Saturday, May 2, 2026
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Γιατί η Κομισιόν αποσύρει την χρηματοδότηση στην ανακύκλωση για την Ελλάδα;

April 14, 2023
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
0 0
0
Γιατί η Κομισιόν αποσύρει την χρηματοδότηση στην ανακύκλωση για την Ελλάδα;
562
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Εναρμόνιση της χρηματοδότησης με την απόδοση της ανακύκλωσης ζητά η Κομισιόν με έγγραφό της προς την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς διαπιστώνει ότι και η νέα επένδυση της χώρας μας με την εγκατάσταση «οικίσκων ανακύκλωσης», δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα και εξ αυτού του λόγου αποσύρει την χρηματοδότηση. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί έκθεση της Κομισιόν, την οποία είχαμε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2022, η οποία συνιστούσε αυστηρή προειδοποίηση για την χώρα μας για την επικείμενη επιβολή νέων προστίμων λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης αποβλήτων.

Σημειωτέον ότι η χώρα μας καταγράφει εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό βελτίωσης ως προς την κυκλική οικονομία, δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει να επιτύχει τους στόχους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών για το 2025 και είναι εξόχως αμφίβολο εάν θα επιτύχει στους στόχους του 2030.

Μεγάλο θόρυβο, λοιπόν, έχει προκαλέσει σε όλους όσοι σχετίζονται με την διαχείριση απορριμμάτων, όπως και είναι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες το έγγραφο της Κομισιόν με ημερομηνία της 8ης Μαρτίου 2023! Η επιστολή της Επιτρόπου, Ελίζα Φερέιρα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη είναι δηλωτική της εσφαλμένης αξιοποίησης της κοινοτικής χρηματοδότησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η ανακύκλωση. Η Επίτροπος, λοιπόν, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Σας ευχαριστώ για την επιστολή της 10ης Φεβρουαρίου 2023, με την οποία μας εξασφαλίζετε λεπτομέρειες για τις ειδικού τύπου επενδύσεις στην ανακύκλωση, ειδικά για τα ‘σπιτάκια ανακύκλωσης’, που χρηματοδοτήθηκαν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος –Υποδομών Μεταφορών –  Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014 – 2020».

Η Επίτροπος, Ελίζα Φερέιρα θίγοντας το ζήτημα της αποδοτικότητας της συγκεκριμένης εγκατάστασης ανακύκλωσης αναφέρει στη επιστολή της: «Κατανοώ ότι οι υπηρεσίες μας έχουν ανταλλάξει τεχνικές πληροφορίες για το ζήτημα και ότι οι Ελληνικές Αρχές θα συντάξουν μια ειδική έκθεση αξιολόγησης για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα και την σχέση αξίας – χρημάτων για τα ‘σπιτάκια ανακύκλωσης’». «Στο μεταξύ, εν αναμονή της τελικής επίλυσης, συμφωνήσαμε ότι η πορεία δράσης είναι να αποσύρουμε την χρηματοδότηση, που σχετίζεται με το εκκρεμές αίτημα αποζημίωσης και να μην περιλάβουμε αυτή σε μεταγενέστερες αξιώσεις πληρωμής», τονίζει η Επίτροπος απευθυνόμενη στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες μας να πληροφορήσουν τις αντίστοιχες στην Ελλάδα για περισσότερες ενέργειες, απαραίτητες για να τεθεί αυτό το θέμα, με την οπτική του να διασφαλιστεί πως η χρηματοδότηση από την ΕΕ είναι για τις περιόδους υλοποιήσιμη σε μια στρατηγική, επιδραστική και αποδοτική ως προς το κόστος της», καταλήγει στην επιστολή της η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα.

Να υπενθυμίσουμε, μόνον, ότι ο στόχος ανακύκλωσης για το 2025 ανεβαίνει στο 65% του συνολικού όγκου των συσκευασιών. Οι στόχοι ανά υλικό είναι 50% για τα πλαστικά, 25% για το ξύλο, 70% για τα σιδηρούχα μέταλλα, 50% για το αλουμίνιο, 70% για το γυαλί και 75% για χαρτί και χαρτόνι. Για το 2030, ο στόχος ανακύκλωσης ανεβαίνει στο 70%. Οι στόχοι ανά υλικό είναι 55% για τα πλαστικά, 30% για το ξύλο, 80% για τα σιδηρούχα μέταλλα, 60% για το αλουμίνιο, 75% για το γυαλί και 85% για χαρτί και χαρτόνι.

Η χώρα μας όχι μόνον δεν έχει πλησιάσει τους στόχος του 2025, αλλά όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεσή της Κομισιόν «η διαχείριση αποβλήτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα». Η Κομισιόν χαρακτηρίζει, μάλιστα, «ανεπαρκείς» τόσο τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας όσο και την χωριστή συλλογή ροών αποβλήτων, καθώς «τα περισσότερα οργανικά απόβλητα απορρίπτονται χωρίς να σταθεροποιηθούν προηγουμένως».

Tags: Άδωνις ΓεωργιάδηςΑνακύκλωσηΔήμοιΕπίτροποςΕπίτροπος Ελίζα ΦερέιραΕυρωπαϊκή Ένωσηκοινοτική χρηματοδότησηΚομισιόνΠεριφέρειεςπρόστιμαΥΜΕΠΕΡΑΑ

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
228

«Η μπουγάδα μας μυρίζει σκουπίδι. Ζούμε μέσα στα σκουπίδια. Οι νεοπλασίες, ο καρκίνος και...

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
95

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και για το 2026 με...

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
280

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Δημοφιλή

  • Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

    Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Λίγα πράγματα που δεν γνωρίζετε για εμένα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τι είναι η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής/περιφερειακής αρχής;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
228
Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε τέλμα οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων – Ερωτήματα για το μέλλον τους

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 17, 2025
263
Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό – Έρχεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 16, 2025
96

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Manage options
  • Manage services
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
  • {title}
  • {title}
  • {title}