Μαζί με την ενεργειακή κρίση, αντιμέτωποι με διακοπές των εν εξελίξει έργων βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας λόγω εκτίναξης του κόστους πρώτων υλών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να ζητά από το υπουργείο Υποδομών άμεση νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί παράταση στην υλοποίηση των δημοσίων έργων που χρηματοδοτούνται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως τα έργα ΕΣΠΑ, τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» ή του Ταμείου Ανάκαμψης. Το θέμα είχε τεθεί προ ημερών στη Βουλή από τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση απευθύνοντας ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα με τον τελευταίο να απαντά γενικόλογα για ενδεχόμενες μελλοντικές παρεμβάσεις.
Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση
Με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου προς τον υπουργό Υποδομών, Κωνσταντίνο Καραμανλή υπογραμμίζει ότι «η εκτίναξη του κόστους κατασκευής των έργων των δήμων θέτει σε κίνδυνο την ομαλή συνέχισή τους» και του ζητά να αναλάβει θεσμική πρωτοβουλία μέσω νομοθετικής παρέμβασης, προκειμένου να δοθεί παράταση στις προθεσμίες όλων των συμβάσεων για τα δημόσια έργα».
Σε κίνδυνο τα συγχρηματοδοτούμενα έργα
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι οι εργολάβοι διακόπτουν σημαντικά έργα στους Δήμους λόγω των ανατιμήσεων των πρώτων υλών, γιατί το κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί από τους υφιστάμενους διαθέσιμους πόρους, που έχουν εγκριθεί από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαστεργίου επισημαίνει ότι «το πρόβλημα των ανατιμήσεων ξεκίνησε από τα τέλη του 2020, αλλά οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία μέχρι σήμερα».
Ανατιμήσεις σε PVC, χάλυβα και ασφαλτικά
«Σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%», υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαστεργίου.
«Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και προσθέτει: «Στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο».
Τινάζονται στον αέρα οι διαγωνισμοί
Αυτό έχει ως συνέπεια, «τα έργα που ήδη ‘τρέχουν’ να σταματούν, με τους αναδόχους να ελπίζουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών κάποια στιγμή στο μέλλον, προκειμένου να τα συνεχίσουν», υπογραμμίζει ο Δημ. Παπαστεργίου προσθέτοντας: «Ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμούς την κατακύρωση των έργων, να μην έρχονται να υπογράψουν τις συμβάσεις προτιμώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων που έχουν δώσει, από το να αναλάβουν ένα έργο που ‘δεν τους βγαίνει οικονομικά’».
Καμία μέριμνα για την αναθεώρηση του κόστους
Γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου υπογραμμίζει ότι πρέπει «το υπουργείο Υποδομών να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση απόφασης, που θα προβλέπει νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από τον υπουργό Υποδομών να λάβει μέριμνα ώστε «ώστε το αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων μας».
Προειδοποίηση Χαρίτση
Το ζήτημα έθεσε προ ημερών στην Βουλή με ερώτησή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος εξήγησε ότι με βάση την καταγραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες αλλάζουν μήνα με τον μήνα και ταυτόχρονα, «οι εργολάβοι απειλούν ότι θα φύγουν από τα έργα γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στα υπερβάλλοντα κόστη αυτών των έργων».
Αναρμόδιο το υπουργείο Υποδομών;
Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλή σε προγενέστερη ερώτηση του ίδιου είχε δηλώσει «αναρμόδιος» για το ζήτημα των ανατιμήσεων παραπέμποντας στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο Αλ. Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες απαιτείται αναθεώρηση των προϋπολογισμών των έργων προς τα πάνω και ζήτησε απαντήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα.
Γενικόλογες οι υποσχέσεις Πέτσα
Από την πλευρά του ο Στ. Πέτσας παρότι αναγνώρισε το πρόβλημα ως «σοβαρό», παρέπεμψε στην σχετική απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της 2ας Οκτωβρίου 2021 και στην εγκύκλιο που εκδόθηκε την 19η Ιανουαρίου 2022, με την οποία προβλέπεται ένας συντελεστής αναπροσαρμογής για τον προϋπολογισμό των έργων αυτών. Στο ενδεχόμενο για της τροποποίησης των προϋπολογισμών, ο Στ. Πέτσας απάντησε γενικόλογα λέγοντας: «Επιφυλάσσομαι για μια συνολικότερη απάντηση από πλευράς της Κυβέρνησης».
«Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της αναθεώρησης αυτών των προϋπολογισμών, αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε προ αδιεξόδου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανταπάντησε ο Αλ. Χαρίτσης. «Αν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, με την εικόνα που έχουμε εμείς αυτήν τη στιγμή φαίνεται να καλύπτονται τυχόν αναπροσαρμογές από τα προϊόντα των εκπτώσεων, ακόμη κι αν υπάρξει κι άλλο περιθώριο αναπροσαρμογής των προϋπολογισμών», περιορίστηκε να πει ο Στ. Πέτσας.
Discussion about this post