Κατά την συζήτηση με τον Ευάγγελο Αντώναρο θίξαμε το ζήτημα της πορείας της κοινωνίας για τις δομικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσα από την εκπαιδευτική πολιτική, που έχει ακολουθήσει. Η συζήτηση, που παρουσιάζουμε ως το τρίτο μέρος, δεν περιορίζεται μόνον εκεί, αλλά εκτείνεται στις δομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να ζήσουμε με χαμηλότερες προσδοκίες… Τελικώς η στρατηγική Μητσοτάκη αποσκοπεί στην φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης ή συμβαίνει κάτι πιο βαθύ;
* Στο τρίτο μέρος της συζήτησής μας χαρακτηρίσατε ως ένα από τα μεγάλα πολιτικά εγκλήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον σχεδιασμό του να μετατρέψει τους μικροεπιχειρηματίες σε υπαλλήλους, Εννοείτε ότι η στόχευση της πολιτικής Μητσοτάκη είναι η φτωχοποίησή τους ή μιλάτε ευρύτερα για δομικές επεμβάσεις στον ιστό της ελληνικής κοινωνίας;
Ακριβώς! Μιλώ για ισοπεδωτική εξίσωση προς τα κάτω που ισοδυναμεί με φτωχοποίηση. Η αντίληψη Μητσοτάκη λέει το εξής: «Έχει κάποιος ένα μαγαζί και βγάζει 1.500 ευρώ το μήνα. Τα βγάζει με τα ρίσκα που έχει μια μικρή επιχείρηση». Έρχεται, λοιπόν, η αντίληψη Μητσοτάκη και του λέει: «Αντί για 1.500 ευρώ τον μήνα με όλο το επιχειρηματικό ρίσκο, δεν προτιμάς να βγάζεις 1.000 ευρώ τον μήνα και να είσαι υπάλληλος;». Αυτή είναι μία δομική επέμβαση! Θα έλεγα, μία ουσιαστική και κομβική επέμβαση στη δομή της ελληνικής οικονομίας με απώτερο στόχο την υπαλληλοποίηση των μικροεπιχειρηματιών.
Είναι γνωστό ότι όλες οι κοινωνίες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν μία μεγάλη κοινωνική κινητικότητα, η οποία δεν υπάρχει στον ευρωπαϊκό Βορά! Έχω ζήσει και στην Γερμανία και στην Ιταλία! Ο γιος του Γερμανού αγρότη γίνεται κατά 95% αγρότης. Ο γιος του Γάλλου αγρότη γίνεται κατά 95% αγρότης. Ή ο γιος του Εγγλέζου εργάτη γίνεται εργάτης. Το αντίστοιχο συμβαίνει και στις Σκανδιναβικές χώρες. Αντιθέτως, εμείς, εδώ στην Ελλάδα, κάνουμε τα λεγόμενα «κοινωνικά άλματα», τα οποία είναι η δύναμη της κοινωνίας! Βέβαια, φτάνουμε στα άκρα όπου όλοι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν και έχουμε παραμελήσει για αυτό το λόγο – επειδή δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτό- την τεχνική εκπαίδευση, η οποία είναι απαραίτητη σε κάθε κοινωνία!
* Θεωρείτε ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει σκοπό να μειώσει αυτά τα κοινωνικά άλματα;
Προσωπικά, πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μείωσε τον αριθμό των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά κύριο λόγο για να τους οδηγήσει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εγώ πιστεύω ότι το κάνει, κατά κύριο λόγο, για να σπάσει σιγά-σιγά αυτή την τάση που υπάρχει στην κοινωνία! Για να σπάσει τα κοινωνικά άλματα της κοινωνίας! Να γονατίσει τις φιλοδοξίες της μέσης ελληνικής οικογένειας. Εάν αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη άλλα τέσσερα χρόνια να μείνει στην εξουσία, θα φτάσει τον αριθμό των εισακτέων στις 40.000 ή 45.000. Σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων και όπως σιγά-σιγά ο κόσμος εθίζεται στους χαμηλούς μισθούς έτσι ο Κ. Μητσοτάκης αποσκοπεί στο να αναγκάσει αυτόν τον κόσμο να εθιστεί στις χαμηλότερες εκπαιδευτικές προσδοκίες.
* Άρα αυτό το «χαμήλωμα» των προσδοκιών, που αποσκοπεί; Αποσκοπεί στην πειθάρχηση των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων;
Θα σας το πω διαφορετικά… Τα δυο μου παιδιά είναι εδώ και πολλά χρόνια μόνιμα εγκατεστημένα στο εξωτερικό. Η κόρη μου στο Λονδίνο. Ο γιος μου στην Σιγκαπούρη. Έχουν φύγει πολλά χρόνια προτού ξεσπάσει στην Ελλάδα η κρίση. Μου λείπουν τα παιδιά μου. Θα ήθελα να τα είχα κοντά μου. Από την άλλη πλευρά, κατανοώ ότι Έλληνες είμαστε πάντα λαός μεταναστών. Κάποια στιγμή, ο γιος μου με ρώτησε τι να σπουδάσει. Είμαι της άποψης ότι τα στα παιδιά πρέπει να δώσεις την δυνατότητα να σπουδάσουν αυτό που τους αρέσει! Να κάνουν ότι τους αρέσει επαγγελματικά., Του απάντησα ότι εάν ήθελε να σπουδάσει κάτι που θα είχε να κάνει με δουλειά πιο τεχνική, θα έπρεπε να έχει φιλοδοξία να γίνει ένας από τους καλύτερους! Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε κάποτε με περιφρονητικό-μειωτικό τρόπο στο Περιστέρι για τους ψυκτικούς. Θύμωσα πολύ όταν το άκουσα. Εγώ θαυμάζω τους ανθρώπους που “πιάνουν” τα χέρια τους. Που με την εξαιρετική γνώση επίλυσης των καθημερινών θαυμάτων μας απαλλάσσουν από τόσα προβλήματα. Ο καθένας σε αυτό που τον ελκύει. Αλλά όχι με κλειστές τις πόρτες των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κι ανοιχτές μόνο για λίγους δήθεν εκλεκτούς. Πρέπει να τους ανοίγουμε τις πόρτες! Αλλά με αυτή την στρατηγική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαβλέπω ένα συστηματικό σχέδιο που κλείνει τις πόρτες στους νέους μας. Τους στενεύει τους διαδρόμους της σκέψης! Πρόκειται για ιδεοληπτικές και εμμονικές προσεγγίσεις!
* Κατά την άποψή σας, αυτό που μόλις περιγράψατε, απαντά στην βαθιά ταξική και πολιτική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη ότι ο νέος που ζει στο Περιστέρι θα γίνει ψυκτικός; Απαντά στον περιορισμό της κοινωνικής κινητικότητας κονταίνοντας τις προσδοκίες των νέων; Και θα σας το πω πιο προσωπικά. Η γενιά μου στο ηλικιακό εύρος των 35 – 45 ετών έχουμε υποστεί μεγάλη διάψευση των προσδοκιών μας. Ξεκινήσαμε τον εργασιακό βίο με μεγάλες προσδοκίες και μετά από 10 χρόνια μνημονίων, οι προσδοκίες μας έχουν ελαχιστοποιηθεί. Αυτό, που μόλις, λοιπόν, περιγράψατε έχει και μια ηθική διάσταση…
Αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ως εκπρόσωπος μιας ψευτο-ελίτ, είναι ότι αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία σαν πλαστελίνη και επιδιώκει να την φέρει στα μέτρα της. Δεν είναι τυχαίο – εγώ επιμένω σε αυτό- ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τους ανθρώπους σαν υποτελείς υπηκόους. Δεν τους βλέπει ως ισότιμους πολίτες! Για αυτό χρησιμοποίησε την φράση που τον πρόδωσε! Μίλησε για «λούμπεν» στοιχεία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Φωτογράφιζε εμένα; Δεν ξέρω. Κι όταν συνάδελφοί σας, δημοσιογράφοι με ρώτησαν επ’ αυτού εγώ απάντησα ότι θεωρώ «ντροπή» για έναν Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έχει υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών να αναφέρεται σε υποψηφίους άλλων κομμάτων ως «λούμπεν». Επειδή είμαι γερμανομαθής, «λούμπεν» είναι τα κουρέλια και αφορούσαν τους ανθρώπους που ήταν πάμφτωχοι. Πρόκειται για μία λέξη που προέρχεται από την αριστερή πολιτική ιδεολογία και φρασεολογία. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τους ανθρώπους σαν κατώτερους, σαν σκουπίδια. Η στρατηγική Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου επιφανειακή. Πρόκειται για ολόκληρο masterplan! Και με τα όσα λέει αποκαλύπτει τον δυστοπικό χαρακτήρα του.
* Τι εννοείτε ότι πρόκειται για masterplan;
Πρόκειται για ένα masterplan μετασχηματισμού των δομών της ελληνικής κοινωνίας και των τάσεων που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Γιατί εάν αλλάξουν οι δομές της κοινωνίας, αλλάζουν και οι τάσεις. Οπότε, και οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο άνθρωπος μια ζωή έχει. Όταν αρχίζεις να του αφαιρείς διάφορα στοιχεία, αυτός προσπαθεί να επιβιώσει και προσαρμόζεται μειώνοντας τις φιλοδοξίες του και τις προσδοκίες του και άρα το που θα δαπανήσει τα χρήματά του, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες του. Το ζήτημα δεν είναι μόνον ταξικό! Το ζήτημα στην στρατηγική Μητσοτάκη είναι ότι ο ίδιος και οι συνόμοιοί του επιδιώκουν να καταναγκάσουν τους πολίτες να σταματήσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα!
Discussion about this post