Με δεδομένο ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τους αιρετούς, καθώς έρχεται η πλήρης αποκαθήλωση της απλής αναλογικής με ενίσχυση της πρώτης παράταξης, επανέρχεται το ερώτημα εάν το δίλημμα «Κυβερνησιμότητα ή Δημοκρατία» είναι τελικώς ψευδεπίγραφο.
Έτσι, λοιπόν, με τον ισχυρισμό της κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότητας στην διοίκηση των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επανέλαβε χθες ενώπιον του ΔΣ της ΚΕΔΕ την κεντρική επιλογή Μητσοτάκη για κατάργηση της απλής αναλογικής. Αφού ξεκαθάρισε ότι η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη δεν θα γίνεται με την συγκέντρωση του 50%+1 αλλά με ποσοστό πέριξ του 40%, το οποίο μένει να προσδιοριστεί επ’ ακριβώς, ο ίδιος μίλησε για πλαφόν εισόδου πέριξ του 3%, ανάλογο με αυτό που ισχύει στις βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, για την ενίσχυση της άσκησης διοίκησης από την πρώτη παράταξη ο Μ.Βορίδης πρόκρινε αυτή να συγκεντρώνει το 3/5 των εδρών. Ενώ είπε ότι σε περίπτωση που η πρώτη παράταξη συγκεντρώνει άνω του 60% τότε η κατανομή των εδρών θα γίνεται με απλή αναλογική. Τέλος, μίλησε για κατάργηση της 3ης κάλπης για κοινοτικές/ διαμερισματικές εκλογές.
«Γιατί όχι 35%; Γιατί όχι 45%; Ποια είναι η αρχή που προσδιορίζει το 40% ως ποσοστό κοινωνικής νομιμοποίησης για την δημοτική αρχή;», ρωτούν εκ μέρους του τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης. «Κυβερνησιμότητα και δημοκρατία όμως δεν γίνεται να λειτουργήσουν αντιπαραθετικά», υπογραμμίζουν προσθέτοντας: «Εφόσον η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ομνύει στον Ευρωπαϊσμό και τις φιλελεύθερες αξίες, ας μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται στην Αυτοδιοίκηση το εκλογικό σύστημα που η ίδια προτείνει». «Θα δυσκολευτεί να βρει, καθώς τα συστήματα της απλής αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές, αποτελούν το κυρίαρχο μοντέλο στην ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, με το δημοτικό συμβούλιο να συνιστά το κυρίαρχο σώμα και την κυβερνησιμότητα να διασφαλίζεται με ισορροπημένη κατανομή εξουσίας σε διάφορα όργανα», τονίζουν οι κ.κ. Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης.
«Η αλήθεια όμως είναι πως τη ΝΔ δεν την αφορά τίποτα από όλα αυτά. Η ΝΔ συνεχίζει να βλέπει την αυτοδιοίκηση όχι ως αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη, αλλά ως άλλο ένα πεδίο μεταφοράς των παθογενειών της κεντρικής διοίκησης και της κομματικής αντιπαράθεσης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά», υπογραμμίζουν οι κ.κ. Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης για να καταλήξουν: «Η ΝΔ προτιμά την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε ένα εκλογικό μοντέλο που αλλοιώνει την κοινωνική έκφραση, στρεβλώνει την εκπροσώπηση και ευνοεί την αδιαφάνεια στην άσκηση εξουσίας και το πάλαι ποτέ κραταιό πελατειακό σύστημα που οδήγησε εν μέσω άλλων τη χώρα στη χρεοκοπία».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post