Εν μέσω εκτεταμένης κρίσης αβοήθητοι παραμένουν οι Δήμοι της χώρας, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 με το έλλειμμα να διαμορφώνεται για το 2022 στα 246 εκατ. ευρώ και να αποδίδονται για τη νέα χρονιά μόλις 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αφού μετά το ξέσπασμα της πανδημίας επήλθε η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ακολούθως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αποδιοργάνωσε τόσο την ενεργειακή αγορά, όσο και την αγορά πρώτων υλών με συνέπεια την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού σε συνάρτηση με την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, ανεβάζοντας ιλιγγιωδώς το λειτουργικό κόστος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τα οικονομικά στοιχεία προκύπτει ότι το καθαρό όφελος θα είναι μόλις 15 εκατ. ευρώ!
Τι προβλέπεται για το 2023
Ενώ ήταν γνωστό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Δήμων και των Περιφερειών επιλέχθηκε αυτοί να υποστηριχθούν το 2022 με μόλις 115 εκατ. ευρώ ως δημοσιονομική μεταβίβαση. Έτσι, εκτιμάται ότι το 2022 θα κλείσει με έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα υπήρχε πλεόνασμα 61 εκατ. ευρώ για το ίδιο έτος. «Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ισοζυγίου προς το δυσμενέστερο οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων γενικότερα, παρά τις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΟΤΑ», αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και «για αυτό το σκοπό από το 2023, αυξάνονται μόνιμα οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως». Πρόκειται για εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην φετινή 86η ΔΕΘ, που όμως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Δήμων, αφού το έλλειμμά τους φτάνει έως το 2022 στα 246 εκατ. ευρώ.
Μικρό μερίδιο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρά την οικονομική κρίση παρουσιάζουν μικρό μερίδιο στην επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους. Ενώ το συνολικό ποσόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε έως τον Ιούλιο του 2022 στα 1.780 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μερίδιο είναι στα νοσοκομεία με 1.032 εκατ. ευρώ, ενώ για τους ΟΤΑ είναι μόλις 124 εκατ. ευρώ, τα οποία υπόκεινται σε διακανονισμό και αυτόματη περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η αποπληρωμή, δηλαδή, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων θα γίνει όχι με έκτακτη επιχορήγηση, όπως γινόταν επί πολλά χρόνια, αλλά με αντίστοιχη παρακράτηση από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων, γιαυτό και το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει ότι μείωσε κατά 19% από τον Ιούλιο του 2022, που είχε διαμορφωθείς τα 153 εκατ. ευρώ!
Ισχνή η στήριξη των ΟΤΑ το 2023
Πάντως, υπερβολικά αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την διαμόρφωση ελλείμματος του 2023, καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι αυτό θα περιοριστεί στα 105 εκατ. ευρώ! «Το έτος 2023, εκτός της αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 120 εκατ. ευρώ, προβλέπονται αυξημένες επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με την περαιτέρω ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας των Φορέων του υποτομέα, λόγω και της συνεχιζόμενης ωρίμανσης των έργων του επενδυτικού προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’, καθώς και της θετικής επίδρασης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το καθαρό όφελος για τους ΟΤΑ θα είναι μόλις 15 εκατ. ευρώ.
Απροσδιόριστη η επιδότηση του ενεργειακού κόστους
Πάντως, το καθαρό όφελος των 15 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ συνιστά εμπαιγμό δεδομένων των αυξημένων αναγκών, που διαμορφώνεται σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης και διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού. Ενώ, λοιπόν, οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι το ενεργειακό κόστος για το 2022 θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ως έκτακτη επιχορήγηση 332 εκατ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 αναφέρεται ότι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να εκταμιευτούν 500 εκατ. ευρώ όχι μόνον για τους ΟΤΑ αλλά για όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης, δηλαδή Δημόσιο και ΟΤΑ.
Discussion about this post