Σε αντιπαράθεση υψηλών τόνων εξελίσσεται η επιλογή του δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρου Μίχου να ασκήσει έφεση επί πρωτόδικης απόφασης για την μονιμοποίηση 27 υπαλλήλων, που επί 15 χρόνια απασχολούνταν σε κοινωνικές δομές, με την χρηματοδότηση να προέρχεται κυρίως από κοινοτικούς πόρους. Η απόφαση του δημάρχου έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στον δήμο, ενώ τους τόνους ανεβάζει η παρέμβαση του προηγούμενου δημάρχου, Γιώργου Καπλάνη όσο και της ΠΟΕ – ΟΤΑ, που στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Οι 27 υπάλληλοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου απασχολούνταν για 15 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις στην «Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας» αποφάσισαν λοιπόν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις εργασιακές τους σχέσεις. Έτσι την 1η Φεβρουαρίου 2019 το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή των 27 εργαζομένων. Ακολούθησε η κύρια δίκη, η οποία έγινε την 18η Απριλίου του 2019. Η απόφαση άργησε να καθαρογραφεί και δημοσιεύτηκε την 13η Απριλίου 2020.
«Καταχρηστικές οι διαρκείς ανανεώσεις!»
Η πρωτόδικη δικαστική απόφαση, λοιπόν, αναγνωρίζει ότι οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των 27 υπαλλήλων δεν αποσκοπούσαν στην «ανάγκη κάλυψης πρόσκαιρων ή προσωρινών αναγκών» της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και άρα απέβησαν σε «καταχρηστικές» συμβάσεις, αφού «η παροχή της εργασίας των 27 γινόταν υπό μισθολογικούς και συνταξιοδοτικούς όρους κατά πολύ δυσμενέστερους από εκείνους υπό τους οποίους θα έπρεπε κανονικά να γίνει η πρόσληψή τους για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του εργοδότη τους».
Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο κρίνει πρωτοδίκως ότι «προς τον σκοπό της άρσης της ανωτέρω κατάχρησης σε βάρος των 27, πρέπει να θεωρηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 2112/1920, ο οποίος καλείται σε εφαρμογή ως ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο, ότι οι συμβάσεις που συνδέουν τους 27 με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας έχουν χαρακτήρα σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου». Σημειωτέον ότι η επίκληση στο άρθρο 8 του Ν. 2112/1920 περί υποχρεωτικής καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων αφορά στην ρητή διατύπωση ότι «είναι άκυρη οιαδήποτε σύμβαση, εκτός και αν είναι μάλλον ευνοϊκή για τον υπάλληλο».
Ο τσουχτερός λογαριασμός…
Επίσης, με βάση την πρωτόδικη απόφαση προκύπτει ότι ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας καλείται να καταβάλλει τις νόμιμες αποδοχές με απειλή χρηματικής ποινής ύψους 50 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης της υποχρέωσης αυτής. Αυτή η υποχρέωση εις βάρος του ταμείου του Δήμου προκύπτει γιατί σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, ενώ οι 27 παρείχαν επιμελώς την εργασία τους στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, η δημοτική αρχή Γιώργου Καπλάνη επικαλέστηκε την λήξη των συμβάσεων και μονομερώς έπαυσε να αποδέχεται τις υπηρεσίες των 27 υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, η λήξη των συμβάσεων για τους 10 υπαλλήλους έγινε την 31η Δεκεμβρίου του 2016. Για τους δε 17 υπαλλήλους, η λήξη της σύμβασης έγινε την 2α Σεπτεμβρίου 2017. Οπότε για το διάστημα από την λήξη της σύμβασης έως σήμερα, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας καλείται να πληρώσει τις αμοιβές των 27 υπαλλήλων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας για τους 27 είναι 443.000 ευρώ. Άρα το επιδικασμένο συνολικό ποσόν για όλο αυτό το διάστημα, που θα κληθεί να καταβάλει ο δήμος Αγίας Βαρβάρας είναι υπέρογκο δεδομένων των συνθηκών για τα οικονομικών των Δήμων.
Τι απαντά ο Λ. Μίχος στην «Α»
Επικαλούμενος την οικονομική στενότητα ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος προέβη στην επιλογή να ληφθεί απόφαση δια περιφοράς από την Οικονομική Επιτροπή για να ασκηθεί έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο ίδιος επέμεινε στην απόφασή του για άσκηση έφεσης, γιατί όπως είπε στην «Αυγή»: «Αυτοί οι εργαζόμενοι ουδέποτε έπαψαν να εργάζονται». «Επειδή οι 27 εργαζόμενοι υπάγονταν στα κοινωνικά προγράμματα, που κατά το μεγαλύτερο μέρος είχαν χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους ουδέποτε έμειναν χωρίς να τους αποδίδεται η μισθοδοσία για την αντίστοιχη παρεχόμενη εργασία τους όλο αυτό το διάστημα», πρόσθεσε ο Λ. Μίχος. Εξήγησε, μάλιστα, ότι στην περίπτωση των έξι εργαζόμενων, που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», «μπορεί αυτοί να κέρδισαν πρωτόδικα την απόφαση, αλλά ταυτόχρονα έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους στον ΑΣΕΠ για τον διαγωνισμό των 3.000 μόνιμων θέσεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οπότε δεν μπορεί να γίνει παράλληλη διαδικασία μονιμοποίησής τους».
Κινητοποιήσεις
Αντιδρώντας στην απόφαση της δημοτικής αρχής Μίχου να ασκήσει έφεση, το σωματείο εργατών και υπαλλήλων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, προχωρά από σήμερα έως και την Παρασκευή σε 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ.. Η δε ΠΟΕ –ΟΤΑ αποφάσισε την κήρυξη τετράωρης στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου στους δήμους της Δυτικής Αττικής σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 27 εργαζόμενους του δήμου Αγίας Βαρβάρας.
«Θα μας βρείτε απέναντι!»
Για «απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας», κάνει λόγο η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Την ίδια ώρα, ο τέως δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης αφού καταγγέλλει τον Λάμπρο Μίχο για απαράδεκτη στάση, τον εγκαλεί πως «είναι ο μόνος δήμαρχος που στρέφεται κατά των εργαζομένων του». «Είμαι και θα είμαι δίπλα στους συνεργάτες μου, όπως ήταν κι εκείνοι όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό θα τους στηρίξω και σ’ αυτό τον αγώνα τους, ώστε να ξανακερδίσουμε μαζί την μονιμοποιήσή τους», τόνισε ο Γ. Καπλάνης για να καταλήξει απευθυνόμενος στον Λ. Μίχο: «Στη συγκεκριμένη ενέργεια και σε άλλες αντίστοιχου περιεχομένου να ξέρετε πως θα με βρείτε απέναντί σας!».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post