Με το ενεργειακό ζήτημα να προκαλεί πολλαπλούς κραδασμούς στην οικονομία και την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) να μην επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, το ζήτημα επανέρχεται στις τάξεις των δημάρχων. Αυτή τη φορά με έναν έντονο προβληματισμό που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις τιμές ενέργειας, αλλά διαπερνά και την ανάγκη να μπει τάξη στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών σε κενές δημόσιες γαίες, καθώς η άναρχη τοποθέτησή τους δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Ο ρόλος του υπουργείου Περιβάλλοντος
Αυτός ο προβληματισμός αναπτύχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τους δημάρχους να ζητούν την άμεση παρέμβαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, προκειμένου τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να βάλουν τάξη στις βουλιμικές επιδιώξεις των εταιρειών, που με μια απλή έγκριση από την ΡΑΕ τοποθετούν ανεμογεννήτριες. Οι δε δήμοι δεν έχουν καθοριστικό ρόλο στην χωροθέτηση ανεμογεννητριών, μιας που δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αρνητικές αποφάσεις τους. «Οι Δήμοι θα πρέπει να καταστούν βασικοί ‘παίκτες’ και συνδιαμορφωτές της νέας κατάστασης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.
Ζητούν εθνική στρατηγική για τις ΑΠΕ
Με την επισήμανση ότι πρέπει να συνταχθεί εθνική στρατηγική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με πρόβλεψη για ειδικό χωροταξικό σχέδιο, οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι η άναρχη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών από τέσσερις – πέντε μεγάλες εταιρείες παραβιάζει τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αχρηστεύει και την τοπική οικονομία, που ιδίως στα νησιά των Κυκλάδων στηρίζεται εν πολλοίς από τον τουρισμό. «Δεν γίνεται οι οικοδομικές άδειες να είναι μικρής κλίμακας και σε λόφους έως 250 μέτρων να τοποθετούνται ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων! Αυτό είναι δυσανάλογο!», τόνισε ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος. «Δεν είναι δυνατόν τα νησιά των Κυκλάδων να απολέσουν την φυσική ομορφιά του τοπίου τους και να μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι «ενώ το καλοκαίρι στην Πάρο η μέγιστη ημερήσια ανάγκη σε ηλεκτρική ενέργεια να είναι 30MW και οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν να παράγουν 75MW». Το ίδιο σχεδιάζεται να γίνει στην Ανάφη και την Μήλο, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν 48 ανεμογεννήτριες αντίστοιχης ημερήσιας ισχύος.
Η παρέμβαση του Π. Φιλίππου
Εκπροσωπώντας το Δίκτυο Δήμων για την Αειφορία, την Ισόρροπη Ανάπτυξη και τις ΑΠΕ, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου υπογράμμισε ότι 35 Δήμους της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας ο σχεδιασμός είναι η χωροθέτηση ανεμογεννητριών από τέσσερις με πέντε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες παρακάμπτουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. «Θετική είναι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μην ξεχνούμε ότι η Γερμανία που παράγει ανεμογεννήτριες είναι ο μεγάλος παίκτης», σημείωσε. Ο Π. Φιλίππου υπογράμμισε την ανάγκη για ανάπτυξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής με ειδικό χωροταξικό σχέδιο. «Δεν γίνεται οι εταιρίες των ανεμογεννητριών να μας τρέχουν στα δικαστήρια, γιατί αντιδρούμε στην άναρχη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών», σημείωσε. Αναφερόμενος στον δήμο Σαρωνικού ο ίδιος εξήγησε ότι προβλέπεται η χωροθέτηση 45 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος και ακόμη 8 στη Σαρωνίδα στην κορυφογραμμή δίπλα στον οικισμό.
Αναφορά σε Βουλή και Ευρωβουλή
Για το ζήτημα, οι δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς έχουν καταθέσει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας την συνδρομή του. Επίσης, έχουν καταθέσει προσφυγή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να ανακοπεί η αδειοδότηση των νέων ανεμογεννητρίων. Να σημειωθεί ότι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου έχει καταθέσει ερώτηση και αναφορά στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα ζητώντας του την ανάκληση της άδειας χωροθέτησης των ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος και τον Λαυρεωτικό Όλυμπο, καθότι πρόκειται για ζώνη απόλυτης προστασίας.
Οι αόριστες υποσχέσεις του Κ. Σκρέκα
Η δε απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα δίνει αόριστες υποσχέσεις για επανόρθωση της περιβαλλοντικής βλάβης που επιχειρείτο στην περιοχή λέγοντας: «Παρότι θεωρούμε ότι το υφιστάμενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεριμνά για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, με στόχους την ενεργειακή αναβάθμιση της Χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία δραστηριότητας, και τη διασφάλιση δημιουργίας βιώσιμων εγκαταστάσεων μέσω της αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο τοπίο».
Η απόφαση της ΚΕΔΕ
Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Οκτώβριο του 2021 ελήφθη απόφαση από το Δίκτυο Δήμων κατά της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών εφ’ όσον δεν έχει εκπονηθεί κεντρικά μια «ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών μας χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των Δήμων μας». «Τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων των Δήμων μας, τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών μας, από τις οποίες πολλές είναι υπερκορεσμένες, καθώς και το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής», είχαν επισημάνει οι δήμαρχοι του Δικτύου.
Discussion about this post