Σε κρυφτούλι και τακτικισμούς επιδίδεται ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης αναφορικά με το σχέδιό του για πεζοδρόμηση όλης της περιοχής του μικρού δακτυλίου, που αγγίζει το κέντρο της πρωτεύουσας. Κι ενώ ο Κ. Μπακογιάννης προσποιείται ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) δεν θα αλλάξει τις χρήσεις γης και τις λοιπές φθίνουσες εμπορικές δραστηριότητες – πλην εστίασης και ξενοδοχίας – ο προσανατολισμός του είναι ακριβώς ο αντίστροφος. Ο δε «Μεγάλος Περίπατος» μπορεί να έγινε το μεγάλο φιάσκο των Αθηνών, αλλά ο Κ. Μπακογιάννης τον έχει διαρκώς στο επίκεντρο, και τώρα τον εμφανίζει με άλλο σχέδιο.
Το ζήτημα των παρεμβάσεων στην πόλη συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας με τον Κ. Μπακογιάννη να επιχειρεί να αποσυνδέσει το ΣΒΑΚ από τα σχέδιά του για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Ο ίδιος προφασίστηκε ότι δεν επιδιώκει την απομάκρυνση των μόνιμων κατοίκων από το κέντρο της Αθήνας, μιας που όπως είπε «την τελευταία δεκαετία 2 στους 5 κατοίκους έχουν αλλάξει μόνιμη κατοικία και έχουν αποχωρήσει από το κέντρο της πρωτεύουσας». Όμως προδόθηκε, όταν παραδέχθηκε πως σκοπός των σχεδίων του είναι «να πάρουν αξία οι ιδιοκτησίες στο κέντρο της Αθήνας», επιμένοντας στις μεικτές χρήσεις γης, χωρίς όμως να τις προσδιορίζει.
Κάπως γενικόλογα ο Κ. Μπακογιάννης αποσύνδεσε το ΣΒΑΚ από τις χρήσεις γης, υποστηρίζοντας ότι «το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό όραμα για την πόλη και δε είναι ούτε πολεοδομική, ούτε συγκοινωνιολογική μελέτη». Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αν και απέφυγε να μιλήσει ευθέως για τον «Μεγάλο Περίπατο», σκιαγράφησε αλλαγές στην πόλη με κατεύθυνση την μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων, που θα συνοδεύονται από αναπλάσεις «για πιο ανοιχτούς χώρους με περισσότερο πράσινο».
Δριμεία ήταν η κριτική από την αντιπολίτευση, καθώς οι αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας φαίνονται από την ανέγερση νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και την αξιοποίηση μεγάλων κτηριακών εγκαταστάσεων για την λειτουργία εμπορικών κέντρων και μεγάλων αλυσίδων εστίασης.
«Στόχος σας είναι ο εξευγενισμός (gentrification) του κέντρου και η παράδοσή του σε ξενοδοχειακές μονάδες και εν γένει στην τουριστική δραστηριότητα», τόνισε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος απευθυνόμενος στον Κ. Μπακογιάννη και προειδοποιώντας τον ότι «η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την πόλη».
«Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και το ΣΒΑΚ θα αποτύχει», υπογράμμισε ο Δημήτρης Αγανίδης (Ανοιχτή Πόλη), καταλογίζοντας στον Κ. Μπακογιάννη σκοπιμότητα στην καθυστέρηση της διαβούλευσης επί του ΣΒΑΚ με στόχο «να ‘κουμπώσει’ μεταγενέστερα τα έργα», που σχετίζονται και με τον Μεγάλο Περίπατο!
Ένα από αυτά τα «έργα» είναι και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Πανεπιστημίου. Δεν πέρασε, λοιπόν, ένας χρόνος από το πανάκριβο φιάσκο του «Μεγάλου Περιπάτου» και ο Κ. Μπακογιάννης εισηγήθηκε τη νέα του έμπνευση! Να αυξήσει το πλάτος των πεζοδρομίων εκατέρωθεν στα 4 μέτρα, μειώνοντας προφανώς τις λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης Μπακογιάννη «τα πεζοδρόμια τα διαχωρίζονται σε δύο διακριτές ζώνες: τη ζώνη κίνησης των πεζών και τη ζώνη πρασίνου και στάσης».
«Η ζώνη κίνησης των πεζών θα βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και θα καταλαμβάνει ένα μέσο πλάτος 4 μέτρων. Ανά περίπτωση το πλάτος των πεζοδρομίων διαφοροποιείται ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες τα χαρακτηριστικά και τους περιορισμούς των επιμέρους», αναφέρεται στην εισήγηση. Η δε ζώνη φύτευσης θα περιλαμβάνει οριοθετημένους χώρους φύτευσης δέντρων και θάμνων συν επίπεδους με τις δάπεδο στρώσεις των πεζοδρομίων. Οι χώροι φύτευσης θα οργανώνονται γραμμικά σε όλο το μήκος του άξονα με σταθερό πλάτος 2,7 μέτρα. Για τους χώρους φύτευσης των δέντρων και θάμνων προτείνεται η εφαρμογή βιώσιμων συστημάτων υπόγεια στράγγισης όπου αυτό είναι δυνατόν».
Από την φύτευση, τελικά, δεν λείπουν οι πλάτανοι, που σύμφωνα με την εισήγηση «θα συμπληρώσουν τη σειρά των υφιστάμενων πλατάνων και ακακιών». «Οι πλάτανοι θα είναι ύψος 9 με 10 μέτρων με ψιλό ευθυτενή κορμό και πλούσια ανεπτυγμένη κόμη», αναφέρεται στην εισήγηση…
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post