Ροκανίζει λίγο ακόμη χρόνο ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης σε σχέση με το ζέον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Μπορεί χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να ενέκρινε το κείμενο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), αλλά με αυτή την απόφαση ξεγυμνώνονται οι φλογερές και μεγαλόφωνες υποσχέσεις του νυν περιφερειάρχη ότι δήθεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την μεγάλη πρόκληση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Αττικής!
Την ίδια ώρα, ο Γ. Πατούλης καθίσταται έκθετος καθότι υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της προκατόχου του Ρένας Δούρου, και τώρα αποκαλύπτεται η επί δυόμιση χρόνια καθυστέρησή του να υλοποιήσει έστω και μια νέα παρέμβαση, σε σχέση με αυτές που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
Έτσι, λοιπόν, χθες ο Γ. Πατούλης δια του εκλεκτού του προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Βασίλη Κόκκαλη έθεσε τελικώς σε τροχιά διαβούλευσης το ΠΕΣΔΑ, καθώς ο τελευταίος συγκάλεσε συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ με αντικείμενο την έγκριση του τελικού κειμένου. Κι αφού εγκρίθηκε ομόφωνα, ο Β. Κόκκαλης κήρυξε και επισήμως «την περίοδο ουσιαστικής διαβούλευσης», ώστε «η Αττική να γυρίσει ουσιαστικά σελίδα και να περάσει στην εποχή της υιοθέτησης των κανόνων της κυκλικής οικονομίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του!
Πρόκειται για το κείμενο της μελέτης για την 3η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, το οποίο απεστάλη μόλις χθες στους 66 Δημάρχους της Αττικής και ακολούθως «θα διαβιβαστεί άμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος» και «στη συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση και έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής», όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Βέβαια, με βάση τα γραφόμενα της ανακοίνωσης δεν προκύπτει σαφές χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης, πράγμα που κινεί υποψίες για τον κίνδυνο διαμόρφωσης τετελεσμένων, που θα έχουν επιπτώσεις στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων έως τον Οκτώβριο 2023, οπότε και θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και στην Περιφέρεια Αττικής! Τον μόνο χρονικό ορίζοντα που έχει κάνει γνωστό ο Γ. Πατούλης είναι η «κρίσιμης σημασίας» πρόθεσή του «το νέο ΠΕΣΔΑ να έχει εγκριθεί ως την άνοιξη του 2022».
Πάντως, έχοντας χάσει δυόμιση χρόνια, η διοίκηση Πατούλη έρχεται να επαναλάβει τις εγκεκριμένες δεσμεύσεις από την προηγούμενη σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, που στηρίζονται στις οδηγίες της Ε.Ε. για την κυκλική οικονομία. Βέβαια, η διοίκηση Πατούλη υποβαθμίζει διαρκώς την δέσμευση για καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία ως προβλεπόμενη από το νέο Εθνικό Σχεδιασμό είναι πλέον προ των πυλών!
Ο δε Γ. Πατούλης, παρότι, δεσμεύτηκε ενώπιον των 66 δημάρχων της Αττικής ότι δεν θα δημιουργηθούν μονάδες καύσης εντός των έξι πάρκων κυκλικής οικονομίας, στο νέο κείμενο του ΠΕΣΔΑ αναφέρεται ρητά η ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων των αστικών αποβλήτων.
Ο Γ. Πατούλης επιλέγει, λοιπόν, να αποσιωπά τον σχεδιασμό για την καύση και να φωτίζει τον σχεδιασμό του για την χωροθέτηση μόνον των έξι μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων με όρους «χωροταξικής δικαιοσύνης», όπως ο ίδιος αναφέρει, στην κατανομή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας!
Από τις έξι μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ο Γ. Πατούλης αναφέρει ότι «οι τέσσερις είναι ήδη δρομολογημένες (βλ. «Πράσινο Εργοστάσιο» στο ΕΜΑΚ, ΜΕΑ Γραμματικού, οι Μονάδες Κεντρικού Τομέα και Πειραιά που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ) και οι άλλες δύο θα δρομολογηθούν εντός του 2022.
Πάντως, οι στόχοι του νέου ΠΕΣΔΑ, που ο οποίοι συνιστούν εναρμόνιση με τις οδηγίες της Ε.Ε., είναι υπερβολικά φιλόδοξοι δεδομένων των καθυστερήσεων στην κατασκευή της απαιτούμενης υποδομής, αφού μέχρι το 2025 πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων τουλάχιστον σε ποσοστό 55% κατά βάρος και έως 60% κατά βάρος μέχρι το 2030! Επίσης, η ανακύκλωση πρέπει έως το 2025 να φτάσει στο 65% των υλικών κατά βάρος και έως το 2030 στο 70% κατά βάρος!
Τέλος, στο νέο κείμενο του ΠΕΣΔΑ προβλέπονται χαμηλά ποσοστά ταφής, κάτω του 10% μέχρι το 2030 σε συνδυασμό με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων ΑΣΑ και των δευτερογενών (απορριμματογενών) καυσίμων. Και εδώ εισάγονται οι μονάδες καύσης στον σχεδιασμό Πατουλή. Τέλος, στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ αναφέρεται η διασφάλιση της ασφαλούς υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας με κατάλληλη διαστασιολόγηση των μονάδων!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post