Εσχάτως μπήκε ο όρος της αεριοποίηση πλάσματος στην δημόσια συζήτηση για την διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής, ένα χρόνιο πρόβλημα που καταλήγει να είναι δυσεπίλυτο, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα την υγεία των κατοίκων πέριξ του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και συνιστώντας οικονομική αιμορραγία για τους κατοίκους των 66 Δήμων της Αττικής.
Μπορεί εσχάτως ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς να εμφανίστηκε υπέρμαχος της συγκεκριμένης μεθόδου της αεριοποίησης του υπολείμματος ή αεριοποίησης πλάσματος, ωστόσο πρόκειται για μια προηγμένη τεχνολογία θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων, η οποία χρησιμοποιεί υψηλές θερμοκρασίες για τη μετατροπή των αποβλήτων σε συνθετικό αέριο (syngas) και υαλοποιημένο υπόλειμμα. Αν και η τεχνολογία αυτή παρουσιάζει υποσχόμενα περιβαλλοντικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά, η εφαρμογή της σε μεγάλη κλίμακα για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων είναι περιορισμένη.
Σύμφωνα με μελέτες, η αεριοποίηση πλάσματος βρίσκεται σε σχετικά πειραματικό στάδιο και δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως σε σύμμεικτα απορρίμματα. Υπάρχουν λίγες και μικρής δυναμικότητας μονάδες σε λειτουργία παγκοσμίως. Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την επεξεργασία ειδικών τύπων αποβλήτων, όπως η ιλύς από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων. Για παράδειγμα, μελέτη που επικεντρώθηκε στην επεξεργασία ιλύος από τη μονάδα της Ψυττάλειας στην Ελλάδα έδειξε θετικά ενεργειακά αποτελέσματα, υποδεικνύοντας ότι η αεριοποίηση πλάσματος μπορεί να αποτελέσει ενδεδειγμένη λύση για την επεξεργασία τέτοιων αποβλήτων.
Ωστόσο, η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής σε μεγάλη κλίμακα για τη διαχείριση των αποβλήτων μεγάλων πόλεων παραμένει περιορισμένη, και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και πιλοτικά έργα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητάς της σε τέτοιο πλαίσιο.
Φωτογραφία: Unsplash – Hermes Rivera
Discussion about this post