Με τον ισχυρισμό ότι πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα, που ουσιαστικά θα ενοποιεί το περιεχόμενο των προηγηθεισών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες συντάχθηκαν κατά την διάρκεια της πρώτης γενικής καραντίνας λόγω κορωνοΐου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει… και στο Δημόσιο.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εισηγήθηκε το νομοσχέδιο για την τηλεργασία που αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάρει την τελική του μορφή τόσο στο σκέλος της παροχής του τεχνολογικού εξοπλισμού στους δημοσίους υπαλλήλους και την εξειδίκευση των υπηρεσιών του Δημοσίου, όπου η τηλεργασία θα εφαρμοστεί. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τον Απρίλιο.
Με την παραδοχή, λοιπόν, της «αύξησης της ευελιξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών» σε συνδυασμό με την πανθομολογούμενη «ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής», ο υπουργός εισηγήθηκε την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία με επιδιωκόμενους στόχους μεταξύ των άλλων την «ενίσχυση παραγωγικότητας» με «αύξηση όγκου και ποιότητας παρεχόμενης εργασίας», την «εξοικονόμηση πόρων» με «μείωση λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων από τη μείωση των μετακινήσεων».
Σε αυτό το πλαίσιο, μπαίνει από την κυβέρνηση η τηλεργασία, που δεν αφορά μόνον τις περιόδους υγειονομικής κρίσης, αλλά λειτουργεί και ως μέσο για την «αντιμετώπιση προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης- και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, προστασία περιβάλλοντος κλπ)», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post