Έχουμε διανύσει ήδη τον πρώτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή τον πρώτο μήνα που εκδηλώνονται οι πρώτες πυρκαγιές και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την καλοκαιρινή περίοδο, εξαιτίας της ανομβρίας που προηγήθηκε και της εκτεταμένης ξηρασίας, που την βλέπουμε μπροστά μας. Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός της πολιτικής προστασίας να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση με τους πυροσβέστες μας να επεμβαίνουν άμεσα, όμως οι πυρκαγιές είναι ήδη πολλές.
Αναγκαστικά, λοιπόν, το βάρος της προστασίας των ακινήτων πέφτει σε σημαντικό βαθμό στους ιδιοκτήτες που διατηρούν ακίνητα μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων που είναι δασικές και χορτολιβαδικές ή πού βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, η πρόκειται για αδόμητα ακίνητα και καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Κατά γενική ομολογία, η εφαρμογή του νέου κανονισμού πυροπροστασίας των ακινήτων που είναι απαραίτητη για την προστασία των περιουσιών της ανθρώπινης ζωής και των δεσποζόμενων ζώων ιδίως σε δασικές, περιαστικές και αστικές περιοχές. Ωστόσο, η κατεπείγουσα εφαρμογή του από τον Μάρτιο έως σήμερα με την μεσολάβηση μιας παράτασης, έχει προκαλέσει αλαλούμ μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων και των δημοτικών αρχών για το ποιες δράσεις πρέπει να ακολουθήσουν οι πρώτοι, προκειμένου να είναι συμμορφωμένοι με το νέο κανονισμό!
Εξάλλου, η προθεσμία υποβολής της τεχνικής έκθεσης εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας από τους ιδιοκτήτες βαίνει προς τη λήξη της, καθώς έχει προσδιοριστεί έως την 21η Ιουνίου 2024. Δεν είναι λίγοι, όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι φοβούμενοι την επιβολή τσουχτερών προστίμων, που κυμαίνονται από 1.000 έως 54.000 ευρώ, αποψιλώνουν τα δέντρα τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου τους με τον ισχυρισμό ότι αυτές είναι οι συστάσεις που τους έδωσαν οι μηχανικοί, κατά την σύνταξη της σχετικής τεχνικής έκθεσης. Ωστόσο, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες αφήνουν τα υπολείμματά της φυτικής ύλης στις πλαϊνές πλευρές δρόμων με τον κίνδυνο ανάφλεξης να είναι κάτι από περισσότερο εμφανής!
Ανάστατοι οι δήμαρχοι…
Έντονος προβληματισμός επικρατεί για το ζήτημα στις τάξεις των δημάρχων. Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τους δημάρχους να κάνουν λόγο για «αλαλούμ».
«Με τέτοιο πανικό που επικρατεί, σε λίγο δεν θα μείνει τίποτα όρθιο από τα δέντρα στις αυλές των σπιτιών!», έλεγαν οι δήμαρχοι αστικών και ημιαστικών περιοχών κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο», πρόσθεταν με την ίδια αγωνία. «Με τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων, ο κόσμος δεν βγάζει άκρη!», παρατηρούσαν και πρόσθεταν: «Δεν είναι λίγοι οι μηχανικοί, που καλούνται να συντάξουν τεχνικές εκθέσεις, και ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες, που ως η καλύτερη λύση για αποφυγή προστίμων είναι να προχωρήσουν σε ολικές κοπές δέντρων», υπογράμμιζαν οι δήμαρχοι. Ενώ άλλοι πρόσθεταν ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να εξαφανιστούν μεγάλα και ψηλά δέντρα εν μία νυκτί».
«Πρέπει να στείλουμε άμεσα επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος να του εξηγήσουμε την κατάσταση, γιατί προκύπτουν πολύ σοβαρά προβλήματα όχι μόνο με τις κοπές των δέντρων μέσα στις αυλές αλλά και με τους κορμούς δέντρων και τις φυλλωσιές που ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ακινήτων αφήνουν στις γειτονιές και σίγουρα μακριά από την πόρτα τους, χωρίς να ειδοποιήσουν τον Δήμο για την περισυλλογή τους, γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν για το κόστος αποκομιδής αυτών στον Δήμο», συμφώνησαν οι δήμαρχοι.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δήμαρχοι σε επίπεδο ΚΕΔΕ συζητούν το θέμα. Εξάλλου, η εμπλοκή τους είναι άμεση γιατί καλούνται οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας κάθε Δήμου να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα στους παραβάτες. Στις αρχές Απριλίου, που το ΔΣ της ΚΕΔΕ είχε συζητήσει το θέμα, οι δήμαρχοι είχαν ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος την αναστολή της εφαρμογή του κανονισμού για την φετινή αντιπυρική περίοδο, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία εκ μέρους του κρατικού – ελεγκτικού μηχανισμού, όσο και την αντίστοιχων υπηρεσιών των Δήμων. Το αίτημα τους για αναστολή δεν επετεύχθη, επετεύχθη μόνον η παράταση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών να υποβάλουν την σχετική τεχνική έκθεση στον Δήμο, που ανήκει το ακίνητο.
Το κόστος προσαρμογής
Να σημειωθεί, πάντως, ότι το κόστος προσαρμογής των ακινήτων στον νέο κανονισμό πυροπροστασίας δεν περιορίζεται μόνον στην κοπή δέντρων, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική, ενώ επιτρέπεται η αντικατάστασή τους με δέντρα λιγότερο εύφλεκτα. Το κόστος συμμόρφωσης στον κανονισμό αφορά και στην ίδια την υποδομή του σπιτιού. Για παράδειγμα ξύλινες βεράντες ή πέργκολες ή μικρές αποθήκες θεωρούνται επικίνδυνες, αυξάνοντας τον βαθμό τρωτότητας του ακινήτου σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επίσης, κατά την μέτρηση των οικοπέδων ορίζονται ζώνες πυροπροστασίας, που να απέχουν συγκεκριμένη απόσταση από το τελευταίο δέντρο με το οποίο συνορεύουν οι ιδιοκτησίες. Στην μεταξύ τους αποστάσεις δεν επιτρέπεται η ύπαρξη εύφλεκτων δέντρων, όπως τα πεύκα, τουναντίον προβλέπεται αποκατάσταση με θάμνους. Τέλος, επιβάλλεται η χρήση αυτόματου ποτιστικού συστήματος, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση πυρκαγιάς και η θωράκιση των κτισμάτων με υλικά ανθεκτικά στις πυρκαγιές.
(Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political)
Discussion about this post