Εκσυγχρονισμό στην λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων φέρνει ο νέος πρότυπος κανονισμός, προσχέδιο του οποίου έχει καταθέσει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αναμένοντας τις παρατηρήσεις της. Σημειωτέον ότι ο προηγούμενος πρότυπος κανονισμός λειτουργίας είχε θεσπιστεί το 2011 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση. Όμως, με την αλλαγή της νομοθεσίας αφ’ ενός με την θέσπιση της τηλεδιάσκεψης, αφ’ ετέρου με την δημιουργία της Δημοτικής Επιτροπής, απαιτούνται αλλαγές στον κανονισμό.
Η POLITICAL παρουσιάζει σήμερα τις αλλαγές στην λειτουργία δημοτικών συμβουλίων, όπου η Δημοτική Επιτροπή, προϊόν ενοποίησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποκτά κεντρικό ρόλο ως εκτελεστικό όργανο με αποφασιστικές αρμοδιότητες και όχι με εισηγητικό χαρακτήρα ακόμη και έναντι του δημοτικού συμβουλίου.
Το δημοτικό συμβούλιο «διατηρεί την αρμοδιότητα για κάθε θέμα του Δήμου, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του Δημάρχου ή άλλου οργάνου του Δήμου ή το ίδιο το Δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε στη Δημοτική επιτροπή ή στους Προέδρους ή στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων, κατ’ εφαρμογή των οικείων διατάξεων νόμου». Για «ιδιαίτερα σοβαρά θέματα» το δημοτικό συμβούλιο μπορεί «με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες της Δημοτικής επιτροπής». Επίσης, το Δημοτικό συμβούλιο «μπορεί με απόφασή του που λαμβάνεται με τη απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, να μεταβιβάζει στη Δημοτική επιτροπή αρμοδιότητές του σχετικές με το αντικείμενό της».
Η δε Δημοτική επιτροπή για θέματα με «ιδιαίτερη σοβαρότητα» μπορεί «με απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας επί του συνόλου των μελών της να παραπέμπει θέματα στο Δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης».
Τι αλλάζει στο μεσοδιάστημα;
Με τον προηγούμενο κανονισμό προβλεπόταν ότι ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το Δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Όμως, με το νέο κανονισμό το μεταβατικό δημοτικό συμβούλιο θα λαμβάνει αποφάσεις και για «θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων».
Η τηλεδιάσκεψη ήρθε για να μείνει
Στο νέο κανονισμό, η τηλεδιάσκεψη ήρθε για να μείνει, όπως προβλεπόταν και σε διατάξεις του Νόμου Βορίδη. Οπότε, στο νέο κανονισμό προβλέπεται ότι «το Δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει: α) δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του Δήμου, ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή γ) με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη». «Μία (1) τουλάχιστον συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου τον μήνα διεξάγεται υποχρεωτικά δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του Δήμου, με εξαίρεση τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους», αναφέρεται στο νέο κανονισμό. Επίσης, προσδιορίζεται ότι «οι συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου διεξάγονται, κατά κανόνα, κατά τις απογευματινές έως βραδινές ώρες».
Λογοδοσία και απολογισμός
Σημειωτέον ότι στο νέο πρότυπο κανονισμό προβλέπεται ότι «η συζήτηση για τα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης δεν μπορεί να ξεπερνά την μια (1) ώρα». Γι’ αυτό έχει θεσπιστεί και η επιτροπή λογοδοσίας, η οποία συνεδριάζει υποχρεωτικά κάθε δυο μήνες με δέκα (10) θέματα, για τα οποία ζητούν απαντήσεις οι δημοτικοί σύμβουλοι από την δημοτική Αρχή. «Κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος, καθώς και οι διαλογικές συζητήσεις», αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου κανονισμού.
Ο δε απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής γίνεται κάθε χρόνο σε ειδική συνεδρίαση, η οποία διεξάγεται έως τα τέλη Ιουνίου και ανακοινώνεται 15ημέρες πριν την διεξαγωγή της συνεδρίασης. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα παρέλθει, χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, «οι δημοτικές παρατάξεις ή το 1/3 τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου μπορούν να προκαλέσουν τη συνεδρίαση», αναφέρεται στο προσχέδιο του κανονισμού.
Δημόσιες οι συνεδριάσεις
Με το νέο κανονισμό κατοχυρώνεται ότι σε όλα τα δημοτικά συμβούλια οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες και απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την προβολή τους. Για τις κλειστές συνεδριάσεις πλέον θα απαιτείται απόφαση των 3/5 και όχι των 4/5 των μελών, όπως ίσχυε στον κανονισμό του 2011. Παραμένουν οι διατάξεις περί νομιμότητας της συνεδρίασης με την γραπτή πρόσκληση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τουλάχιστον τρεις μέρες πριν την συνεδρίαση. Για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις, επισημαίνεται ότι «είναι απαραίτητη η συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών Δημοτικού συμβουλίου» και αφορά μόνον τα «θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα».
Η παρέμβαση των κατοίκων με 25 υπογραφές
Στο νέο κανονισμό προσδιορίζεται ότι οι κάτοικοι ή δημότες μπορούν να ζητούν απαντήσεις σε ειδικά θέματα από το δημοτικό συμβούλιο αρκεί να έχουν συγκεντρώσει 25 υπογραφές και να καταθέσουν το αίτημά τους στη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη υποχρεωτικά στην πρώτη πρόσκληση που θα εκδώσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Λευκή ψήφος
Οι διατάξεις περί απαρτίας παραμένουν ως έχει, αλλά ως προς το θέμα της ψηφοφορίας τροποποιείται η πρόβλεψη. Ενώ στον κανονισμό του 2011 οριζόταν ότι «λευκή ψήφος ή άρνηση ψήφου από μέλος του συμβουλίου μετρούν ως αρνητική ψήφος, ενώ το μέλος λογίζεται ως παρόν», με το νέο κανονισμό ορίζεται ότι: «Η άρνηση ψήφου όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων. Αν κάποιο μέλος του δημοτικού συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση, μόνο για τον σχηματισμό της απαρτίας».
Δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς χρέη
Στο προσχέδιο του πρότυπου κανονισμού διευθετείται και ένα ζήτημα οικονομικής φύσεως και ταυτόχρονα ηθικής τάξεως, καθώς πλέον οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους εάν έχουν οφειλές προς τον Δήμο, στο οποίο έχουν εκλεγεί. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να είναι από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του οικείου δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αυτού, καθώς, επίσης, και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία συμμετέχει ο οικείος δήμος, εφόσον η συνολική οφειλή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ». «Αν Δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας καταστεί για πρώτη φορά μετά από την εκλογή
του οφειλέτης του οικείου δήμου ή των νομικών προσώπων κατά τα ανωτέρω οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, αφότου η βεβαίωση της οφειλής καταστεί οριστική και λάβει γνώση αυτής ή, αν ασκηθούν ένδικα βοηθήματα, αφότου εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αν η οφειλή δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου ο δημοτικός σύμβουλος, αυτοδικαίως από το αξίωμα», προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου κανονισμού.
Διαγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις και αξιώματα
Αναφορικά με την διαγραφή δημοτικών συμβούλων, η διάταξη του κανονισμού παραμένει ως έχει. Διευκρινίζεται μόνον ότι ακόμη και σε παρατάξεις με τρεις συμβούλων δεν μπορεί να διαγραφή του επικεφαλής. Υπάρχει, όμως, ειδική πρόβλεψη για τους ανεξαρτητοποιηθέντες ή διαγραφέντες που διατηρούν αξιώματα στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ή σε επιτροπές. «Το μέλος του Δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή άλλων επιτροπών, εφόσον την ιδιότητα αυτή φέρει ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε», διευκρινίζεται στο προσχέδιο. Επίσης, αναφέρεται ότι: «Είναι δυνατή η επανένταξή του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη».
(Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political – Φωτογραφία: Unsplash)
Discussion about this post