Την διαδικασία καταγραφής των έκτακτων δαπανών που έχουν προκύψει λόγω των αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοΐου ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσθετοι πόροι που έχουν διατεθεί από τον προϋπολογισμό αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Όμως, ενώ σε επίπεδο κυβέρνησης και υπουργείων οι διαβεβαιώσεις για την οικονομική υποστήριξη των πολιτών φαίνεται να υλοποιούνται, παρά την ρεαλιστική απαίτηση για εμπροσθοβαρές οικονομικό πρόγραμμα, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), δηλαδή τους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες. Εκεί η οικονομική τρύπα φαίνεται να διογκώνεται ανεξέλεγκτα, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται να μην δίνει καμία διαβεβαίωση για την οικονομική υποστήριξη των ΟΤΑ.
Πλήρης καταγραφή
Η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη ορίζει ότι όλοι οι φορείς του Δημοσίου και οι ΟΤΑ, όπως και τα νομικά πρόσωπα αυτών καλούνται κάθε 15η του μηνός, έως την λήξη του έτους να υποβάλουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊο. Στη εγκύκλιο αναφέρεται ότι έχουν αυξηθεί οι πόροι κατά 5 δισ. ευρώ και έχουν ήδη διοχετευθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι συγκεκριμένοι πόροι θα κατευθυνθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που θα υλοποιήσουν δράσεις «που έχουν ήδη νομοθετηθεί για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών, που προκύπτουν για την δημόσια υγεία και οικονομία από την πανδημία του COVID – 19». Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών ζητά την πλήρη καταγραφή των δαπανών, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊου.
Ενίσχυση με μόνον 5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, θα διατεθούν πρόσθετες πιστώσεις αξιοποιώντας το επιπλέον ποσόν των 5 δισ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μισθοδοσίας του υφιστάμενου ή νέου προσωπικού, όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ 75 της 30ης Μαρτίου 2020, που αναμένεται να κυρωθεί αυτές τις μέρες από την Βουλή. «Οι ανάγκες για ενίσχυση των εποπτευόμενων από την Κεντρική Διοίκηση φορέων αναφορικά με την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν από την υγειονομική κρίση, καλύπτονται, ομοίως, από το ειδικό λογαριασμό εξόδων», αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο.
Κάθε 15η του μηνός…
Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει με την νέα του εγκύκλιο την διαδικασία της «διακριτής μηνιαίας παρακολούθησης των δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που θα αφορούν το σύνολο των δαπανών, που ήδη έγιναν και θα προκύψουν από τη λήψη και υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και οικονομίας από τον COVID – 19». Συνεπώς, όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή Δημόσιο, ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα αυτών καλούνται να αποστέλλουν κάθε 15η του μηνός τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου. Έτσι, Δημόσιο και ΟΤΑ καλούνται έως την 27η Απριλίου να αποστείλουν τα στοιχεία δαπανών που υλοποίησαν τον Μάρτιο. Η εγκύκλιος θα είναι σε ισχύ έως το τέλος του έτους, όπου οι φορείς γενικής κυβέρνησης, θα πρέπει να καταρτίσουν λίστα στην οποία θα αναφέρουν τις απλήρωτες υποχρεώσεις τους.
Δυσοίωνες οι προβλέψεις
Η σπουδή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αποκτήσει πλήρη εικόνα των δαπανών του Δημοσίου και των ΟΤΑ έρχεται να συνδυαστεί αφ’ ενός με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί λόγω των αυξημένων και έκτακτων αναγκών λόγω κορωνοΐου, αφ’ ετέρου με τις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις. Άλλωστε, επίσημα κυβερνητικά χείλη μιλούν για ύφεση έως και 10%, η οποία έρχεται να προστεθεί στην κατά 25% συρρίκνωση του ΑΕΠ την δεκαετία των μνημονίων.
Μπροστά σε μια τοπική χρεοκοπία
Κι ενώ σε κεντρικό επίπεδο φαίνεται πως οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, όταν πια ξεπεράσουμε τον κίνδυνο του κορωνοΐου, είναι μάλλον συγκρατημένες, σε τοπικό επίπεδο, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για τον κίνδυνο τοπικής χρεοκοπίας. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι δίνουν μαζί με τους εργαζόμενους τους μια τεράστια μάχη όχι μόνον για να στηρίζουν τους πολίτες που πλήττονται ή κινδυνεύουν να πληγούν από τον κορωνοΐο, αλλά και για την επόμενη ημέρα, ώστε η κοινωνία μας να παραμείνει όρθια. Δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που αντιλήφθηκαν έγκαιρα και πολύ πριν εφαρμοστεί η γενική καραντίνα, την ανάγκη να δράσουν προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας παρέχοντας τους τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιλήφθηκαν ότι χωρίς την στήριξη των δομών κοινωνικής προστασίας, οι συμπολίτες μας θα είχαν πληγεί πολύ περισσότερο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στήριξαν τα κατά τόπους γηροκομεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρέλαβαν έγκαιρα απολυμαντικά είδη για να εξασφαλίσουν στους πολίτες καλύτερες συνθήκες δημόσιας υγιεινής.
Με θολές υποσχέσεις
Κι όμως αυτές οι δαπάνες είναι όχι μόνον ανελαστικές, αλλά και αναγκαίες. Και δυστυχώς, πλησιάζει η ώρα του οικονομικού απολογισμού. Κι ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δεσμευτεί ενώπιον της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για οικονομική στήριξη, αυτή δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να υλοποιείται. Οι δήμαρχοι είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει τον υπουργό Εσωτερικών ότι οι έκτακτες και ανελαστικές δαπάνες ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 200 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι εάν η πανδημία του κορωνοΐου συνεχιστεί, οι ανάγκες για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 332 δήμων θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ για το 2020. Ως εκ τούτου, οι δήμαρχοι διεκδικούν διπλασιασμό της τακτικής επιχορήγησης, ήτοι 4 δισ. ευρώ, αξιώνοντας να συμψηφιστούν με τους παρακρατηθέντες πόρους, που δεν τους έχουν αποδοθεί από το 2010 έως σήμερα.
Ο εσωτερικός δανεισμός των ΟΤΑ
Αντ’ αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προχώρησε στην θεσμοθέτηση του εσωτερικού δανεισμού των δήμων, αρχής γενομένης από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό) και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 75 της 30ης Μαρτίου θεσμοθετήθηκε η «δυνατότητα» οι ανταποδοτικές υπηρεσίες και οι ΔΕΥΑ να δανείζονται από το ταμείο του δήμου, στον οποίον υπάγονται. Κι ενώ είναι εμφανής ο κίνδυνος να τιναχτούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί όλων των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών μαζί με θολές υποσχέσεις έως διανείμει μέχρι στιγμής στους 332 δήμους ένα ποσόν, που δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.
Δανεισμός 100 εκατ. ευρώ!
Έκπληξη, πάντως, προκαλεί ειδική διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στην συγκεκριμένη ΠΝΠ και ακολούθως στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον νέο Φιλόδημο, όπου αναφέρεται ότι για «λόγους έκτακτης ανάγκης» ακολουθείται «η διαδικασία συνομολόγησης δανείου μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων» για λογαριασμό των 332 δήμων. Το ποσόν που αναφέρεται προς διάθεση με μορφή δανεισμού είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post