Με τρεις έτοιμες διαδρομές, η Ελλάδα μπαίνει στο δίκτυο του ευρωπαϊκού ποδήλατο δρόμου (Eurovelo) που ξεκινά από τον Αρκτικό κύκλο στη Νορβηγία και διασχίζει την πορεία του Σιδηρούν Παραπετάσματος και καταλήγει στην Ελλάδα και τη Μαύρη Θάλασσα. Η παρουσίαση έγινε χθες στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τις επόμενες μέρες πρόκειται να υπογραφεί η ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Πολιτισμού, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι διαδρομές και να προσελκύσουν τους ποδηλάτες και τον ποδηλατικό τουρισμό. Πρόκειται για την διαδρομή 13 που ξεκινά από την οικισμό Προμαχώνα του δήμου Σιντικής Σερρών και φθάνει έως τις Καστανιές Έβρου, την διαδρομή 8 που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και μέσω Ρίου – Αντιρρίου καταλήγει στην Αθήνα και την διαδρομή 11, που ξεκινά από τη συνοριακή γραμμή Ευζώνων και καταλήγει στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό ποδηλατικό δίκτυο Eurovelο σχεδιάστηκε το 1995. Περιλαμβάνει διαδρομές σε 17 ευρωπαϊκές χώρες εκ των οποίων οι τρεις (3) διασχίζουν την Ελλάδα και καλύπτει 92.000 χιλιόμετρα. Από αυτά το 66% είναι έτοιμο προς χρήση, ενώ το 37% έχει ήδη σήμανση. Για την χώρα μας, όταν υλοποιηθεί η μελέτη η Ελλάδα θα διαθέτει δύο διαδρομές από τις τρεις (διαδρομή 8 και 11), που θα είναι πλήρως σηματοδοτημένες.
Έως 700.000 ευρώ για την διαμόρφωση των διαδρομών
Από την πλευρά του ο γ.γ. υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης δεσμεύτηκε για την διενέργεια κεντρικού διαγωνισμού για λογαριασμό των Δήμων, ώστε να γίνει η προμήθεια πινακίδων και η υλοποίηση έργων μικρής κλίμακας που θα αφορούν αναπλάσεις και διαμόρφωση ποδηλατικών διαδρομών. Το ύψος του διαγωνισμού θα κυμανθεί μεταξύ 500.000 και 700.000 ευρώ.
Σκέψεις για την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων
Παρότρυνση για την συμμετοχή των Δήμων στην διαμόρφωση ποδηλατικών διαδρομών απηύθυνε ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου υποστηρίζοντας ότι το κόστος για τους ΟΤΑ Α βαθμού είναι χαμηλό, αφού μόνη προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση του οδοστρώματος και η υπόδειξη σημείων οδοσήμανσης της πορείας των ποδηλατικών διαδρομών, μιας που το κόστος των πινακίδων αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εμφανίστηκε, μάλιστα, θετικός στην ένταξη των ποδηλατικών διαδρομών για την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Τα οφέλη από τον ποδηλατικό τουρισμό
Πολλαπλάσια θα είναι τα οφέλη από την διαμόρφωση ποδηλατικών διαδρομών στην χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Σπύρος Παπαγεωργίου εκ μέρους της ΜΚΟ «Πόλεις για Ποδήλατο», το 2023 η Δανία είχε έσοδα από τον ποδηλατικό τουρισμό 2,8 δισ. ευρώ και η Ιταλία 5,5 δισ. ευρώ (+35% σε σχέση με το 2022). Τα έσοδα αυτά προέρχονται από υπηρεσίες διαμονής, εστίασης, επισκευής ποδηλάτων, αλλά και ό,τι σχετίζεται με μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Καθυστερήσεις στα ΣΒΑΚ
Βέβαια, ο υφυπουργός Μεταφορών, Β. Οικονόμου επισήμανε ότι οι ποδηλατικές διαδρομές εντός αστικού ιστού, που σχεδιάζουν οι Δήμοι μέσω των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) – δεδομένου ότι τα ΣΒΑΚ κάνουν ολιστική αντιμετώπιση της βιώσιμης κινητικότητας- πρέπει να διασυνδέονται με τα αντίστοιχα σχέδια όμορων Δήμων, για να υπάρχει χωρική και λειτουργική συνέχεια. «Δεν γίνεται να αξιοποιεί κάποιος Δήμος χρηματοδότηση για τα ΣΒΑΚ, να φτιάχνει ποδηλατόδρομο εντός των διοικητικών του ορίων και ο ποδηλατόδρομος που καταλήγει στα όρια του όμορου Δήμου να ‘πέφτει’ πάνω σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Οικονόμου. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους Δήμους να επισπεύσουν την διαδικασία υλοποίησης των ΣΒΑΚ, γιατί όπως είπε «ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να υλοποιηθούν 147 ΣΒΑΚ, αριθμός που αντιστοιχεί σε Δήμους, μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει και υλοποιηθεί μόλις 27 προτάσεις».
Στο ζήτημα της διαμόρφωσης δικτύου ποδηλατοδρόμων εντός αστικών κέντρων, ο υφυπουργός Μεταφορών παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού συρρικνώνεται ο χώρος για παρκάρισμα αυτοκινήτων, διότι υπάρχει έλλειψη σε ελεύθερους χώρους που μπορούν οι Δήμοι να τους αξιοποιήσουν για χώρους στάθμευσης.
Φωτογραφία: Pixabay
Discussion about this post