Στην παραδοχή ότι οι επί 11 χρόνια παρατάσεις των καταληκτικών ημερομηνιών για την αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) δεν συνάδουν με την συντονισμένη προσπάθεια ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, προχώρησε εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο γενικός γραμματέας χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ως εκ τούτου, διαβεβαίωσε ότι η τελευταία καταπληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Μαρτίου 2024 για την υποβολή από την πλευρά των Δήμων των προς έγκριση αναθεωρημένων ΓΠΣ.
Διαχρονικό πρόβλημα
Η γραπτή δέσμευση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη έρχεται ως απάντηση στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), ο οποίος είχε επισημάνει ότι «η 11ετής καθυστέρηση αναθεώρησης των ΓΠΣ συνιστά ακραία περίπτωση κακοδιοίκησης». Ο ΣτΠ είχε υπογραμμίσει ότι «είναι αναγκαίο να επισπευσθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού με την έγκριση σχεδίων κατώτερου επιπέδου, από τα οποία θα δοθούν οι κατευθύνσεις σχεδιασμού και θα προκύψουν οι χρήσεις γης».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣτΠ είχε προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος «να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για το συστηματικό και αποτελεσματικό έλεγχο εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με την πρόοδο της διαδικασίας της σημειακής τροποποίησης/ αναθεώρησης των υφιστάμενων ΓΠΣ ή της ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)».
Δεν εφαρμοζόταν η νομοθεσία του 2013
Αξίζει να επισημανθεί ότι το πρόβλημα προέκυπτε από το γεγονός ότι ενώ υπήρχε η νομοθεσία του 2013 (Ν. 4178/2013, άρθρο 51 παρ. 15) αυτή δεν εφαρμοζόταν! Η συγκεκριμένη διάταξη του 2013 προέβλεπε ότι «οι χρήσεις γης που ορίζονται από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) που εγκρίθηκαν πριν το Ν. 2508/1997, είναι δεσμευτικές για τη διοίκηση, μόνον, όμως, όταν έχουν εγκριθεί οι πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης ή ένταξης».
Σημειωτέον ότι οι πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης ή ένταξης έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, γιατί διαφορετικά «από την 1η Απριλίου 2024 θα πρέπει να εφαρμοστούν αυτοδικαίως οι διατάξεις των ΓΠΣ», αναφερόταν στην νομοθεσία του 2013. Ωστόσο, όπως επισήμανε στην παρέμβασή του ο ΣτΠ «η συγκεκριμένη διάταξη διαρκώς παρατείνεται, με αποτέλεσμα η μη εφαρμογή των χρήσεων γης που προβλέφθηκαν στα ΓΠΣ να δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες». «Παράλληλα, αυτό οδηγεί στη διαμόρφωση τετελεσμένων καταστάσεων, καθώς δεν ακολουθείται ορθολογικός σχεδιασμός με αποτέλεσμα οι χρήσεις γης να συγχέονται», υπογράμμισε ο ΣτΠ. «Σε κάθε περίπτωση η εκ των υστέρων αναθεώρηση των ΓΠΣ θα πρέπει να καθορίσει και να συμπεριλάβει διαφορετικού είδους δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, γεγονός που μοιραία οδηγεί σε ανακόλουθο σχεδιασμό του αστικού περιβάλλοντος, με κίνδυνο, τελικά να μην υπάρχει συνοχή και συγκροτημένη χωροταξική στόχευση των χρήσεων γης», τόνισε ο ΣτΠ.
«Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός ο οποίος καλείται να συμπεριλάβει χρήσεις γης μη συμβατές μεταξύ τους θα προξενήσει συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των πολιτών και ενδέχεται να καταλήξει σε απομείωση της οικονομικής αξίας των περιουσιών τους και σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος», εξήγησε ο ΣτΠ.
Τέλος στις παρατάσεις
Απαντώντας στο αίτημα του ΣτΠ για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την έγκριση των υπό αναθεώρηση ΓΠΣ, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης αφ’ ενός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση, διαβεβαιώνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου 2024. Αφ’ ετέρου, εξήγησε ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επίσπευση, την ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε όλη η χώρα να αποχτήσει σχέδια χρήσεων γης».
Ο Ευ. Μπακογιάννης ενημέρωσε «έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των ΓΠΣ που είχαν εγκαίρως υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος», δηλαδή όσων είχαν υποβληθεί έως την 31η Μαρτίου 2024 από τους Δήμους. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «ο καθορισμός των χρήσεων γης από τα ΓΠΣ είναι δεσμευτικός», καθώς συνιστούν το πρώτο στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, που πρέπει να είναι εναρμονισμένο με το δεύτερο στάδιο, δηλαδή το σχέδιο πόλεως ή την πολεοδομική μελέτη. Επαναλαμβάνει μάλιστα, ότι «oι σχετικές προβλέψεις του ΓΠΣ είναι δεσμευτικές τόσο για το δεύτερο στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, όσο, όμως, και στο επίπεδο της ατομικής αδειοδότησης κατασκευών (π.χ. κτιρίων) ή έργων και δραστηριοτήτων από τα προς τούτο αρμόδια όργανα, και όχι μόνο τα πολεοδομικά».
Τέλος, ο Ευ. Μπακογιάννης ενημέρωσε ότι «η ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι σε εξέλιξη». Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του 70% της επικράτειας και αναμένεται να έχουν εκπονηθεί για όλη την χώρα έως το 2025.
(Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political)
Discussion about this post