Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την συμβολή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έδωσαν μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοΐου και τώρα είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν με σχεδόν άδεια ταμεία. Έτσι, λοιπόν, ενώ υπήρχε η κυβερνητική δέσμευση για οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ, αυτή όχι απλώς δεν υλοποιείται, αλλά και το πρόγραμμα της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών θα λειτουργήσει υπό μορφή εσωτερικού δανεισμού του κράτους, καθώς για τους ΟΤΑ θα περιλαμβάνει παρακράτηση του 60% επί του ποσού από την τακτική επιχορήγηση προς 332 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες.
Η εν κρυπτώ ρύθμιση
Συγκεκριμένα, με μια ακόμη εν κρυπτώ ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο του στόχου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους και της αποφυγής σώρευσης νέων, οι φορείς που ανήκουν στον υποτομέα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) επιχορηγούνται κατά το τρέχον οικονομικό έτος (2020) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους».
Όμως, «από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για χρονική περίοδο που θα οριστεί», «θα παρακρατείται από τους πόρους που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ποσοστό του 60% επί του συνολικού ποσού που διατίθεται στους ΟΤΑ για την κατά τα ανωτέρω εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αυτή η ρύθμιση γίνεται «αφ’ ενός για να εξυπηρετείται με άμεσο τρόπο ο στόχος απομείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των εν λόγω φορέων γενικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα της οικονομίας και αφ’ ετέρου διασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες για την τήρηση των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».
Η πρωτοφανής κυβερνητική επιλογή
Στελέχη με πολυετή εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση σχολιάζοντας στην «Αυγή» την εν λόγω ρύθμιση είπαν πως πρόκειται για «πρωτοφανή» κίνηση της κυβέρνησης, γιατί όπως τόνισαν «σε προηγούμενα προγράμματα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν υπήρχε καμία παρακράτηση από την τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ». «Αυτή η εξέλιξη μας προβληματίζει και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις κινήσεις ούτε του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ούτε του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου», πρόσθεσαν. «Από την μια τσέπη βάζει λεφτά στους Δήμους και από την άλλη τα παίρνει;», διερωτώνται οι αιρετοί υπογραμμίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση, ο εσωτερικός δανεισμός δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για να μην φαληρίσουν οι δήμοι».
Κι όλα αυτά, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών διατυμπανίζει ότι έχει ήδη εκταμιεύσει 92 εκατ. ευρώ σε 84 δήμους με αυξημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και πως προγραμματίζει να αποδώσει ακόμη 92 εκατ. ευρώ σε δήμους έως το τέλος του έτους. Η εξαγγελία συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο να μεταφέρει το μήνυμα στους αιρετούς ότι τα 92 εκατ. ευρώ δεν προέρχονται από παρακράτηση της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων και άρα δεν προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Με κλειστά χαρτιά ο Τ. Θεοδωρικάκος
Όμως, η αγωνία των αιρετών παραμένει, δεδομένου ότι εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπάρχει καμία νεώτερη ενημέρωση για τα απολογιστικά στοιχεία των δαπανών του δευτέρου τριμήνου του 2020, που ήταν η περίοδος όπου οι 332 δήμοι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας πραγματοποίησαν ενισχυμένες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοΐου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος συνεχίζει να κρατά ακόμη και σήμερα κλειστά τα χαρτιά, παρότι τα στοιχεία μπορούν να ανασυρθούν από τον κόμβο διαλειτουργικότητας του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αυτή η «κρυψίνοια», κατά κάποιους αιρετούς ή «σκοπιμότητα», κατά άλλους έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της αυτοδιοίκησης, καθώς πλησιάζει η ώρα κατάρτισης των νέων προϋπολογισμών για το 2021 και κανείς δεν ξέρει πως οι προϋπολογισμοί θα αποτυπωθούν ισοσκελισμένοι, δεδομένων των υψηλών δαπανών, που πραγματοποιήθηκαν και ανυπολόγιστων διαφυγόντων εσόδων.
Την ίδια ώρα οργιάζουν τα σενάρια ότι ενδεχομένως, η κυβέρνηση να θελήσει να συμψηφίσει την άμεση απαίτηση των 332 Δήμων για απόδοση τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται με τις δαπάνες για τον κορωνοΐο, με τα 95 εκατ. ευρώ που έχει εκταμιεύσει ήδη το υπουργείο Εσωτερικών, τα 92 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης των ληξιπροθέσμων και πέραν τούτου ουδέν.
Οι παρεμβάσεις των δημοτικών παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως, η μια μετά την άλλη οι παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το ζήτημα στα δημοτικά συμβούλια. Την αρχή έκανε η παράταξη «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» της Καλαμάτας και επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να εμφανίζεται καθησυχαστικός μέχρι νεωτέρας… Το ίδιο ζήτημα θέτει και ο επικεφαλής της «Ώρας Πατρών» Γιώργος Ρώρος, επ’ αφορμής της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου στην πόλη.
Ο Γ. Ρώρος επέκρινε μάλιστα την στάση του Τ. Θεοδωρικάκου ότι «ενώ δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2020 για την αντιμετώπιση του COVID-19 ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα διαθέσιμα του ταμείου εξυγίανσης των ΟΤΑ, ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ πρώτου βαθμού». Επίσης, όπως είπε ο Γ. Ρώρος, ο υπουργός «δεν απάντησε τι θα γίνει με τα διαφυγόντα έσοδα των δήμων από την απαλλαγή των ιδιωτών από τα δημοτικά τέλη». «Μέχρι τη σύνταξη νέων προϋπολογισμών για το 2021 απομένει ένας μήνας πώς θα συνταχθούν προϋπολογισμοί με ελλειμματικά ταμεία», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της «Ώρας Πατρών», Γ. Ρώρος.
Discussion about this post