Tuesday, April 21, 2026
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Αβοήθητοι οι Δήμοι μπροστά στην συνεχόμενη εκτίναξη του ενεργειακού κόστους

August 25, 2022
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
0 0
0
Αβοήθητοι οι Δήμοι μπροστά στην συνεχόμενη εκτίναξη του ενεργειακού κόστους
161
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Σε μείζον ζήτημα ανάγουν οι δήμαρχοι την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους βλέποντας τον χειμώνα να είναι δύσκολος για την λειτουργία των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των σχολείων. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι βλέπουν ότι η υπεσχημένη αύξηση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, της τακτικής χρηματοδότησης των Δήμων κατά 15% για το 2023 έχει κάνει φτερά, όπως φτερά έχουν κάνει και οι υποσχέσεις για επιτάχυνση της εκταμίευσης πόρων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την υλοποίηση έργων υποδομής.

«Η τιμή του ρεύματος πλέον μας μοιράζει εγκεφαλικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του αυτοδιοικητικού οργάνου, υπογραμμίζοντας ότι «πλέον η εξίσωση μεταξύ των εσόδων και των δαπανών λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους δεν βγαίνει!». «Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε επιδότηση ρεύματος, αλλά αυτό δεν αφορά όσους καταναλώνουν άνω των 35KVA, πράγμα που αποκλείει τους Δήμους, τα σχολεία, τις ΔΕΥΑ και τα αντλιοστάσια», τόνισε ο Δημ. Παπαστεργίου. Στηλίτευσε, μάλιστα, την στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα επισημαίνοντας πως «δεν είμαι σίγουρος ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει καταλάβει την έκταση του προβλήματος».

«Η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% μπορεί μεν να επιτευχθεί, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με μείωση της ενέργειας στον οδοφωτισμό. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το 10% των λαμπτήρων οδοφωτισμού», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαστεργίου. Εξήγησε ότι ήδη υπάρχουν συστήματα ελέγχου της ενέργειας στους λαμπτήρες οδοφωτισμού με φωτοκύτταρα ή συστήματα τηλεμετρίας, όμως δεν μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση στα ρελέ του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων, αλλά του ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδικά για τις ΔΕΥΑ, ο Δημ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι ακόμη και αυτές με τακτοποιημένα τα οικονομικά τους, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους «πλέον αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας τους». «Τα 210 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στις ΔΕΥΑ ως επιδότηση δεν φτάνουν», υπογράμμισε ο Δημ. Παπαστεργίου. Μεταφέροντας την προ μηνός συζήτηση που είχε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη ο τελευταίος φέρεται να είπε πως «η ΔΕΥΑ δεν μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν εισπράττουν όσα τους οφείλονται». «Έχει διατυπωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να διαλυθούν οι ΔΕΥΑ», υπενθύμισε ο Απ. Καλογιάννης υπογραμμίζοντας ότι «η εν γένει πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προώθηση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων σε μεγάλα κομμάτια των αρμοδιοτήτων των Δήμων».

Αυξημένο το λειτουργικό κόστος στα σχολεία

Την ίδια ώρα, το ενεργειακό κόστος επηρεάζει και την λειτουργία των σχολείων, γιατί η επέκταση του ωραρίου έως τις 17.30 συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρισμό και καθαριότητα. Ειδικά για την πρόσληψη καθαριστών, ο Δημ. Παπαστεργίου «εάν πέρυσι οι Δήμοι είχαν την δυνατότητα να καλύψουν το πρόσθετο κόστος για πρόσθετες προσλήψεις καθαριότητας, αυτό φέτος δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά τους». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Κορυδαλλού με τον δήμαρχο, Νίκο Χουρσαλά να επισημαίνει ότι λόγω της φετινής επέκτασης ωραρίου των σχολείων κατά 4,5 ώρες, ενώ το κόστος για 23 σχολικές δομές πέρυσι ήταν 180.000 ευρώ, πλέον με το κόστος θα ανέλθει στα 370.000 ευρώ, εκτοξεύοντας την δαπάνη στο 77% της συνολικής χρηματοδότησης για τις σχολικές μονάδες του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο Δημ. Παπαστεργίου μετέφερε την πρόθεση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους Δήμους για να καλυφθούν τα λειτουργικά κόστη των σχολείων.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Tags: ΔΕΥΑΔημήτρης ΠαπαστεργίουΔήμοιΔημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και ΑποχέτευσηςΘεόδωρος ΣκυλακάκηςΚΕΔΕΜάκης ΒορίδηςΣτέλιος Πέτσαςσχολεία

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
226

«Η μπουγάδα μας μυρίζει σκουπίδι. Ζούμε μέσα στα σκουπίδια. Οι νεοπλασίες, ο καρκίνος και...

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
95

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και για το 2026 με...

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
279

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Δημοφιλή

  • Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

    Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Λίγα πράγματα που δεν γνωρίζετε για εμένα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Απόφαση – οδηγός του ΣτΕ για τα «εντέλλεσθε» των δημάρχων στην εφαρμογή του ΝΟΚ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
95
Σε 8 λεπτά η αξιολόγηση του Δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει;
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε 8 λεπτά η αξιολόγηση του Δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 6, 2025
205
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
April 28, 2025
291

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Manage options
  • Manage services
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
  • {title}
  • {title}
  • {title}