Σε σκανδαλώδη ανάθεση ύψους 3,72 εκατ. ευρώ σε ιδιώτη για τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας προχωρά με ισχνή πλειοψηφία μέσω της Οικονομικής Επιτροπής ο δήμαρχος, Γιάννης Βούρος. Την ίδια ώρα, παραγνωρίζει τόσο την πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας, που είναι σε τρεις φορές χαμηλότερου κόστους, όσο και την ευρύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Χθες, μάλιστα, η «Δύναμη Πολιτών» με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο όσο και κάτοικοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο, προκειμένου να μην ληφθεί απόφαση για αυτή την σκανδαλώδη σύμβαση.
Κι ενώ το έργο για την τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου LED είχε προταθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο, το 2018, στην τιμή του 1,5 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση διενέργειας διαγωνισμού, ο Γ. Βούρος έφερε για δεύτερη φορά στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση αντικατάστασης των λαμπτήρων στην τιμή των 3,72 εκατ. ευρώ με όρο την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη, που ο τελευταίος θα έχει την δυνατότητα να αναθέσει με την σειρά του το 30% του έργου σε υπεργολάβο. Σύμπασα η αντιπολίτευση έχει στηλιτεύσει την επιλογή Βούρου υποστηρίζοντας ότι το κόστος για τους λαμπτήρες είναι «υπέρογκο» και πως η πρόταση σύμβασης είναι «υπερκοστολογημένη».
Σημειωτέον ότι η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας έχει καταθέσει στον δήμαρχο, Γ. Βούρο, αλλά και στους δημοτικούς συμβούλους τεκμηριωμένη πρόταση –παίρνοντας τις πιο συμφέρουσες προσφορές από τους προμηθευτές- για την αντικατάσταση των 3.203 λαμπτήρων με τύπου LED και την τοποθέτηση 100 ιστών με το κόστος να ανέρχεται στο 1,09 εκατ. ευρώ!
Το ζήτημα συζητήθηκε προ ημερών στο δημοτικό συμβούλιο με σύμπασα την αντιπολίτευση να υποστηρίζει την πρόταση της Υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού. Το θέμα, μάλιστα, τέθηκε σε ψηφοφορία στην οποία επικράτησε η αντιπολίτευση έναντι της υπερκοστολογημένης πρότασης Βούρου. Κι ενώ φαινόταν το θέμα είναι λύξαν με 19 υπέρ της πρότασης της υπηρεσίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης και 12 κατά, ο δήμαρχος, Γ. Βούρος προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αξιώνοντας την ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Όμως, κι εκεί τα βρήκε σκούρα, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε την προσφυγή του Γ. Βούρου.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή, όπου ο δήμαρχος Γ. Βούρος με βάση τις διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου έχει υπερβολική πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, όμως, η παράταξη του τέως δημάρχου, Άρη Βασιλόπουλου καλεί σε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο γιατί όπως επισημάνει: «Ο κ. Βούρος αλλάζει τα φώτα στις τσέπες των δημοτών, δαπανώντας 3.724.000 ευρώ για έργο που θα μπορούσε να γίνει με λιγότερα από τα μισά χρήματα».
Η πρόταση Βούρου για τον ηλεκτροφωτισμό είναι σκανδαλώδης καθώς για αντικατάσταση 4.685 λαμπτήρων και 1.786 βραχιόνων στήριξης κυκλικής διατομής Φ60mm θα δαπανηθούν σε βάθος εννέα (9) ετών 3,72 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον έτος ο δήμος θα υποχρεωθεί να καταβάλει στον ιδιώτη 100.000 ευρώ και για τα επόμενα οκτώ χρόνια το ποσόν των 453.036,53 ευρώ σε ετήσια βάση.
Τι καταγγέλλει ο τέως δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος;
«Η δημοτική αρχή Βούρου προχωρά σε ένα πρωτοφανούς μεγέθους σκάνδαλο κάνοντας εκχώρηση σε ιδιώτη του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου για τα επόμενα εννιά (9) χρόνια έναντι του τιμήματος των 3,72 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την μελέτη που καταρτίσαμε ως δημοτική αρχή το 2018 το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων με αυτούς τύπου LED ανερχόταν στο 1,5 εκατ. ευρώ με βάση τις τιμές διαγωνισμού. Με το ίδιο κόστος συμφωνεί και η Υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του Δήμου μας, η οποία έχει καταρτίσει αντίστοιχη μελέτη με το ποσόν να κυμαίνεται στο 1,1 εκατ. ευρώ με βάση τις τιμές αγοράς. Η πρόταση της Υπηρεσίας έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, απορρίπτοντας εν τοις πράγμασι την υπερκοστολογημένη πρόταση Βούρου. Η επιμονή, λοιπόν, της διοίκησης Βούρου να προχωρήσει αυτό το σκανδαλώδες έργο κόντρα στην πλειοψηφία του Δήμου, κόντρα στο κοινό λαϊκό αίσθημα, όπως και κόντρα σε μέλη της παράταξής του τα οποία έχουν διαφοροποιηθεί γεννά σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις του ιδίου του δημάρχου. Ως ‘Δύναμη Πολιτών’ θα στηρίξουμε κάθε κινητοποίηση και θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των δημοτών, των οποίων ο κ. Βούρος θέλει να αλλάξει τα φώτα».
(Δημοσιεύεται εμπλουτισμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή, που εκδόθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»)
Discussion about this post