Σε οικολογική βόμβα για όλον τον Σαρωνικό Κόλπο εξελίσσεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη του τοξικού ιζήματος, που προέρχεται από το μη αδειοδοτημένο έργο εκσκαφής του πυθμένα στο νότιο τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, εκεί όπου η COSCO σχεδιάζει –αδιαφορώντας για την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία- να κατασκευάσει τον νέο μεγάλο προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια. Αυτό αποτυπώνεται σε δυο εκθέσεις έγκυρων επιστημονικών φορέων, που έχει στην διάθεσή της η «Αυγή». Το ζήτημα της μόλυνσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Σαρωνικού φέρνουν στην Βουλή με ερώτησή τους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιώνοντας απαντήσεις από τους υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος κ.κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Κωστή Χατζηδάκη.
Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος
Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έχει εδώ και μέρες εκφράσει «μεγάλη ανησυχία για το περιβαλλοντικό ρίσκο της απόρριψης των βυθοκορημάτων (σ.σ. τα ιζήματα εκσκαφών από τον πυθμένα του λιμένα του Πειραιά) σε περιοχή του Σαρωνικού». Υπολογίζεται ότι από τα τέσσερα έργα στην λιμενική ζώνη των 33 χιλιομέτρων θα προκύψει η ανάσυρση περί των 600.000 κυβικών μέτρων από βυθοκορήματα εκ των οποίων τα 260.000 κυβικά μέτρα θα προέλθουν από τις εργασίες εκσκαφής στο νότιο τομέα του λιμανιού του Πειραιά, όπου θα φτιαχτεί ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας. Το «Αρχιπέλαγος» επικαλείται προγενέστερη έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), όπου εκεί αναφερόταν ότι «τα βυθοκορήματα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα ασφαλή όρια». Άλλωστε, το ΕΛΚΕΘΕ προειδοποιούσε ήδη από το 2014 ότι «η απόρριψη των βυθοκορημάτων και ο διασκορπισμός βαρέων μετάλλων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο αλιευτικό πεδίο, κοντά σε κατοικημένη περιοχή».
Το «Αρχιπέλαγος», λοιπόν, με νέα του έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στην αλιεία από τον διασκορπισμό των βυθοκορημάτων, καθότι περιλαμβάνουν «τοξικές ουσίες», οι οποίες μπορούν να «εξοντώσουν ή να απομακρύνουν από μια περιοχή πολλά είδη ψαριών και οστρακοειδών εμπορικής σημασίας ή ακόμη και τους οργανισμούς με τους οποίους τρέφονται». «Ακόμη και αν τα ιχθυαποθέματα εμπορικής σημασίας παραμείνουν στην περιοχή, ενδέχεται να είναι ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, εξαιτίας συσσώρευσης ορισμένων χημικών ουσιών, όπως βαρέα μέταλλα υπολείμματα υφαλοχρωμάτων κ.α. που πιθανώς περιέχονται στα βυθοκορήματα», αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».
Επικίνδυνες ουσίες στον πυθμένα
Οι επιπτώσεις από την ανάσυρση ιζημάτων του πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν σκεφτεί κάποιος ότι «πέραν των βαρέων μετάλλων, σε αυτά περιλαμβάνονται καρκινογόνες ουσίες, που εντοπίζονται στα υφαλοχρώματα», αναφέρεται στην ίδια έκθεση. Επίσης, εντοπίζονται ουσίες όπως το αρσενικό, το κάδμιο, το χρώμιο, ο χαλκός, ο υδράργυρος, το νικέλιο, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και τα παράγωγα αυτών. Συνεπώς, το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» υποστηρίζει ότι «η απόρριψη σε θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού τουλάχιστον 620.600 κυβικών μέτρων βυθοκορημάτων από το λιμάνι του Πειραιά, αναπόφευκτα θα οδηγήσει τα μη εδραία είδη πανίδας να εγκαταλείψουν και να αποφύγουν την περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα». Εκφράζει, μάλιστα, μεγάλη ανησυχία για την επιβάρυνση σε όλη την θαλάσσια περιοχή με ενδεχόμενη καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας και όλων των ψαριών, των οστρακοειδών και των μικρο-οργανισμών που ζουν μόνιμα ή περιστασιακά στην θαλάσσια περιοχή.
Κίνδυνος για μια θαλάσσια χωματερή
Ως «οικολογική βόμβα» στο θαλάσσιο οικοσύστημα χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίων την απόρριψη βυθοκορημάτων στον Σαρωνικό. Εξηγεί, μάλιστα, ότι η διαδικασία εκσκαφής του πυθμένα και η ανάσυρση των ιζημάτων του θα προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας του νερού με ανακίνηση ρύπων και τοξικών ουσιών, που θα μολύνουν και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς και «θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για την θαλάσσια ζωή». «Η απόρριψη των θαλάσσιων αδρανών υλικών στο βυθό του Σαρωνικού μπορεί μεν να μην επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον με τοξικά βαρέα μέταλλα, αλλοιώνει, όμως, τη μορφολογία του βυθούν και καταστρέφει τη χλωρίδα και την ιχθυοπανίδα στις εκτάσεις που θα απορριφθούν, καθώς δημιουργείται μια υποθαλάσσια χωματερή 300.000 κυβικών μέτρων και έκτασης 180 στρεμμάτων εντός μιας έκτασης 5,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων».
Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικές εάν σκεφτεί κάποιος ότι σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού δραστηριοποιούνται 750 σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας και η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Επίσης, στην περιοχή υπάρχει σημαντική ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα καθώς λειτουργούν 20 μονάδες υδατοκαλλιέργειας και εδρεύουν 16 επιχειρήσεις εμπορίας και μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων.
ΣΥΡΙΖΑ: «Να σταματήσει η μόλυνση του Σαρωνικού»
Το ζήτημα λοιπόν του κινδύνου ευρείας μόλυνσης του Σαρωνικού κόλπου φέρνουν στην Βουλή με ερώτημά τους οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο ερωτώντα τον Γιάννη Μπαλάφα, οι οποίοι ζητούν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος κ.κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Κωστή Χατζηδάκη την παρέμβασή τους, ώστε «να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη τοξικού ιζήματος στον Σαρωνικό κόλπο». Επίσης, ζητούν από τους υπουργούς να προχωρήσουν στην εκπόνηση των αναγκαίων περιβαλλοντικών μελετών «για να διαπιστωθεί τι ζημιά έχει γίνει ήδη στην θάλασσα και στον βυθό» και ακολούθως «να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες για την αποκατάσταση τους».
«Η μεταφορά του τοξικού αυτού ιζήματος είναι αναπόφευκτο να ενεργοποιήσει όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό και οι οποίες θα εισχωρήσουν στην τροφική αλυσίδα», υπογραμμίζουν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς «οφείλει να καταθέσει και να λάβει έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) – η οποία συνιστά προαπαιτούμενο για την τελική έγκριση του MasterPlan- και ακολούθως να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)». Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής μετά από τις βιαστικές και στα όρια της έννομης τάξης κινήσεις του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη εγκρίθηκε εκ των υστέρων από το περιφερειακό συμβούλιο μια εξόχως πρόχειρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αποτυπώνει με πλήρη λεπτομέρεια τα μεγάλα έργα που πρόκειται να γίνουν για το χατίρι της COSCO στη λιμενική ζώνη μήκους 33 χιλιομέτρων.
Τι λέει η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής
Οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται, μάλιστα, και στις ενστάσεις που αποτυπώθηκαν μετά από παρεμβάσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων και των φορέων του Πειραιά στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής και ο Γ. Πατούλης αναγκάστηκε να τις ενσωματώσει στην τελική απόφαση των 100 σελίδων. Έτσι, στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Πρέπει απαρεγκλίτως να αποτραπεί η απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των 60.600 κυβικών μέτρων των βυθοκορημάτων, που θα προέλθουν από τις βυθοκορήσεις των ιδιαίτερα βεβαρημένων περιοχών του Προβλήτα Ηρακλέους και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».
Επίσης, στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου αναφέρεται ότι: «Πρέπει απαρεγκλίτως (α) να προσδιοριστούν οι χώροι εξεύρεσης αδρανών υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή των έργων, (β) να προσδιοριστούν οι χώροι απόθεσης των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή των έργων, (γ) να απαγορευτεί η σώρευση ιζημάτων βυθού, αδρανών υλικών και σκωρίας στο χερσαίο χώρο του εργοταξίου στο Παλατάκι και (δ) να απαγορευτεί η μεταφορά αδρανών υλικών και σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους να γίνει μόνο δια θαλάσσης».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post