Στη σφαγή των δέντρων επιμένει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ισχυριζόμενος ότι η τεχνική του αυστηρού κλαδέματος συνιστά «λύση ανάγκης», «για να αναζωογονηθούν τα δέντρα», γιατί όπως είπε «αλλιώς ξεραίνονται». Ο ίδιος, μάλιστα, υπερασπιζόμενος την επιλογή της εργολαβίας, εκτιμά ότι «σε 3 χρόνια από σήμερα θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα». Βέβαια, ο Κ. Μπακογιάννης δεν απαντά στην ανάγκη για το τι έρχεται το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς δέντρα με ανεπτυγμένη φυλλωσιά.
Σύμπασα η αντιπολίτευση στηλίτευσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις αναφορές του δημάρχου για την αναγκαιότητα του αυστηρού κλαδέματος, που συνιστά καρατόμηση όχι των ξηρών μερών των δέντρων, αλλά των δέντρων που έχουν ζωντανή φυλλωσιά και άνθη, καθότι βρισκόμαστε στην άνοιξη. Η αντιπολίτευση υπογράμμισε, μάλιστα, ότι είναι ανεπίτρεπτη η καρατόμηση των δέντρων, ιδίως τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και η Αθήνα θα πλήττεται από τους καύσωνες. Επίσης, επισήμαναν ότι απαιτείται η επίβλεψη των εργασιών κλάδευσης, που εκτελεί ο εργολάβος από το εξειδικευμένο προσωπικό της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.
«Τα δέντρα έπρεπε να κλαδευτούν! Εάν είναι σωστός ή όχι ο τρόπος, θα το δούμε. Υπήρχαν, όμως, δέντρα που έπρεπε να κλαδευτούν 7 έως 15 χρόνια. Τα δέντρα ήταν ψηλά. Έμπαιναν στα σπίτια ή παρεμπόδιζαν τα καλώδια της ΔΕΗ ή των τρόλεϋ», περιορίστηκε να πει ο αντιδήμαρχος για το πράσινο, Χρήστος Τεντόμας. «Το πράσινο είναι σε καλή κατάσταση γιατί υπάρχει καλή συνύπαρξη του ιδιώτη – εργολάβου με την υπηρεσία πρασίνου», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, Χρ. Τεντόμας, παραδεχόμενος ότι τα χρόνια του μνημονίου η υπηρεσία πρασίνου συρρικνώθηκε καθώς από 700 υπαλλήλους έχει μείνει με μόλις 300 υπαλλήλους.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, Δημήτρης Κυριακάκης υπεραμύνθηκε του «αυστηρού κλαδέματος», χαρακτηρίζοντάς τον «επιστημονικό τρόπο», γιατί όπως είπε «αντιεπιστημονικό» είναι να έχει να γίνει κλάδευση για 8 ή 9 χρόνια, γιατί «για χρόνια ως Δήμος δεν είχαμε χρήματα για κλάδευση». «Η αυστηρή κλάδευση προσφέρει την γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων», σημείωσε ο Δημ. Κυριακάκης, γιατί όπως ανέφερε ότι «πολλά δέντρα είναι γηρασμένα καθώς έχουν περίπου 40 χρόνια ζωής και κινδυνεύουν με ξήρανση». «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπολογίζουμε να κλαδεύσουμε φέτος περί το 1/3 των δέντρων», κατέληξε.
«Καταστροφική» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος την εργολαβία που γίνεται στην Αθήνα. «Έτσι όπως κλαδεύτηκαν φέτος τα δέντρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος καλώντας την δημοτική αρχή να επιτηρεί δια της υπηρεσίας Πρασίνου τον εργολάβο. «Επειδή ο εργολάβος δεν κάνει όπως φαίνεται καλά την δουλειά του», επέμεινε ο Ν. Ηλιόπουλος πρόκρινε την ενεργοποίηση ρητρών, που περιλαμβάνονται από την σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος Αθηναίων με τον εργολάβο.
Απαντώντας στις χυδαίες επικρίσεις του δημάρχου Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη προς την «Ανοιχτή Πόλη» που καταψήφισε την εργολαβία για την διαχείριση πρασίνου, μαζί με την παράταξη της Χρυσής Αυγής, ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη, Κυριάκος Αγγελάκος είπε: «Εμείς δεν θέλουμε χειριστές αλυσοπρίονων, θέλουμε εκπαιδευμένους κηπουρούς, που να υπηρετούν στον Δήμο Αθηναίων». «Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την ανάπτυξη πρασίνου, που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο Κώστας Αλεξίου.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post