Με την επισήμανση ότι «απαιτείται σχεδιασμός για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλαπλών φυσικών κινδύνων και φυσικών καταστροφών», ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών την ανάγκη για εκπόνηση συνεκτικών επιχειρησιακών σχεδίων. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη για ανθεκτικές υποδομές αποκατάστασης.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι οι πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης στην Εύβοια είναι «πεταμένα έργα», γιατί πολύ απλά «δεν έγινε καμία σοβαρή μελέτη που να λαμβάνει υπ’ όψιν τον πλημμυρικό χάρτη, τη διάβρωση του εδάφους και τα κατολισθητικά φαινόμενα». «Πρέπει να φτιάχνουμε έργα που να αντέχουν!», τόνισε ο Ευ. Λέκκας υπογραμμίζοντας ότι «μαζί με τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ενεργοποίηση ηφαιστείων) έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα φαινόμενα έντονης κλιματικής κρίσης (ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα, ξηρασία και διάβρωση του εδάφους)».
Προκειμένου να πέσουν οι τόνοι εν αναμονή της παρουσίασης των προτάσεων του Στ. Μπένου, παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και απευθυνόμενος στον καθηγητή Ευ. Λέκκα είπε: «Εάν γίνονται τόσα φαινόμενα και ο κόσμος μας δείχνει τέτοια αποδοχή, τότε το φαινόμενο είναι ‘ένα’ και ονομάζεται ‘Κυριάκος Μητσοτάκης’». Σε προσωπικό τόνο, ο Στ. Μπένος αφού επικαλέστηκε την ιδιότητα του καθηγητή, επιτέθηκε στον Ευ. Λέκκα και είπε: «Θύμιο, εγώ σε είχα φοιτητή, όταν εγώ ήμουν καθηγητής». «Ήσουν πολύ άδικος με αυτά που είπες και απαξίωσες ό, τι έχω κάνει, γιατί θες να σε εκθειάζουν όλοι ότι κάνεις τις καλύτερες μελέτες», πρόσθεσε.
Στο κλείσιμο της ειδικής συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΝΠΕ, ο Ευ. Λέκκας απάντησε στον Στ. Μπένο: «Δεν δρω ως επιχειρηματίας, αλλά ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν τρία χρόνια όλες οι ειδικότητες του Πανεπιστημίου Αθηνών εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια και την μελέτησαν σπιθαμή προς σπιθαμή όχι μόνον στα γεωλογικά ζητήματα, αλλά και στα ζητήματα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Εμείς ως Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε πανευρωπαϊκά την μοναδική έδρα για την μελέτη των φυσικών καταστροφών».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post