηκε στο σχετικό ψήφισμα. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνήθηκε ότι «έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή να αξιολογήσει τη δυνατότητα πρότασης στόχων και κριτηρίων βιωσιμότητας για πλαστικό με βιολογική βάση, βασικό πόρο για την ‘απολιθοποίηση’ της οικονομίας των πλαστικών».
Βέβαια, τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου επισήμαναν ότι «οι επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου αριθμού φορών που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί», πράγμα που θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Επίσης, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι «οι τελικοί διανομείς ποτών και τροφίμων σε πακέτο στον τομέα εστίασης θα πρέπει να παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να φέρουν το δικό τους δοχείο».
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές έχουν ψηφίσει την πλήρη απαγόρευση των συσκευασιών τροφίμων, που είναι κατασκευασμένες από πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες ή PFAS και συνιστούν πλαστικές με μεγάλη διάρκεια ζωής. Κι αυτό γιατί αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως για πυρίμαχες ή αδιάβροχες συσκευασίες, ιδιαίτερα συσκευασίες τροφίμων από χαρτί και χαρτόνι και έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωβουλευτές, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος έχουν παραδεχθεί ότι πρέπει να τεθούν αυστηρές προδιαγραφές ώστε οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες και εξουσιοδότησαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος να ορίσει τα κριτήρια για τις συσκευασίες που είναι «σχεδιασμένες για ανακύκλωση» και για τις «ανακυκλώσιμες συσκευασίες σε κλίμακα». Επίσης, έχουν επισημάνει ότι «οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το 90% των υλικών που περιέχονται στις συσκευασίες (πλαστικό, ξύλο, σιδηρούχα μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί και χαρτόνι) θα συλλέγεται χωριστά έως το 2029», πράγμα που απορρέει από τις υποχρεώσεις ευθύνης του παραγωγού στο πλαίσιο της πολιτικής «πληρώνω όσο πετάω».
Discussion about this post