Thursday, January 22, 2026
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Μέχρι το 2047 η καύση επικίνδυνων αποβλήτων στην Φυλή

April 20, 2022
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0 0
0
Μέχρι το 2047 η καύση επικίνδυνων αποβλήτων στην Φυλή
215
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Μέχρι το 2047 θα παραμείνει στη Φυλή τελικά η εγκατάσταση του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, όπως προκύπτει από την τελευταία κατακύρωση του διαγωνισμού υπέρ της κοινοπραξίας «Ηλέκτωρ Α.Ε. – Άρση Α.Ε.» στο ύψος των 106,64 εκατ. ευρώ με έκπτωση μόλις 5%. Πράγμα που αποδεικνύει ότι οι προγενέστερες δεσμεύσεις και αποφάσεις της διοίκησης Πατούλη για κλείσιμο του αποτεφρωτήρα το 2027 έκαναν φτερά. Για διαγωνισμό με φωτογραφικούς όρους, που εδραιώνει στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων της Φυλής την καύση κάνει λόγο η «Δύναμη Ζωής» καταγγέλλοντας την διορισμένη από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για «πάρτι εκατομμυρίων». «Η  εγκατάσταση της Φυλής μπορεί να δέχεται μόνο αστικά απόβλητα και ο αποτεφρωτήρας βρίσκεται  παράνομα στην εγκατάσταση της Φυλής», υπογραμμίζει το «Δυτικό Μέτωπο».

Συγκεκριμένα, προ ημερών, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση, την μετατροπή και τη λειτουργία, κατά παραχώρηση, της εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ)» με αξία 81.060.157 ευρώ και δικαίωμα προαίρεσης μετεγκατάστασης αξίας 5.000.014 ευρώ, που μαζί με τον ΦΠΑ το ποσόν ανέρχεται στα 106,64 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης προβλέπεται ότι η εγκατάσταση θα παραμείνει στην Φυλή έως το 2047 και θα λειτουργήσει, δηλαδή, για ακόμη 25 χρόνια. Η εγκατάσταση θα έχει δυο γραμμές αποτέφρωσης συνολικής δυναμικότητας 30 τόνων επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.

Η μονάδα θα δέχεται 12 -15 τόνους αποβλήτων ημερησίως από 1.800 σημεία από όλη τη χώρα. Παράλληλα, προβλέπεται η αναβάθμιση της εγκατάστασης και με αυτή την αιτιολογία η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ αναφέρει στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ότι: «Η εγκατάσταση θα λειτουργήσει απρόσκοπτα για 20 έτη». «Δεδομένης της διεθνούς πρακτικής, σύμφωνα με την οποία οι αποτεφρωτήρες έχουν χρόνο ζωής περί τα 25 έτη, φαίνεται ότι η υφιστάμενη εγκατάσταση οριακά θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της για επιπλέον πέντε έτη μετά την ολοκλήρωση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης», αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης, προβλέπεται ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του αποτεφρωτήρα προκειμένου στο μέλλον να μπορεί να αποτεφρώνει και «ομοειδή βιομηχανικά απόβλητα», σύμφωνα με τη στόχευση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Η «Δύναμη Ζωής» υπενθυμίζει ότι επί διοίκησης της ο ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση εκμίσθωσης του Αποτεφρωτήρα με όφελος 15 εκατ. ευρώ για τον Σύνδεσμο, «απαλλάσσοντας τον από τον βραχνά των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων που ανέρχονταν σε 11 εκατ. ευρώ» και ταυτόχρονα «συνέστησε Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτών και των αρμόδιων φορέων, για την απομάκρυνση του Αποτεφρωτήρα από τον αστικό ιστό». Ενώ τώρα, επί διοίκησης Πατούλη η διαγωνιστική διαδικασία γίνεται με «αδιαφανείς όρους», υπογραμμίζει η «Δύναμη Ζωής» και καλεί την διοίκηση Πατούλη να φέρει το ζήτημα στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.

Κάνοντας στοχευμένη αναφορά στο ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του αποτεφρωτήρα, το «Δυτικό Μέτωπο» υπογραμμίζει ότι: «Η αποτέφρωση των επικίνδυνων υγειονομικών  αποβλήτων δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «τα υγειονομικά  απόβλητα έχουν τεράστιο μολυσματικό φορτίο και αυξημένη τοξικότητα και η αποτέφρωσή τους θα έπρεπε να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, μακριά από κατοικημένες περιοχές».

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Tags: ΑποτεφρωτήραςΓιώργος ΠατούληςΔυτικό ΜέτωποΕΔΣΝΑΕιδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού ΑττικήςκαύσηΦυλή

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
222

«Η μπουγάδα μας μυρίζει σκουπίδι. Ζούμε μέσα στα σκουπίδια. Οι νεοπλασίες, ο καρκίνος και...

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
92

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και για το 2026 με...

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
211

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Δημοφιλή

  • Νέα ρύθμιση: Τα έργα ΣΔΙΤ εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ

    Με τροπολογία το ΤΕΕ μπαίνει και στην πολιτική προστασία!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Παρατείνονται οι μεταβατικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Περιβαλλοντικό έκτρωμα εις βάρος των τοπικών κοινωνιών φέρνει ο Κ. Χατζηδάκης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
222
Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 17, 2025
258
Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 16, 2025
90

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Manage options
  • Manage services
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
  • {title}
  • {title}
  • {title}