«Διευκολύνσεις» … εις βάρος των προϋπολογισμών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχει ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και δεσμεύσεις του για οικονομική στήριξη των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας. Κι όλα αυτά εν μέσω υγειονομικής κρίσης και λίγες μέρες αφότου η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αφαίρεσε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που προοριζόταν για έργα των ΟΤΑ.
«Στο κόκκινο!»
Προ ημερών η «Αυγή» είχε αναφερθεί στον κίνδυνο οικονομικής παράλυσης των δήμων, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε άμεση αύξηση της τακτικής και έκτακτης επιχορήγησής τους, καθώς όπως οι δήμαρχοι επισημαίνουν: «Πλέον οι προϋπολογισμοί μας βρίσκονται στο ‘κόκκινο’». Την ίδια ώρα, οι κατευθύνσεις που δίνει η κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ εστιάζουν στο πάγωμα των εισπράξεων για δημοτικά τέλη και λοιπές οφειλές, δεδομένης της αδυναμίας της πλειονότητας των πολιτών να τις αποπληρώσουν.
Τι ζητούν οι αιρετοί;
Όμως, ενώ η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ισχυρίζονται ότι στέκονται δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης ενάντια στον κορωνοΐο, αυτό δεν αποτυπώνεται με την απαιτούμενη οικονομική ένεση ρευστότητας. Υπενθυμίζουμε, ότι στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα στην εκταμίευση 200 εκατ. ευρώ για την στήριξη των δήμων! Ταυτόχρονα, ζήτησαν διπλασιασμό της τακτικής επιχορήγησης, δηλαδή ζήτησαν ακόμη 2 δισ. ευρώ!
Τι μπαίνει στο ταμείο των ΟΤΑ;
Η απάντηση, λοιπόν, σε αυτό το αίτημα βρίσκεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου. Έτσι, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος νομοθέτησε ότι οι ΟΤΑ υποχρεούνται να αγοράζουν και να διαμένουν υλικό, που σχετίζεται με την υγειονομική προστασία των πολιτών και των υπαλλήλων, δημοτικών και δημοσίων, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Αλλά, στην ΠΝΠ δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρξει έκτακτη κρατική επιχορήγηση των ΟΤΑ για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών αναγκών τους.
Με «ιδίους» πόρους…
Αυτό, που μόνον αναφέρεται στην ΠΝΠ σχετικά με την «ρύθμιση θεμάτων προϋπολογισμού ΟΤΑ α΄ βαθμού» και την εκτέλεση των προϋπολογισμών των δήμων είναι ότι: «Ειδικά για τον εκτελούμενο προϋπολογισμό του έτους 2020, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους επενδυτικών δαπανών των δήμων, ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%) μπορεί να διατίθεται προς αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών που διαπιστώνονται από την έναρξη ισχύος της παρούσας και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα τακτικά ή έκτακτα έσοδα τους. Για τις μεταφορές αυτές απαιτείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Από την εφαρμογή της παρούσας δεν δύναται να προέλθει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο άμεση ή έμμεση επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».
Ουσιαστικά, ο υπουργός Εσωτερικών παρέχει την «διευκόλυνση» στους ΟΤΑ να μεταφέρουν ποσά από την τακτική επιχορήγηση, που είναι, όμως, δεσμευμένη, για επενδυτικούς σκοπούς, προκειμένου, αυτή να διατεθεί για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Από την διάταξη δεν προκύπτει εάν θα αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση των δήμων. Απεναντίας, ο υπουργός τονίζει ότι από αυτή την «διευκόλυνση» δεν πρέπει να προκύψει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, πράγμα που, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα προκαλέσει τον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων…
«Ευκολίες» πληρωμής…
Η μόνη ανάσα εν μέσω οικονομικής ασφυξίας των ΟΤΑ, έρχεται από την διάταξη της νέας ΠΝΠ για την «αναστολή παρακράτησης δόσεων» για δάνειά τους. Με την μόνη διαφορά ότι αυτή η διατάξη δεν αφορά τις δανειακές συμβάσεις με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά μόνον με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ). Συγκεκριμένα, για όσους ΟΤΑ έχουν πάρει δάνειο από το ΤΠ&Δ βαθμού «αναστέλλεται η παρακράτηση των τριών (3) επόμενων μηνιαίων τοκοχρεωλυτικών δόσεων αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Μαΐου 2020». «Η εξόφληση των τριών (3) δόσεων που αναστέλλονται θα πραγματοποιηθεί άτοκα εντός του έτους 2021 σε έντεκα (11) μηνιαίες ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021», αναφέρεται στην ίδια διάταξη.
Με εσωτερικό δανεισμό…
Παράλληλα, ο Τ. Θεοδωρικάκος αναγκάζει τόσο τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), όσο και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, λόγω της μηδενικής φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, να προχωρήσουν σε εσωτερικό δανεισμό από τα άδεια ταμεία των Δήμων. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, την ίδια στιγμή που δηλώνει ότι αναγνωρίζει την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν για τις παρεχόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, την ίδια στιγμή επιτρέπει στους δήμους να μην προχωρούν στην είσπραξη των οφειλόμενων υποχρεώσεων των πολιτών.
Αυξάνονται οι δόσεις!
Οπότε, με διάταξη που αφορά στις ΔΕΥΑ για τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας τους να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, αυτές μπορούν να συνεχίσουν να ζητούν οικονομική ενίσχυση από τους δήμους – μετόχους τους «με ταυτόχρονη εκχώρηση μέρους των μελλοντικών τους εσόδων, έως την πλήρωση του ποσού της ενίσχυσης». Ενώ στην αρχική διατάξη της ΠΝΠ της 30ης Μαρτίου ο εσωτερικός δανεισμός των ΔΕΥΑ από τους Δήμους ήταν αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020, με νέα διάταξη αυτό παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο 2020. Παραμένουν, βέβαια, έως τότε οι 18 δόσεις για την αποπληρωμή του εσωτερικού δανεισμού, που βαρύνει τις ΔΕΥΑ. Όμως με τη νέα ΠΝΠ, υπάρχει η δυνατότητα για αποπληρωμή σε έως και 72 δόσεις, εφ’ όσον προκύψει ζήτημα «ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού» και με την προϋπόθεση έκδοσης κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.
Τι γίνεται με τις ενεργές εργολαβίες;
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός). Βέβαια, εδώ εγείρονται ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που οι δήμοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής προς τους ιδιώτες με τους οποίους έχουν συνάψει συμβάσεις με για την αποκομιδή απορριμμάτων ή τον ηλεκτροφωτισμό… Για τους δε εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αυτοί θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά από τα άδεια ταμεία των ΟΤΑ, με την υποχρέωση οι δήμοι και οι περιφέρειες να μην προκαλούν «καθ΄ οιονδήποτε τρόπο άμεση ή έμμεση επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», όπως αναφέρεται στην ίδια ΠΝΠ!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post