Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τους μεθοδευμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που οδηγούν στην χρεοκοπία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς πλέον στα 150 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε η ζημία εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους! Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός για την εφαρμογή του νόμου για την ενιαία Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Ηχηρή παρέμβαση έκανε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Αίγιο, ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μεταφέροντας την ρητορική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μεταφέροντας την γραμμή Μητσοτάκη
«Δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης των υδάτων», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μεταφέροντας την «γραμμή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων είναι «στρεβλή», καθότι όπως επέμεινε, «ο νόμος για την θέσπιση ενιαίας Ρυθμιστικής Αρχής δεν θέλει την ιδιωτικοποίηση». Βέβαια, ο ίδιος περιορίστηκε να πει ότι η διαφωνία της ΚΕΔΕ με την σύσταση ενιαίας Ρυθμιστικής Αρχής, είναι γιατί «προηγουμένως, δεν έχει ρυθμιστεί η αγορά ενέργειας». Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αν και επέμεινε ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό», δεν είπε την διαχείριση των δικτύων παροχής νερού. «Τα δίκτυα των υδάτων πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο».
Στα 150 εκατ. ευρώ η ζημία των ΔΕΥΑ
«Η κυβέρνηση μας είπε ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα εποπτεύει τις τιμές του νερού, αλλά ξεχνά η κυβέρνηση ότι εμείς απορροφήσαμε το ενεργειακό κόστος και δεν αυξήσαμε κατ’ αναλογίαν τα τιμολόγια νερού», αντέτεινε σε υψηλό τόνο ο πρόεδρος της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης. «Με το νομοσχέδιο άνοιξε ο διάλογος για την διαχείριση των υδάτων, αλλά δεν έχει ανοίξει ο διάλογος για το εάν οι ΔΕΥΑ θα καταρρεύσουν!», τόνισε. Ο ίδιος εξέθεσε δημόσια την συνολική κατάσταση των ΔΕΥΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ενώ είχε δεσμευτεί να επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ κατά 60%, για να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος «τελικώς», όπως είπε, «το πρόσθετο ενεργειακό κόστος έχει φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ» και «οι ΔΕΥΑ δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ επιδότηση!». «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις ΔΕΥΑ, όπως και τους αρτοποιούς, που τους επιδότησε κατά 100%».
Αναφερόμενος με αριθμούς στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ, ο Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ΔΕΥΑ Ρεθύμνης λέγοντας ότι ενώ το 2020 το ετήσιο ενεργειακό κόστος ήταν 2,3 εκατ. ευρώ, το 2021 σκαρφάλωσε στα 3,3 εκατ. ευρώ, το 2022 στα 6 εκατ. ευρώ και το 2023 αναμένεται να αγγίξει τα 7 εκατ. ευρώ!
Εμπαιγμός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Αποκρούοντας, λοιπόν, με αριθμούς, τις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάσταση των ΔΕΥΑ, ο Γιώργος Μαρινάκης στηλίτευσε τον «ψευδοδιάλογο», όπως τον χαρακτήρισε, σύμφωνα με τον οποίον οι ΔΕΥΑ πρέπει να μπουν σε φάση συγχωνεύσεων, γιατί όπως είπε «οι κυβερνώντες αγνοούν πολλές σημαντικές παραμέτρους του ζητήματος».
Ο Γιώργος Μαρινάκης επιτέθηκε, μάλιστα, και στην κυβέρνηση για την επιλογή της να μην στηρίξει εν μέσω εκτίναξης της ενεργειακής κρίσης της ΔΕΥΑ με τον ισχυρισμό της ότι θα υπάρξει πρόβλημα παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «το ζήτημα έχει κριθεί σε επίπεδο Αρείου Πάγου, που ορίζει ότι οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα που παρέχουν κοινωνικό αγαθό». Ως εκ τούτου, «δεν τίθεται ζήτημα παράνομων κρατικών ενισχύσεων για τις ΔΕΥΑ», τόνισε ο Γιώργος Μαρινάκης.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post