Μπορεί η μεγάλη φουρτούνα μετά την δήλωση του γενικού γραμματέα Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου για την πρόθεση συγχωνεύσεων και ενεργού ρόλου των ιδιωτών στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης να έχει κοπάσει, αλλά η ανησυχία παραμένει σχετικά με τις στοχεύσεις της κυβέρνησης. Εξάλλου, πέραν από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για εσωτερικό δανεισμό των ΔΕΥΑ που δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες από τα ταμεία των Δήμων – μετόχων τους, τίποτα δεν δείχνει την πρόθεση στήριξή τους.
Το ζήτημα που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τις ΔΕΥΑ είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων επεξεργασίας των αστικών λυμάτων σε οικισμούς Γ προτεραιότητας με πληθυσμό από 2.000 έως 10.000 κατοίκους. Ήδη το καμπανάκι από την αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν, DG Regio έχει ηχήσει, καθώς για πολλά χρόνια τα έργα δεν είχαν προχωρήσει και αφορούσαν τόσο την προστασία του περιβάλλοντος από τα αστικά λύματα, όσο και την επεξεργασία τους.
Ήδη από τον Μάιο του 2020 έχει έρθει η προειδοποίηση, όπου αναφέρεται ότι «για οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, η παρέμβαση αφορά όχι μόνον την εξάλειψη του στερεού υλικού, αλλά και την εξάλειψη των οργανικών ουσιών, που περιλαμβάνουν βακτήρια». «Σύμφωνα με τα δεδομένα, που έδωσε η Ελλάδα, αποκαλύπτεται ότι σε 289 οικισμούς στα αστικά λύματα δεν συλλέγονται με τον κατάλληλο τρόπο και συνεπώς δεν υποβάλλονται στην κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψη του», αναφέρεται στην προειδοποίηση της Κομισιόν. Αναφέρεται, επίσης, «σε οκτώ από αυτούς τους οικισμούς τα αστικά λύματα ρίχνονται σε ευαίσθητες περιοχές», ενώ επισημαίνεται ότι «στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ιδιωτικές δεξαμένες αστικών αποβλήτων, αλλά δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της σχετικής οδηγίας».
Το ζήτημα διαχείρισης των υποδομών αστικών λυμάτων φαίνεται να αφορά αυτή τη στιγμή περισσότερους από 200 οικισμούς με πληθυσμό από 2.000 έως 10.000 κατοίκους με την εμπλοκή 130 ΔΕΥΑ. Η δε προειδοποίηση της Κομισιόν είναι το πρώτο βήμα, που καλεί την κυβέρνηση της χώρας και ειδικά το υπουργείο Περιβάλλοντος να τρέξουν για να υλοποιήσουν τα έργα, που σε μεγάλο βαθμό είχαν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, είχε διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, όπως και είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους 916 εκατ. ευρώ για την κάλυψη 237 οικισμών. Κι αυτό γιατί τον Φεβρουάριο του 2018, όταν συστάθηκε η Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων, ο επιχειρησιακός βραχίονας για την τεχνική υποστήριξη του σχεδιασμού, την ωρίμανση, ένταξη και δημοπράτηση έργων, υπήρχαν σε εκκρεμότητα έργα σε 237 οικισμούς Γ’ προτεραιότητας (από τους συνολικά 468 της χώρας), τα οποία αφορούσαν σε περίπου 130 ΔΕΥΑ. Σήμερα απομένει προς συμβασιοποίηση το 30% των έργων που ήταν σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς από το σύνολο των 232 έργων τα 185 έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση, 10 είναι σε φάση σύνταξης μελέτης και τα 37 δεν έχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Το ζήτημα είναι πως ο χρόνος πιέζει και έχουν περάσει ήδη 1,5 χρόνος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον υφυπουργό να παραδέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση, χωρίς να εξηγεί όμως τον λόγο της προέλευσής της.
«Αν, λοιπόν, βάζετε τώρα εσείς θέμα καθυστερήσεων είναι μια αποκάλυψη», ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλου στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αναφερόμενος στην παραδοχή Ταγαρά, που διεξήχθη προ ημερών. «Η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι καθυστερεί το Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων και θα έχουμε πρόστιμο από την Κομισιόν, κάτι που δεν υπήρχε στην ελληνική ατζέντα μέχρι τώρα για την οδηγία 91/271», πρόσθεσε ο Σ. Φάμελλος.
Με αυτά τα δεδομένα, η πορεία των έργων φαίνεται να βαλτώνει. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας καθυστερεί η υλοποίηση στο Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων, το οποίο ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα αρμόδια όργανα των Δήμων, των Περιφερειών και των ΔΕΥΑ. Την ίδια ώρα, «η κυβέρνηση επικαλείται την διαχειριστική ανεπάρκεια των ΔΕΥΑ προκειμένου να υλοποιήσουν τις μελέτες για αυτά τα έργα και ακολούθως να λειτουργήσουν τις υποδομές, χωρίς όμως, ταυτόχρονα, να τους δίνει την δυνατότητα για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», όπως μεταφέρουν στην «Αυγή» στελέχη των ΔΕΥΑ. Ως εκ τούτου, είναι έντονη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, μιας που η τάση που δείχνει η κυβέρνηση προς τα δημόσια αγαθά είναι η ιδιωτικοποίηση.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post