Η υγειονομική κρίση φέρνει στην επιφάνεια τις καθυστερήσεις της Δημόσιας Διοίκησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό αποτυπώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο πλέον στον καταυλισμό των Ρομά στην θέση Νομισματοκοπείο του Δήμου Χαλανδρίου. Εκεί, λοιπόν, σε πληθυσμό 131 Ρομά διαγνώστηκαν 15 με κορωνοΐο, πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των κατοίκων από τον φόβο επέκτασης του ιού.
Συνακόλουθα, το υγειονομικό πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια το πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής Ρούσσου να επισπευσθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του πληθυσμού σε οργανωμένες κατοικίες. Πρόκειται για διαδικασία, η οποία κωλύεται από την αδιαφορία της διοίκησης Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει η σχετική εκταμίευση ύψους 850.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ύστερα από ενέργειες της τέως περιφερειάρχη Ρένας Δούρου μαζί με την τότε αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την άντληση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αλλά δεν προχώρησε η εκταμίευση. Η δε πολιτική αλλαγή με τις εθνικές εκλογές του 2019, έβαλε στον «πάγο» τις διορθωτικές ενέργειες που απαιτούσε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και η αδιαφορία της διοίκησης Πατούλη συνέτεινε στο να μην έχει γίνει ακόμη η εκταμίευση του ποσού.
Με δεδομένο ότι το ζήτημα είναι πέρα από υγειονομικό, βαθιά ανθρωπιστικό, τέθηκε εκ νέου στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου, όπου ομόφωνα διατυπώθηκε το αίτημα για «οριστική επίλυση του στεγαστικού θέματος των Ρομά που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου», που αφορά 75 οικογένειες Ρομά οι οποίες έχουν απομείνει και συνολικά είναι 257 άτομα εκ των οποίων 143 ενήλικες και 114 ανήλικοι.
Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου ζητά «από την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην εκταμίευση των πόρων του παραπάνω προγράμματος και από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε μια γενναία χρηματοδότηση του Δήμου, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκκένωσης του καταυλισμού». Συγκεκριμένα, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1 εκατ. ευρώ γιατί όπως επισημαίνεται στην απόφαση «ο δήμος αδυνατεί οικονομικά να επωμιστεί όλο το κόστος της εκκένωσης του καταυλισμού μέσω της στεγαστικής αποκατάστασης του πληθυσμού αυτού».
Εξάλλου, η δημοτική αρχή Ρούσσου υπενθυμίζει ότι είναι «εκπεφρασμένη η συναίνεση των Ρομά (σε αντίθεση με προηγούμενα ατελέσφορα εγχειρήματα κατάργησης του καταυλισμού), να εγκαταλείψουν οικειοθελώς, ανά οικογένεια, τον καταυλισμό εφόσον τους παρασχεθούν τα σχετικά κίνητρα». Ταυτόχρονα, τονίζει την «ανάγκη κατάργησης του καταυλισμού, δεδομένων τόσο των νόμιμων αιτιάσεων των ιδιοκτητών των οικοπέδων όσο και της επικείμενης ένταξης της εν λόγω περιοχής στο σχέδιο πόλης».
Να σημειωθεί ότι σε αυτή την κατεύθυνση η δημοτική αρχή Ρούσσου έχει ήδη υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα την περίοδο 2016 – 2020 κόστους 250.000 ευρώ από ίδιους πόρους επιτυγχάνοντας την απομάκρυνση 81 ατόμων, ήτοι 17 οικογενειών από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου καθώς και 24 ατόμων, ήτοι 5 οικογενειών από την περιοχή του Πατήματος, ο οποίος και εκκενώθηκε πλήρως με ταυτόχρονη κατεδάφιση των παραπηγμάτων.
Πάντως, παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ρούσσου, η διοίκηση Πατούλη δεν φαίνεται πρόθυμη να επιλύσει το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά της περιοχής του Νομισματοκοπείου. Η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στις σημειακές παρεμβάσεις για την στήριξη των Ρομά από την στιγμή που διαπιστώθηκε η εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοΐου. Όμως η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, όταν κλήθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να απαντήσει για τις ενέργειες που δρομολογεί η Περιφέρεια, απάντησε: «Η μετεγκατάσταση των Ρομά είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και όχι μόνον για το Χαλάνδρι».
Έντονη ήταν η αντίδραση του Μάριου Αθανασίου εκ μέρους της «Δύναμης Ζωής», επιρρίπτοντας ευθύνες στην διοίκηση Πατούλη. «Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ήδη υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά με δικά του λεφτά, αλλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα», υπογράμμισε ο Μ. Αθανασίου καλώντας εκ νέου την διοίκηση Πατούλη να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες για την εκταμίευση του ποσού ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post