Σε θεσμικές ακροβασίες άνευ προηγουμένου επιμένει να επιδίδεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτή την φορά με βάναυσο τρόπο παρεμβαίνει στην καρδιά του επιτελικού κράτους, δηλαδή στην γενική γραμματεία συντονισμού κυβερνητικού έργου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου (ΣΕΣΚΕ)!
Έτσι, λοιπόν, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου 4622/2019, που συγκρότησε το «επιτελικό κράτος», ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει δια του γενικού γραμματέα Συντονισμού Αθανάσιου Κοντογεώργη στις κρίσεις των προϊσταμένων και αντί για χρήση αξιοκρατικών κριτηρίων, προχωρά στην τοποθέτηση των εκλεκτών της «γαλάζιας» κυβέρνησης σε θέσεις Προϊσταμένων Τομέων (επιπέδου Διευθύνσεων) και Τμημάτων. Με αυτόν τον τρόπο «καταλύεται κάθε έννοια αξιοκρατίας, διαφάνειας, νομιμότητας και χρηστής διοίκησης, δεδομένου ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Συντονισμού (ΓΓΣ)», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων. Κι όλα αυτά, «αφού πρώτα ‘γιγαντώθηκε, η ΓΓΣ με την αύξηση των θέσεων ευθύνης από 8 σε 24», όπως επισημαίνει. Δηλαδή τριπλασιάστηκαν οι θέσεις των προϊσταμένων!
Παραβιάζοντας, λοιπόν, κάθε έννοια «επιτελικής» αξιοκρατίας και νομιμότητας, οι πρώτες έντεκα (11) τοποθετήσεις προϊσταμένων στην ΓΓΣ έγιναν εν κρυπτώ με πλήρως αναξιοκρατικά κριτήρια, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων. Οπότε, μέχρι στιγμής, παραμένουν κενές 13 θέσεις Προϊσταμένων Τμημάτων, οι οποίος αναμένεται να καλυφθούν από την δεξαμενή των «εκλεκτών» και προφανώς «γαλάζιων» στελεχών που θα προκύψουν τη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόσπαση είκοσι εννέα (29) υπαλλήλων, και πάντα με την διαδικασία της «παρέκκλισης των σχετικών κείμενων διατάξεων και χωρίς χρονικό περιορισμό».
Η αιχμηρή καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων μπορεί να μην ήταν αρκετή για να φρενάρει την συστηματική αυθαιρεσία του επιτελείου Μητσοτάκη. Όμως ύστερα από αυτήν την καταγγελία, δόθηκε εντολή για την συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου. Πράγμα που συνιστά ένδειξη ότι το επιτελείο Μητσοτάκη αντιλήφθηκε έστω και εκ των υστέρων πως πρέπει να τηρήσει τα ισχνά προσχήματα της νομιμότητας, που επικαλείται καθώς πλέον δεν μπορεί να αποκρύψει τις ακραίες και παλαιοκομματικού τύπου μεθοδεύσεις για την στελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών του Δημοσίου.
Έτσι, λοιπόν, μόλις την 15η Ιουνίου 2021 υλοποιήθηκε η θεσμική υποχρέωση για συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου στην ΓΓΣ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό δεν αναιρεί την εκτός νομιμότητας τοποθέτηση των προϊσταμένων στον συγκεκριμένο οργανισμό. Πρόκειται εν ολίγοις για αντιπερισπασμό του επιτελείου Μητσοτάκη, μιας που ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε ήδη από τον Φεβρουάριο επισημάνει στον γενικό γραμματέα συντονισμού, Αθ. Κοντογεώργη την επιβεβλημένη εκ του νόμου υποχρέωση για σύσταση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Βέβαια, όπως πληροφορούμαστε, δεν είναι σαφές ποιος θα συγκαλέσει την πρώτη συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Κι αυτό γιατί «από το νόμο για το επιτελικό κράτος δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη», όπως λένε στην ΑΥΓΗ οι εργαζόμενοι.
«Σε μια επιτελική υπηρεσία όπως η ΓΓΣ, όπου η υπαγωγή του ατομικού συμφέροντος στο γενικό αποτελεί για όλους εμάς προτεραιότητα, θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, οι όποιες ενέργειες να αποτελούν υπόδειγμα χρηστής διοίκησης και να εμπνέουν αίσθημα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, δίνοντας έναυσμα για την αλλαγή κουλτούρας σε όλο το Δημόσιο Τομέα», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων κάνοντας υπόμνηση των όσων είχε επισημάνει τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τότε, λοιπόν, ο Σύλλογος είχε επιτύχει να έρθει σε συνάντηση με τον γ.γ. Συντονισμού, Αθ. Κοντογεώργη ζητώντας του να τηρηθεί η νομιμότητα κατά την διαδικασία προκήρυξης και επιλογής προϊσταμένων. Όμως, η συνάντηση απέβη άκαρπη με τον Αθ. Κοντογεώργη να μην δεσμεύεται σε τίποτα!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post